Συνέχεια στη δίκη Focus - Απορρίφθηκε αίτημα υπεράσπισης

Το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας απέρριψε σήμερα το αίτημα της υπεράσπισης του Μιχάλη Ζολώτα και του Μιχάλη Φόλε, εκ των κατηγορουμένων στην υπόθεση της Focus, για παραπομπή νομικού ερωτήματος στο Ανώτατο Δικαστήριο σε σχέση με τη νέα ένσταση που ήγειραν στην κατάθεση τεκμηρίων της υπόθεσης στο δικαστήριο.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης των δύο κατηγορουμένων ήγειραν ένσταση στην κατάθεση ηλεκτρονικής αλληλογραφίας (emails), σε έντυπη μορφή, των πελατών τους, η οποία

εκτυπώθηκε από ηλεκτρονικά αρχεία που εντοπίστηκαν σε σκληρούς δίσκους που βρίσκονταν στην κατοχή του Διαχειριστή της πρώην Λαϊκής Τράπεζας και είχαν παραδοθεί στις ανακριτικές αρχές.

Τα επίδικα email επιχειρήθηκε να κατατεθούν ως τεκμήριο στο δικαστήριο από την Κατηγορούσα Αρχή και συγκεκριμένα από τον μάρτυρα κατηγορίας, Λοχία του ΤΑΕ Λευκωσίας, Μόδεστο Πογιατζή, ο οποίος ήταν μέλος της ανακριτικής ομάδας που διερεύνησε την παρούσα υπόθεση.

Είναι η θέση της υπεράσπισης ότι η κατάθεση των εν λόγω email στο δικαστήριο παραβιάζει το απόρρητο της αλληλογραφίας των κατηγορουμένων, διότι, όπως ισχυρίζεται, περιέχουν ιδιωτική επικοινωνία των κατηγορουμένων, συντάχθηκαν σε περίοδο που υπήρχε πλήρης προστασία του απορρήτου της αλληλογραφίας «και σε κάθε περίπτωση η έκδοση μεταγενέστερων διαταγμάτων για πρόσβαση και επιθεώρηση του περιεχομένου ιδιωτικής επικοινωνίας είναι παράνομη και αντισυνταγματική».

Είναι η τρίτη κατά σειρά ένσταση που εγείρει η υπεράσπιση για το ζήτημα της παραβίασης του απορρήτου της ιδιωτικής επικοινωνίας αναφορικά με τεκμήρια της υπόθεσης. Οι δύο πρώτες ενστάσεις απορρίφθηκαν από το δικαστήριο στο πλαίσιο δίκης εντός δίκης που είχε διαταχθεί για την εξέτασή τους. Η παρούσα ένσταση εξετάζεται στο πλαίσιο της κυρίως δίκης.

Να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής έχουν διαταχθεί τέσσερις συνολικά δίκες εντός δίκης για εξέταση ενστάσεων που ήγειρε η υπεράσπιση κατά το στάδιο κατάθεσης τεκμηρίων ως τεκμήρια στο δικαστήριο από την Κατηγορούσα Αρχή. Το δικαστήριο είχε διατάξει τη διεξαγωγή ακόμη δύο δικών εντός δίκης για εξέταση ενστάσεων της υπεράσπισης η οποία αμφισβητούσε τη διαδικασία παραλαβής συγκεκριμένων τεκμηρίων από τις ελληνικές και βρετανικές αρχές. Και αυτές είχαν απορριφθεί από το δικαστήριο.

Η θέση της Κατηγορούσας Αρχής για τη νέα ένσταση της υπεράσπισης είναι ότι η επίδικη αλληλογραφία ανταλλάχτηκε υπό παρόμοιες περιστάσεις, ως οι περιπτώσεις που εξετάστηκαν στα πλαίσια της 3ης και 4ης Δίκης εντός Δίκης.

Σύμφωνα με την γραπτή αγόρευση της Κατηγορούσας Αρχής, «ειδικότερα το γεγονός -ως είναι παραδεκτό- ότι η αλληλογραφία στην ολότητα της ανταλλάχτηκε στα πλαίσια διεκπεραίωσης τραπεζικών ή/και άλλων εργασιών ή/και συναλλαγών που αφορούσαν την εταιρική δραστηριότητα της Focus Maritime Ltd (8η κατηγορούμενη) καθώς και άλλων εταιρειών του 2ου κατηγορούμενου(Μιχάλη Ζολώτα) ή την συμβατική σχέση των πιο πάνω με τράπεζες, αποκλείει το χαρακτηρισμό της ως ‘ιδιωτική’».

Σημειώνεται επίσης ότι «στα πιο πάνω έρχεται να προστεθεί η παραδοχή ότι τα φυσικά πρόσωπα που αντάλλαξαν έκαστο ηλεκτρονικό μήνυμα, λειτουργούσαν ως αντιπρόσωποι νομικών προσώπων και ενεργούσαν εκ μέρους αυτών. Πρόκειται για επικοινωνία κατ’ εξοχήν επαγγελματικής φύσεως, η οποία μάλιστα εντοπίστηκε (σε αντίθεση με το σκληρό δίσκο/Τεκμήριο 31 που εντοπίστηκε σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές του 2ου κατηγορουμένου) σε σκληρούς δίσκους που τελούσαν στην κατοχή του Διαχειριστή της πρώην Λαϊκής Τράπεζας».

Η Κατηγορούσα Αρχή εισηγείται στην αγόρευση της ότι «η υπό ένσταση αλληλογραφία δεν παρουσιάζει χαρακτηριστικά προσωπικής/εμπιστευτικής επικοινωνίας. Ενόψει τούτου δεν προκύπτει ζήτημα προγενέστερης εξασφάλισης δικαστικού διατάγματος πρόσβασης στο περιεχόμενο και επομένως η ένσταση της υπεράσπισης περί παράλειψης έκδοσης αντίστοιχου διατάγματος από τα ελληνικά Δικαστήρια καθίσταται άνευ αντικειμένου».

Η απόφαση του δικαστηρίου θα ανακοινωθεί στις 20 Φεβρουαρίου στις 9 το πρωί.

Κατά την έναρξη της σημερινής διαδικασίας, η οποία είχε οριστεί για τις αγορεύσεις των δύο πλευρών, η υπεράσπιση του Μιχάλη Ζολώτα και του Μιχάλη Φόλε ζήτησαν από το δικαστήριο όπως παραπεμφθεί στο Ανώτατο, για γνωμάτευση, νομικό ερώτημα σε σχέση με την ένσταση αναφορικά με το απόρρητο της επικοινωνίας της αλληλογραφίας των δύο κατηγορουμένων. Η υπεράσπιση δικαιολόγησε το αίτημα της λέγοντας ότι πρόκειται για καινοφανές ζήτημα.

Η Κατηγορούσα Αρχή διαφώνησε με το αίτημα αυτό, υποστηρίζοντας ότι το αίτημα υποβάλλεται ετεροχρονισμένα και ότι το θέμα έχει ήδη αποφασιστεί από το δικαστήριο σε δύο δίκες εντός δίκης.

Μετά από διακοπή της διαδικασίας, το Κακουργιοδικείο αποφάσισε να απορρίψει το αίτημα, σημειώνοντας ότι το θέμα έχει ήδη αποφασιστεί με δύο ενδιάμεσες αποφάσεις του που λήφθηκαν στο πλαίσιο δίκης εντός δίκης. Το γεγονός ότι αποφασίστηκε από το δικαστήριο, αναφέρει η απόφαση, « αποτελεί τροχοπέδη για την παραπομπή του ζητήματος στο Ανώτατο».

Το κακουργιοδικείο παρέπεμψε σε νομολογία του Ανωτάτου Δικαστηρίου σε σχέση με το πότε ένα ερώτημα παραπέμπεται στο Ανώτατο για γνωμάτευση, επισημαίνοντας ότι η εξουσία του πρωτόδικου δικαστηρίου για παραπομπή νομικού ερωτήματος στο Ανώτατο «θα πρέπει να ασκείται με φειδώ και μόνο στις περιπτώσεις όπου το ζήτημα προς επίλυση είναι κρίσιμο για το τελικό αποτέλεσμα της υπόθεσης».

Η υπόθεση αφορά στην κατ΄ ισχυρισμό δωροδοκία του πρώην Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Χριστόδουλου Χριστοδούλου με €1 εκ. από την εταιρεία Focus. Κατηγορούμενοι στην υπόθεση εκτός από τον κ. Χριστοδούλου, είναι ο Μιχάλης Ζολώτας, η κόρη του κ. Χριστοδούλου, Αθηνά Χριστοδούλου, ο πρώην σύζυγος της Ανδρέας Κιζουρίδης και ο Μιχάλης Φόλε ως επίσης και οι εταιρείες Α. C. Christodoulou Consultants Ltd, Marfin Invesment Group - MIG (πρώην Marfin Financial Group - MFG) και Focus MaritimeCorp. ως νομικά πρόσωπα.

Οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν 24 συνολικά κατηγορίες, σε σχέση με αδικήματα διαφθοράς, δεκασμού, δωροδοκίας, δωροληψίας, κατάχρησης εξουσίας, κατάχρησης εμπιστοσύνης και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Για όλους τους κατηγορούμενους ισχύει το τεκμήριο της αθωότητας μέχρι αποδείξεως της ενοχής τους από το δικαστήριο πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα