Συνέντευξη ΔΡ Μαρίας Παντζαρά , ιατρού ακτινολόγου πολυκλινικής υγείας

Η Δρ Μαρία Παντζιαρά, ιατρός ακτινολόγος του Μαγνητικού και Αξονικού Τομογράφου της Πολυκλινικής ΥΓΕΙΑ, είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με εργασιακή εμπειρία πέραν των 23 ετών. Η εξειδίκευση της Δρ Παντζιαρά είναι στη χρήση και αξιοποίηση τεχνολογιών αιχμής για την παροχή έγκαιρης και έγκυρης διάγνωσης, γεγονός που επιτρέπει στους θεράποντες ιατρούς να υποδείξουν με μεγαλύτερη ασφάλεια την ενδεδειγμένη θεραπευτική

αγωγή του ασθενούς.

Αγαπητή κα. Παντζιαρά, κατά πόσον θεωρείτε ότι μπορεί να διατηρηθεί η ποιότητα προσφερόμενων υπηρεσιών του τμήματος Μαγνητικού/Αξονικού Τομογράφου εντός ΓεΣΥ;

Σαφώς και μπορεί. Όταν υπάρχουν οι υποδομές, ο κατάλληλος τεχνολογικός εξοπλισμός και η ιατρική εξειδίκευση, δεν υπάρχει κανένας λόγος να αλλοιωθεί η ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών. Η ροή των ασθενών σαφώς αυξάνεται, αλλά με την αντίστοιχη στελέχωση των τμημάτων, ως προς τον αριθμό των ιατρών και παραιατρικού προσωπικού και την κατάλληλη εκπαίδευση και εξειδίκευσή  του προσωπικού , εξασφαλίζεται η διατήρηση της υψηλής ποιότητας των προσφερόμενων υπηρεσιών.

Μπορεί πράγματι να κάνει διαφορά στη διάγνωση ο Τομογράφος 3 Tesla?Ο Μαγνητικός Τομογράφος  GE SIGNA™ Architect 3T,  που διαθέτει το τμήμα μας, προσφέρει μέσω της πρωτοποριακής τεχνολογίας του στον Ιατρό Ακτινοδιαγνώστη εξαιρετική ποιότητα εικόνας και συνεπώς  έγκυρη διάγνωση, ενώ παράλληλα προσφέρει νέα επίπεδα άνεσης στον ασθενή, με ευέλικτο σχεδιασμό πηνίων και νέες εφαρμογές, σχεδιασμένες ειδικά για τη μείωση του χρόνου σάρωσης και του θορύβου στο ελάχιστο δυνατό. Έτσι, εξαλείφεται το αίσθημα δυσφορίας, γεγονός που καθιστά το σύστημα κατάλληλο ακόμη και για ασθενείς με κλειστοφοβία.
Πρόκειται για ένα υπερσύγχρονο και καινοτόμο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης κατάλληλο όχι μόνο για έλεγχο ενηλίκων, αλλά και παιδιών όλων των ηλικιών.

Ενδεικτικά μόνο, κάποιες από τις πλέον διαδεδομένες εφαρμογές του είναι:

Ολόσωμη Μαγνητική Τομογραφία (Body MRI)Μαγνητική τομογραφία αιμάτωσης εγκεφάλουΜαγνητική φασματοσκοπία εγκεφάλου (MR Spectroscopy)Λειτουργική Μαγνητική Τομογραφία Εγκεφάλου  (FMRI)Μαγνητική Τομογραφία καρδιάςΜαγνητική Δεσμιδογραφία Εγκεφάλου &Σπονδυλικής ΣτήληςΠολυπαραμετρική Μαγνητική Τομογραφία του προστάτη  (mpΜRI)Μαγνητική Αγγειογραφία Εγκεφάλου και ΣώματοςΜαγνητική Χολαγγειοπαγκρεατογραφία (MRCP)Μαγνητική ΟυρογραφίαΜαγνητική Τομογραφία μέτρησης εναπόθεσης Σιδήρου (Fe) στο ηπατικό παρέγχυμα και το μυοκάρδιο (αναγκαία εξέταση για ασθενείς με θαλασσαιμία)Μαγνητική Εντερογραφία,Μαγνητική ΜαστογραφίαΜαγνητική ΕντερόκλυσηΜαγνητική Τομογραφία ΟρθούΚατευθυνόμενη με Μαγνητική Τομογραφία Βιοψία Μαστού

Μπορείτε να μας δώσετε κάποιες πληροφορίες παραπάνω για την κατευθυνόμενη με Μαγνητική Τομογραφία Βιοψία για τη Διάγνωση του Καρκίνου του Μαστού;

Πρόκειται για μια εξειδικευμένη εξέταση που έχουμε πρόσφατα προσθέσει στις υπηρεσίες του Τμήματος Μαγνητικού Τομογράφου.

Οι περισσότερες βλάβες που ανιχνεύονται, με τη ψηφιακή μαστογραφία και και το υπερηχογράφημα των μαστών, εντοπίζονται και υπόκεινται βιοψίας με στερεοτακτική βιοψία ή βιοψία κατευθυνόμενη με υπερηχογράφημα.

Υπάρχει όμως ένας σημαντικός αριθμός βλαβών που δεν ανιχνεύονται παρά μόνο στην μαγνητική μαστογραφία. Σε τέτοιες περιπτώσεις για την έγκυρη ταξινόμηση του περιστατικού, απαιτείται η χρήση της κατευθυνόμενης διαδερμικής βιοψίας  με τη καθοδήγηση του μαγνητικού τομογράφου. Με αυτό τον τρόπο  έχουμε τη δυνατότητα ανίχνευσης καρκίνων του μαστού πρώιμα και έγκαιρα και πολύ πριν αυτοί γίνουν ορατοί και άρα ανιχνεύσιμοι με τις συμβατικές μεθόδους απεικόνισης δηλαδή με τη μαστογραφία και το υπερηχογράφημα.

Επιτρέψτε μου να επισημάνω ότι υπάρχει κατευθυντήρια οδηγία από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Απεικόνισης Μαστού, σύμφωνα με την οποία κάθε Ιατρικό κέντρο, το οποίο διενεργεί εξετάσεις Μαγνητικής Τομογραφίας Μαστού, οφείλει να είναι σε θέση να διενεργεί και κατευθυνόμενες βιοψίες με μαγνητικό τομογράφο ή να συνεργάζεται με άλλο κέντρο για το σκοπό αυτό.

Για τη διενέργεια της βιοψίας, η γυναίκα τοποθετείται στον τομογράφο σε πρηνή  θέση. Λαμβάνονται εικόνες που προσδιορίζουν τη θέση της βλάβης με ακρίβεια και γίνεται η λήψη βιοψίας με τοπική αναισθησία σε μικρή περιοχή του δέρματος.

Η διάρκεια της εξέτασης δεν ξεπερνά τη 1 ώρα και μετά την ολοκλήρωσή της, η ασθενής είναι σε θέση να αποχωρήσει.

Γιατί να επιλέξει κάποιος το τμήμα Αξονικού/Μαγνητικού τομογράφου της Πολυκλινικής ΥΓΕΙΑ;

Για την έγκυρη και έγκαιρη διάγνωση, την πολυετή εμπειρία, για το εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό, τους άριστα καταρτισμένους τεχνολόγους, τον τελευταίας τεχνολογίας εξοπλισμό, το πλέον ασφαλές και υγιές περιβάλλον, το οποίο διασφαλίζεται από τις διεθνείς διαπιστεύσεις της Πολυκλινικής ΥΓΕΙΑ και όλα αυτά σε ένα χώρο υψηλής αισθητικής που βοηθά τον ασθενή να χαλαρώσει και να αισθανθεί οικεία.

Η Πολυκλινική ΥΓΕΙΑ συχνά αναφέρει ότι προσφέρει «έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση». Πόσο σημαντική είναι η απεικονιστική εξέταση για την πορεία του ασθενούς;

Η εγκυρότητα της διάγνωσης, δεν ειναι απλά σημαντική, αλλά καθοριστική. Είναι αυτό, που θα καθορίσει το είδος της θεραπείας που θα λάβει ο ασθενής. Η απεικονιστική εξέταση, προσφέρει στον θεράποντα ιατρό όλη την απαραίτητη πληροφόρηση, προκειμένου να διαμορφώσει το Πλάνο Θεραπείας, το οποίο θα πρέπει να ακολουθήσει ο ασθενής, αλλά και τις διορθωτικές κινήσεις που πρέπει να γίνουν κατά τη διάρκεια της θεραπείας, ανάλογα με τα αποτελέσματα που θα εμφανιστούν στις απεικονιστικές εξετάσεις.

Θα ήθελα να τονίσω βεβαίως ότι το αποτέλεσμα των απεικονιστικών εξετάσεων, χρειάζεται τη στενή συνεργασία των ακτινογράφων τεχνολόγων, ώστε η λήψη των εικόνων να είναι ορθή, αλλά βεβαίως και των ιατρών ακτινολόγων, ως προς την ερμηνεία των εικόνων και την τελική γνωμάτευση.

Τώρα όσον αφορά την Έγκαιρη Διάγνωση, οι προοπτικές της οποιασδήποτε ασθένειας είναι πολύ μεγαλύτερες αν αυτή διαγνωστεί σε αρχικό στάδιο για αυτό και η έγκαιρη διάγνωση είναι πολύ σημαντική.

Keywords
Τυχαία Θέματα