Συνεργασία ΥΠΑΜ με ΟΝΕΚ

Πραγματοποιήθηκε σήμερα, 1η Ιουλίου 2016, συνάντηση μεταξύ του Υπουργού Άμυνας κ. Χριστόφορου Φωκαΐδη και του Προέδρου και της Αντιπροέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΝΕΚ κ. Παναγιώτη Σεντώνα και κ. Νάτιας Καραγιάννη.

Σκοπός της συνάντησης ήταν οι τρόποι αξιοποίησης από πλευράς των εθνοφρουρών, των προγραμμάτων και ωφελημάτων που ο Οργανισμός Νεολαίας προσφέρει, και συγκεκριμένα, των υπηρεσιών Επαγγελματικού και Ακαδημαϊκού Προσανατολισμού, των Συμβουλευτικών Υπηρεσιών «Πρόταση» και της Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της συνεργασίας θα υλοποιηθούν

τα εξής:

1. Ευρωπαϊκή Κάρτα Νέων

Κατά την επικείμενη κατάταξη νεοσυλλέκτων, θα λειτουργούν κέντρα ενημέρωσης του ΟΝΕΚ για την Ευρωπαϊκή Κάρτα Νέων σε όλα τα Κέντρα Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων (ΚΕΝ). Οι νέοι που θα καταταχθούν στην Εθνική Φρουρά θα έχουν την ευκαιρία να συμπληρώσουν την αίτηση για την έκδοση της κάρτας, η οποία θα τους παραχωρηθεί δωρεάν.

H Ευρωπαϊκή Κάρτα Νέων είναι κάρτα ωφελημάτων για νέους από 13 μέχρι 30 χρόνων και εξασφαλίζει εκπτώσεις σε εκατοντάδες προϊόντα και υπηρεσίες στην Κύπρο και σε άλλες 45 χώρες της Ευρώπης. Οι κάτοχοι της Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων έχουν πρόσβαση σε πέραν των 100.000 επιχειρήσεων και καταστημάτων που προσφέρουν μειωμένες τιμές σε προϊόντα και υπηρεσίες σε όλη την Ευρώπη. Την ευθύνη για τη λειτουργία του προγράμματος σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχει η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία της Κάρτας Νέων και στην Κύπρο αρμόδιος φορέας για την έκδοσή της είναι ο Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου.

2. Κέντρα Επαγγελματικού και Ακαδημαϊκού Προσανατολισμού (Καθοδήγησης Καριέρας) σε μονάδες της ΕΦ

Ο Οργανισμός Νεολαίας έχει προκηρύξει διαγωνισμό για την αγορά υπηρεσιών από Συμβούλους για τη Λειτουργία Κέντρων Επαγγελματικού και Ακαδημαϊκού Προσανατολισμού σε μονάδες της Εθνικής Φρουράς σε συνεργασία με το Υπουργείο Άμυνας. Στόχος είναι η ενδυνάμωση των νέων για διαχείριση του κρίσιμου σταδίου μετάβασης στην αγορά εργασίας και η σωστή προετοιμασία για συνέχιση της ακαδημαϊκής τους πορείας.

Συγκεκριμένα, τα εν λόγω Κέντρα, που θα λειτουργήσουν από τον Σεπτέμβριο 2016, αφορούν στη διεξαγωγή ατομικών συμβουλευτικών συνεντεύξεων και ομαδικών συναντήσεων με εθνοφρουρούς, με σκοπό να τους βοηθήσουν να συνειδητοποιήσουν τα ατομικά τους χαρακτηριστικά (γνώσεις, ικανότητες, δεξιότητες) και να μάθουν τον τρόπο να σχεδιάζουν τη σταδιοδρομία τους και να επιλέγουν τις εκπαιδευτικές ή επαγγελματικές διαδρομές που ανταποκρίνονται στα προσόντα, τις αξίες και τα ενδιαφέροντά τους.

Ο Οργανισμός Νεολαίας επεκτείνει με αυτό τον τρόπο τις υφιστάμενες συμβουλευτικές του υπηρεσίες που λειτουργούν στα Κέντρα Πληροφόρησης Νέων παγκύπρια και προσφέρονται σε νέους από 14-35 ετών.

3. Συμβουλευτικές Υπηρεσίες «Πρόταση»

Μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος προσφέρεται η ευκαιρία για εξατομικευμένες συναντήσεις με επαγγελματίες ψυχολόγους για θέματα που αφορούν αρνητικά συναισθήματα (άγχος, θυμό, καταθλιπτικά συμπτώματα), δυσκολίες στη σχέση, λήψη σημαντικών αποφάσεων, κοινωνική απομόνωση, αναζήτηση προσωπικής ενδυνάμωσης και ανάπτυξης κ.ά.. Οι σύμβουλοι του προγράμματος «Πρόταση» θα προσφέρουν από τον Σεπτέμβριο 2016 εξατομικευμένες παρεμβάσεις σε στρατιώτες που το έχουν ανάγκη, σε μονάδες που θα υποδείξει η Εθνική Φρουρά.

Keywords
Τυχαία Θέματα