Συνεργάτης Ακιντζί: Εξιστορεί τις πιέσεις που δέχθηκε από τουρκική κυβέρνηση

Ο σύμβουλος επικοινωνίας του τέως Τουρκοκύπριου ηγέτη μοιράστηκε με την εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» τις πιέσεις που δέχθηκε από την τουρκική κυβέρνηση κατά την περίοδο της ανάδειξης του νέου ηγέτη της τ/κ κοινότητας.

Σύμφωνα με την «Γενί Ντουζέν», ο Αλί Μπιζντέν ανάφερε ότι ο ίδιος και η οικογένεια του άρχισαν να δέχονται πιέσεις από την τουρκική πλευρά στις αρχές της περιόδου ανάδειξης του νέου ηγέτη της τ/κ κοινότητας.

«Αυτή η διαδικασία ξεκίνησε με ένα τηλεφώνημα το βράδυ της 5ης Αυγούστου, ακριβώς 68 ημέρες πριν από τις προεδρικές εκλογές

του 2020. Ένας αριθμός που αρχίζει με 0535 και τελειώνει με 44 κάλεσε το κινητό τηλέφωνο του πεθερού μου που διαμένει στην Άγκυρα και είπε ότι καλεί από το γραφείο του νομάρχη και ότι ήθελε να συζητήσει κάποια θέματα», αναφέρει ο κ. Μπιζντέν.

Σύμφωνα με τον πρώην συνεργάτη του Μουσταφά Ακιντζί, τρεις άνδρες, «γνώριζαν τα στοιχεία της ταυτότητάς του και πολλά προσωπικά δεδομένα» επισκέφθηκαν την κατοικία του πεθερού του στην τουρκική πρωτεύουσα, μια ημέρα μετά το επίμαχο τηλεφώνημά. «"Ξέρουμε τα πάντα, είμαστε το κράτος", είπαν. Όταν ο πεθερός μου ζήτησε τις ταυτότητές τους, έλαβε την απάντηση: "Ξεχάστε τις ταυτότητες, είμαστε από το γραφείο του νομάρχη"», δήλωσαν οι τρεις «επισκέπτες» του πεθερού του κ. Μπιζντέν, οι οποίες πρόσθεσαν τα εξής: «Ο γαμπρός σας είναι σύμβουλος του Ακιντζί. Ο Ακιντζί είναι σε λάθος δρόμο. Καλέστε τον γαμπρό σας στην Τουρκία».

Σύμφωνα με τον κ. Ακιντζί οι τρεις εκπρόσωποι της νομαρχίας της Άγκυρας γνώριζαν «το σπίτι, τη διεύθυνση και τον αριθμό της πόρτας του 19χρονου παιδιού μου που σπούδαζε στο πανεπιστήμιο της Τουρκίας εκείνη την εποχή».

Ο κ. Μπιζντέν προσθέτει ότι «στην αρχή νόμιζα ότι ήταν απατεώνες. Δεν το πήρα στα σοβαρά. Παρ' όλα αυτά, ενημέρωσα τον πρόεδρο, ο οποίος μάλιστα μου είπε ότι πρέπει να πάρω το θέμα στα σοβαρά», όπως αναφέρεται στον Τ/κ ηγέτη.

Στη συνέχεια, αναφέρει, «ενημέρωσα τον συντονιστή Τύπου στην πρεσβεία. Μου είπε ότι το είχε προωθήσει στις αρμόδιες αρχές και ότι θα με ειδοποιούσε. Δεν υπήρξε κανένα αποτέλεσμα από την Τουρκική Πρεσβεία. Ο πεθερός μου πήγε τότε στο αστυνομικό τμήμα με έναν δικηγόρο και κατέθεσε μήνυση. Έγινε επίσημη καταχώρηση στο σύστημα της Γενικής Διεύθυνσης της Τουρκικής Αστυνομίας με τον αριθμό εγγράφου 2020/927. Ένας φίλος μου, με τον οποίο είμαι φίλος εδώ και πολλά χρόνια, μου τηλεφώνησε την ημέρα που η αίτηση εισήχθη στο σύστημα και μου είπε ότι έπρεπε να πάω αμέσως στην Κωνσταντινούπολη. Αφού του είπα τι συνέβη στην Άγκυρα, του είπα ότι δεν θα ήταν ασφαλές για μένα να πάω στην Τουρκία».

«Μία ημέρα μετά την εισαγωγή του εγγράφου στο σύστημα, η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία της Αστυνομίας εξασφάλισε όλες τις καταγραφές των καμερών γύρω από το σπίτι του πεθερού μου. Λίγες ημέρες αργότερα, δήλωσαν προφορικά ότι η έρευνα δεν καρποφόρησε. Ισχυρίστηκαν ότι το κινητό τηλέφωνο που ανήκε στο πρόσωπο που ονομάζεται Λεβέντ βρέθηκε πεταμένο στα σύνορα με τη Συρία», προσθέτει.

Στη συνέχεια, ο κ. Μπιζντέν αφηγείται τα όσα συνέβησαν κατά την απαγόρευση της εισόδου του στην Τουρκία προσθέτοντας ότι «πήγα στην Κωνσταντινούπολη 9 μήνες μετά τις εκλογές. Το τι συνέβη στο αεροδρόμιο είναι γνωστό.Η απόφαση για την απαγόρευση εισόδου στην Τουρκία ελήφθη στις 8 Σεπτεμβρίου 2020. Ακριβώς μετά από εκείνη την επιχείρηση απειλής και εκβιασμού στην Άγκυρα».

Επειδή το θέμα ήταν πολιτικό, αναφέρει, «περίμενα για λίγο. Με την εμφάνιση προχωρημένων προβλημάτων υγείας των ηλικιωμένων συγγενών μου στην Άγκυρα, στις 16 Σεπτεμβρίου 2021, έκανα αίτηση στο προξενείο μέσω του δικηγόρου μου, ζητώντας την άρση της απαγόρευσης που είχε επιβληθεί. Η πρόξενος της περιόδου παρέλαβε προσωπικά την αίτηση ιδιοχείρως. Την επόμενη ημέρα, ο πρέσβης με ενημέρωσε προσωπικά ότι είχε λάβει την επιστολή μου και την είχε διαβιβάσει στην απαραίτητη αρχή».

Από εκείνη την περίοδο, το αίτημα του κ. Μπιζντέν για είσοδο στην Τουρκία δεν έχει λάβει θετική απάντηση από την τουρκική κυβέρνηση.
 

Keywords
Τυχαία Θέματα