Συνήλθε για πρώτη φορά η Ομάδα Συντονισμού Διερεύνησης Υποθέσεων Διαφθοράς

Την πρώτη της συνεδρία, υπό του Γενικό Εισαγγελέα Γιώργο Σαββίδη, είχε σήμερα η νεοσύστατη Ομάδα Συντονισμού Διερεύνησης Υποθέσεων Διαφθοράς που έχει ως στόχο την παροχή καθοδήγησης, τον συντονισμό και την αποτελεσματική εποπτεία των υποθέσεων διαφθοράς.


Σε δηλώσεις του μετά τη σημερινή συνεδρία, ο κ. Σαββίδης είπε πως μαζί με τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα θεώρησε αναγκαίο να υποβοηθήσουν περαιτέρω τις ανακριτικές Αρχές στο έργο τους, στη βάση και των δράσεων που περιλαμβάνονται στο επικαιροποιημένο εθνικό οριζόντιο Σχέδιο Δράσης κατά της Διαφθοράς.

Προς τούτο, είπε, συστάθηκε

υπό την αιγίδα της Νομικής Υπηρεσίας η Ομάδα Συντονισμού Διερεύνησης Υποθέσεων Διαφθοράς, της οποίας την πρώτη συνεδρία είχαν σήμερα και στην οποίαν συμμετείχαν ο Αρχηγός Αστυνομίας, η προϊσταμένη της ΜΟ.Κ.Α.Σ., η προϊσταμένη του Ποινικού Τομέα της Νομικής Υπηρεσίας, ο Αστυνομικός Διευθυντής του Τμήματος Καταπολέμησης Εγκλήματος και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

Ο κ. Σαββίδης είπε πως η Ομάδα, που ουσιαστικά αποτελεί έναν εξειδικευμένο μηχανισμό συντονισμού ποινικής διερεύνησης αδικημάτων διαφθοράς, έχει ως όρους εντολής της την εποπτεία, την καθοδήγηση και τον συντονισμό των διαδικασιών διερεύνησης σοβαρών ποινικών υποθέσεων διαφθοράς, καθώς και υποθέσεων που πιθανόν να εμπεριέχουν στοιχεία διαφθοράς.

Όπως είπε, επικεφαλής της Ομάδας τίθενται ο Γενικός Εισαγγελέας ή ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας ή εκπρόσωπός τους, υπό την καθοδήγηση των οποίων η Ομάδα θα ασκεί τους όρους εντολής της. Στην Ομάδα, πρόσθεσε, θα συμμετέχουν έμπειροι λειτουργοί από τη Νομική Υπηρεσία, την ΜΟ.Κ.Α.Σ. και την Αστυνομία, με την κάθε Υπηρεσία να ορίζει τους εκπροσώπους της.

Ad hoc συμμετοχή θα μπορούν να έχουν εκπρόσωποι άλλων Αρχών ή Οργανισμών του δημόσιου ή ευρύτερου δημόσιου τομέα, εκεί και όπου η εμπλοκή ή η ενημέρωσή τους κρίνεται απαραίτητη για τον χειρισμό συγκεκριμένης υπόθεσης. Νοείται πάντα ότι ο Γενικός Εισαγγελέας και ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, ο Αρχηγός Αστυνομίας και η προϊστάμενη της ΜΟ.Κ.Α.Σ. θα μπορούν να συμμετέχουν σε όλες τις συνεδρίες της Ομάδας, ασχέτως αν θα έχουν τους δικούς τους εκπροσώπους στην Ομάδα αυτή.

Ως προς τις αρμοδιότητες της Ομάδας, η οποία θα συνεδριάζει τόσο σε τακτική βάση όσο και σε ad hoc βάση στα Γραφεία της Νομικής Υπηρεσίας, ο κ. Σαββίδης είπε πως τα μέλη της θα αλληλοενημερώνονται για τις σοβαρές υποθέσεις διαφθοράς ή/και υποθέσεων που πιθανόν να εμπεριέχουν στοιχεία διαφθοράς, οι οποίες βρίσκονται υπό διερεύνηση, με σκοπό την παροχή καθοδήγησης, τον συντονισμό και την αποτελεσματική εποπτεία των υποθέσεων.

Ειδικότερα, συνέχισε, τα μέλη της Ομάδας, που θα ενεργούν στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της Υπηρεσίας που εκπροσωπούν, μεταξύ άλλων θα επιλαμβάνονται ζητημάτων επικαλύψεων αρμοδιοτήτων μεταξύ Υπηρεσιών ή φορέων που εμπλέκονται, θα αποφασίζουν μέτρα για επαρκή συντονισμό μεταξύ των εμπλεκομένων Υπηρεσιών, όπου αυτό απαιτείται, και θα παρέχουν συμβουλές και καθοδήγηση στην ανακριτική ομάδα που εξετάζει συγκεκριμένη υπόθεση, όπου αυτό απαιτείται.

«Σκοπός τόσο του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα όσο και δικός μου για τη σύσταση της Ομάδα Συντονισμού Διερεύνησης Υποθέσεων Διαφθοράς, είναι να υπάρχει συνεργασία με την Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς που θεσμοθετήθηκε πρόσφατα, με την κάθε Υπηρεσία βεβαίως να ενεργεί στον τομέα αρμοδιότητάς της και χωρίς να επηρεάζονται με κανένα τρόπο οι συνταγματικές αρμοδιότητες του Γενικού Εισαγγελέα ως αυτές απορρέουν από το Σύνταγμα», είπε.

Ερωτηθείς ποια είναι η διαφορά ανάμεσα σε αυτή την ομάδα και στην Ανεξάρτητη Αρχή κατά της διαφθοράς, ο κ. Σαββίδης είπε πως δεν έχει καμία σχέση, σημειώνοντας πως η ομάδα αυτή συστάθηκε για τη δημιουργία μιας ευέλικτης ομάδας στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του Γενικού Εισαγγελέα, με στόχο να υπάρχει ένα έτοιμο συντονιστικό όργανο, που θα μπορεί να συνέρχεται σε τακτή βάση για να συντονίζει τον συνταγματικό ρόλο του Γενικού Εισαγγελέα.

Διευκρίνισε πως δεν θα επεμβαίνει καθόλου στο έργο της Ανεξάρτητης Αρχής, δεν θα είναι φορέας αποδοχής παραπόνων διαφθοράς. «Δεν θέλω να δώσω την εντύπωση ότι στήνουμε ακόμα ένα σώμα που θα χειρίζεται και θα κάνει ετήσιες εκθέσεις για τις ενέργειες που έκανε», είπε και σημείωσε πως πρόκειται για μια ευέλικτη ομάδα που στοχεύει να συντονίζει τις συνταγματικές και ανακριτικές αρμοδιότητες του Γενικού Εισαγγελέα.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, είπε πως ο θεσμός του ΓΕ είναι εκείνος που θα έχει την απευθείας επαφή με την Ανεξάρτητη Αρχή Κατά της Διαφθοράς και πρόσθεσε πως η νεοσυσταθείσα ομάδα δεν έχει ακόμη κάνει κάποια επαφή με την Αρχή. Σίγουρα όμως, ανέφερε, θα υπάρξει συνεργασία όπως υπάρχει απόλυτη συνεργασία και με άλλες Αρχές όπως η της Διαφάνειας στον Αθλητισμό και της Διερεύνησης Παραπόνων Κατά της Αστυνομίας.

Ερωτηθείς ποια ήταν η ανάγκη δημιουργίας της Ομάδας, είπε πως η συλλογική σοφία, η ανταλλαγή απόψεων από διάφορα τμήματα που έχουν να κάνουν με την πάταξη φαινομένων διαφθοράς, κρίθηκε πως θα ήταν βοηθητική. Αυτές οι διαπιστώσεις, πρόσθεσε, μαζί με την δυνατότητα για εμπλοκή κρατικών οργάνων που θα έδιναν νέα διάσταση στη διερεύνηση τέτοιων υποθέσεων όπως το Τμήμα Φορολογίας και Τελωνείων, ήταν παράγοντες που οδήγησαν στην απόφαση για σύσταση της συγκεκριμένης Ομάδας.

Είπε επίσης, πως η Ομάδα θα συνεδριάζει σε τακτά χρονικά διαστήματα καθώς και εκεί που κρίνεται ότι υπάρχουν σοβαρά θέματα τα οποία επιβάλλουν την σύγκληση της Ομάδας σε έκτακτες περιπτώσεις.

Σε ερώτηση αν έθεσε στην Ομάδα κάποιες υποθέσεις που έχουν προτεραιότητα, ο κ. Σαββίδης είπε πως ως Γενική Εισαγγελία έχουν καθορίσει προτεραιότητα σε πολλές αποφάσεις, όπως αυτές που πηγάζουν από τα πορίσματα της κ. Καλογήρου και του κ. Νικολάτου.

Σε σχέση με το θέμα των πολιτογραφήσεων, ο κ. Σαββίδης είπε απαντώντας σε ερώτηση, πως όπως είχε πει και στο παρελθόν όλα αυτά που έχουν δει το φως της δημοσιότητας προκάλεσαν τεράστια οργή και αγανάκτηση. Διευκρίνισε όμως ότι από τότε ζήτησε την κατανόηση του κόσμου, γνωρίζοντας τον χρόνο που απαιτείται για να γίνει σωστή διερεύνηση και στοιχειοθέτηση υποθέσεων.

Όπως είπε, δεν ενδιαφέρει την Εισαγγελία να γίνουν γρήγορα βήματα προς ικανοποίηση του περί δικαίου αίσθημα της κοινωνίας αλλά να γίνουν σωστά δικονομικά διαβήματα για να μπορέσουν να είναι σωστά στοιχειοθετημένη η όποια υπόθεση οδηγηθεί ενώπιον των δικαστηρίων.

Προέβη παράλληλα στην έκκληση για αποφυγή λαϊκών δικαστηρίων, χρήσης ονομάτων και καταστάσεων ενώ βρίσκονται υπό διερεύνηση υποθέσεις. Εξέφρασε την εκτίμηση πως σύντομα θα οδηγηθούν και άλλες τέτοιου είδους υποθέσεις ενώπιον των Δικαστηρίων.

Ερωτηθείς πόσα διαβατήρια ανακλήθηκαν, ο κ. Σαββίδης είπε πως δεν είναι αυτός που αποφασίζει την ανάκληση υπηκοοτήτων. Πρόσθεσε πως όταν έλαβε το πόρισμα Νικολάτου, απέστειλε το μέρος με τα άτομα που θα έπρεπε να τους ανακληθεί η υπηκοότητα στις αρμόδιες Αρχές και εδώ και αρκετό καιρό με απόφαση του Υπουργικού έχει ξεκινήσει η διαδικασία της ανάκλησης.

Όσον αφορά το θέμα των ρωσικών κυρώσεων, είπε πως όποτε έχουν ζητηθεί συμβουλές από το Υπουργείο Εσωτερικών ή από άλλη κυβερνητική υπηρεσία, η Νομική Υπηρεσία τις παρέχει άμεσα. Πρόσθεσε πως ο ίδιος έχει ζητήσει να συσταθεί μια συντονιστική ομάδα παρακολούθησης των ρωσικών κυρώσεων με τη συμμετοχή δύο νομικών της Εισαγγελίας της Δημοκρατίας, όπως και ανώτατα στελέχη από υπηρεσίες και Υπουργεία. Αυτή η Επιτροπή, είπε, συνεδριάζει σε τακτά διαστήματα για τα θέματα εφαρμογής των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, θέμα που όπως εξήγησε, εμπίπτει στις αρμοδιότητες της εκτελεστικής εξουσίας.

Ερωτηθείς αν στα ονόματα για ανάκληση υπηκοότητας βρίσκονται και τέσσερις Ρώσοι ολιγάρχες με κυπριακό διαβατήριο που περιλαμβάνονται στον κατάλογο των κυρώσεων, είπε πως τα πορίσματα της Επιτροπής Νικολάτου αφορούσαν μια συγκεκριμένη ομάδα ατόμων με εισήγηση για ανάκληση της υπηκοότητας και κυρίως ήταν άτομα που πήραν την υπηκοότητα κατά παράβαση των όρων που ίσχυαν τη δεδομένη στιγμή. Το να είναι κάποιος σε κατάλογο με τις κυρώσεις της ΕΕ είναι ένα εντελώς διαφορετικό θέμα.

Ερωτηθείς αν υπάρχει κάτι νεότερο στην υπόθεση του πρώην Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη, είπε πως ογκώδες ανακριτικό έργο βρίσκεται εδώ και μερικές βδομάδες βρίσκεται στη Νομική Υπηρεσία. Πρόσθεσε πως η λεπτομερής και επισταμένη εξέταση της, υπό τις οδηγίες του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα και μιας ομάδας δικηγόρων προχωρά με γοργούς ρυθμούς και βρίσκεται σε τελικό στάδιο για να ληφθούν τελικές αποφάσεις.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα