Σύνοδος Σιγκαπούρης: Όλοι όσοι έμειναν εκτός

Η ιστορική σύνοδος της Σιγκαπούρης πραγματοποιείται αυτή την ώρα και τα βλέμματα είναι στραμμένα όχι μόνο σε όσους βρίσκονται εκεί αλλά και σε όσους λείπουν.

Η πιο ηχηρή απουσία φαίνεται να είναι αυτή της Κίνας. Για δεκαετίες στηρίζει τη Βόρεια Κορέα οικονομικά και δεν είναι κρυφό ότι στην ατζέντα αυτή της συνάντησης ενδεχομένως να συζητηθούν οικονομικές συμφωνίες. Να θυμίσουμε ότι ο Κιμ επισκέφτηκε πριν λίγους μήνες το Πεκίνο, με σκοπό την επιβεβαίωση των καλών διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών.

Απαρατήρητη δεν περνάει και η απουσία της Ρωσίας. Ιστορικά από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης, η Μόσχα στήριξε το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας ενώ δήλωνε ότι οι διεθνείς κυρώσεις σε βάρος της είναι κενού περιεχομένου. Ενώ φαινόταν ότι θα είχε λόγο στη σύνοδο με την επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, τελικά ανακοινώθηκε ότι θα πραγματοποιηθεί σύνοδος Κιμ- Πούτιν φέτος.

Ηχηρή είναι και η απουσία της Ιαπωνίας. Είναι γνωστό ότι θεωρείται εχθρική χώρα από τη Βόρεια Κορέα και βρίσκεται εντός του εύρους των πυραύλων της. Ο Πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Shinzo Abe, πολλές φορές έχει πιέσει τον Τραμπ να εντάξει ανησυχίες του Τόκιο στην ατζέντα. Το πιο σημαντικό ήταν η απελευθέρωση Γιαπωνέζων πολιτών, οι οποίοι είχαν συλληφθεί από τη Βόρεια Κορέας.

Τέλος, απούσα είναι και η Νότια Κορέα, με τον πρωθυπουργό της να παρακολουθεί από την τηλεόραση τις εξελίξεις της συνάντησης. Να θυμίσουμε ότι προηγήθηκε συνάντηση με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, η οποία χαρακτηρίστηκε επίσης ιστορική.

Keywords
Τυχαία Θέματα