Σύντομα τα εγκαίνια του EuroAfrica Interconnector

Πολύ σύντομα αναμένεται να εγκαινιαστεί το μεγάλο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης ΑιγύπτουΚύπρουΕλλάδας, EuroAfrica Interconnector», δηλώνει σύμβουλος του Αιγυπτίου Προέδρου Αλ Σίσι.

Τις δηλώσεις του διεθνούς κύρους εμπειρογνώμονα και επιστημονικού συμβούλου του Προέδρου Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι σε θέματα ενέργειας, του κ. El Noqrashi, ο οποίος

υποστηρίζει ότι «πολύ σύντομα αναμένεται να εγκαινιαστεί το μεγάλο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης ΑιγύπτουΚύπρουΕλλάδας, EuroAfrica Interconnector», καταγράφει ο τοπικός αιγυπτιακός Τύπος.

Το γεγονός αναφέρει στο χθεσινό του ενημερωτικό σημείωμα, το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Ελληνικής Πρεσβείας στο Κάιρο.

«Όπως ανέφεραν δημοσιεύματα του εγχώριου Tύπου, που βασίζονται σε σχετικές δηλώσεις από τη Γερμανία στις 21 Νοεμβρίου, του Αιγύπτιου, διεθνούς κύρους εμπειρογνώμονα και επιστημονικού συμβούλου του Προέδρου της χώρας σε θέματα ενέργειας κ. El Noqrashi, πολύ σύντομα αναμένεται να εγκαινιαστεί το μεγάλο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης ΑιγύπτουΚύπρουΕλλάδας διά συστήματος υποθαλάσσιων καλωδίων γνωστό ως EuroAfrica Interconnector», αναφέρεται στο σημείωμα.

Σύμφωνα με το Γραφείο ΟΕΥ της Ελληνικής Πρεσβείας, «κατά τον κ. El Noqrashi, η υλοποίηση του έργου, εκτιμώμενου προϋπολογισμού 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, θα ξεκινήσει από τη νέα μεγάλη ηλεκτροπαραγωγική μονάδα στην περιοχή Burullus στο Δέλτα του Νείλου η οποία πρόκειται να διοχετεύσει περίπου το ήμισυ της παραγωγής της μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου μήκους 498 χιλιομέτρων προς την Κύπρο». Όπως ανέφερε ο κ. El Noqrashi, εν συνεχεία το κυπριακό ηλεκτρικό δίκτυο πρόκειται να συνδεθεί με την Κρήτη μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου μήκους 879 χιλιομέτρων, ενώ, τέλος, η Κρήτη θα συνδεθεί με την Αττική - και κατά συνέπεια με τα ηλεκτρικά δίκτυα της Ελλάδας και της ευρύτερης ηπειρωτικής Ευρώπης - μέσω καλωδίου μήκους 330 χιλιομέτρων.

Στα ίδια δημοσιεύματα, αναφέρεται ότι, «σύμφωνα με τον Αιγύπτιο εμπειρογνώμονα, η διαδρομή του καλωδίου στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κύπρου και Κρήτης θα φτάσει σε ορισμένα σημεία σε βάθος 3.000 μέτρων, ενώ η εν λόγω καλωδιακή ηλεκτρική διασύνδεση των τριών χωρών συνολικού μήκους 1707 χιλιομέτρων, αναμένεται να μεταμορφώσει την Αίγυπτο σε ενεργειακό κόμβο για την αφρικανική ήπειρο και σε φορέα ηλεκτρικής ενέργειας προς τις ευρωπαϊκές χώρες».

Τέλος, «σημειώνεται ότι, όπως ανέφεραν τα σχετικά δημοσιεύματα, τα υποθαλάσσια καλώδια θα έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν σε διπλή κατεύθυνση ηλεκτρική ενέργεια ισχύος 2.000 MW, ενώ η ετήσια μεταφορική δυναμικότητα της ηλεκτρικής διασύνδεσης θα φθάνει τις 17,5 TWh».

Keywords
Τυχαία Θέματα