Σύσκεψη εμπλεκομένων στη Λεμεσό για το θέμα των πλημμυρών

Καλύτερο συντονισμό και ενέργειες που να βελτιώνουν την όποια κατάσταση θα δημιουργούσε μια έντονη βροχόπτωση, αποφασίστηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Δημοτικό Μέγαρο της Λεμεσού, με αφορμή τις πλημμύρες της 17ης Φεβρουαρίου του 2018 και τις μεγάλες ζημιές που άφησαν πίσω τους.


Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Δήμαρχος Λεμεσού Νίκος Νικολαΐδης ανέφερε πως όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες (Επαρχιακή Διοίκηση, Τμήμα Δημοσίων Έργων, Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων, ΣΑΛΑ, Πυροσβεστική) συμφωνούν πως οι πρόσφατες

πλημμύρες ήταν αποτέλεσμα ενός ακραίου καιρικού φαινομένου που αναπόφευκτα θα δημιουργούσε προβλήματα.

"Είδαμε πώς λειτούργησε το κάθε τμήμα, πώς λειτουργήσαμε συλλογικά και ποιες βελτιωτικές ενέργειες οφείλουμε να πάρουμε με την εμπειρία των τελευταίων πλημμυρών", είπε και πρόσθεσε ότι οι προληπτικές ενέργειες που λήφθηκαν τότε με την προειδοποίηση για κίτρινο συναγερμό, κρίθηκαν ως επαρκείς "και ήταν αυτές οι ενέργειες που έγιναν κυρίως κατά τη διάρκεια του φαινομένου, όπου βγήκαν έξω τα συνεργεία όλων των υπηρεσιών, αποτρέποντας τα χειρότερα".

Αυτό, ωστόσο, τόνισε, δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης και "συμφωνήθηκε ότι φέτος θα γίνει μια πλήρης ενημέρωση για το γενικότερο σχέδιο διαχείρισης κρίσεως που υπάρχει, θα γίνει και μια άσκηση πριν τον επόμενο χειμώνα".

Επίσης, συνέχισε, θα αξιολογηθεί και θα τύχει βελτίωσης το σύστημα ενημέρωσης του κοινού, μέσα από ανακοινώσεις στα ΜΜΕ, ενώ θα εξεταστούν βελτιωτικές ενέργειες στο σύστημα ομβρίων υδάτων όλων των σημείων που κρίνονται ευάλωτα σε έντονες βροχοπτώσεις.

Ερωτηθείς γιατί δεν απαγορεύθηκε η είσοδος οχημάτων στους χώρους στάθμευσης της Επίχωσης που τελικά πλημμύρισαν και προκάλεσαν τεράστιες ζημιές στα σταθμευμένα οχήματα των πολιτών, ο κ.Νικολαΐδης εξήγησε πως η προειδοποίηση ήταν για κίτρινο συναγερμό "και ο κίτρινος συναγερμός δεν προβλέπει το κλείσιμο οδών ή χώρων στάθμευσης, γιατί με βάση την εμπειρία παλαιότερων κίτρινων συναγερμών, δεν προέκυψαν ξανά προβλήματα που να επέβαλλαν κάτι τέτοιο".

"Η τελευταία φορά που πλημμύρισε ο χώρος εκεί ήταν το 2010, όπου έγιναν ειδικές ρυθμίσεις για απευθείας αποχέτευση των όμβριων υδάτων προς τη θάλασσα και έκτοτε, ενώ υπήρχαν βροχοπτώσεις στα πλαίσια ενός κίτρινου συναγερμού, δεν έγινε αποκοπή", ανέφερε και συμπλήρωσε "αν η προειδοποίηση ήταν για κόκκινο συναγερμό, όπως ήταν η εξέλιξη της βροχής, τότε ενδεχομένως να κλείναμε τον χώρο στάθμευσης".

Σύμφωνα με τον κ. Νικολαΐδη, μια μέρα πριν τα έντονα καιρικά φαινόμενα της 17ης Φεβρουαρίου, συνεργία είχαν καθαρίσει όλες τις σχάρες όμβριων υδάτων σε ευαίσθητα σημεία, ωστόσο αυτό από μόνο του δεν μπορούσε να συγκρατήσει τις τεράστιες ποσότητες νερού. Κάλεσε δε το κοινό να ελέγχει τις σχάρες που βρίσκονται έξω από τα σπίτια ή τα καταστήματά του, ενώ υπέδειξε πως, σε περιπτώσεις έντονων βροχοπτώσεων, δεν θα πρέπει να υπάρχουν εκτεθειμένα σκουπίδια ή άλλα αντικείμενα, καθώς παρασύρονται από τη βροχή και κλείνουν ξανά οι σχάρες.

Αναφερόμενος στα αντιπλημμυρικά έργα του ΣΑΛΑ που προγραμματίζεται να γίνουν βόρεια της Λεμεσού, ο Δήμαρχος Λεμεσού (και Πρόεδρος του Συμβουλίου), είπε πως αποφασίστηκε να γίνουν συντονισμένες ενέργειες για να προωθηθούν το συντομότερο.

Υπενθυμίζοντας ότι το κονδύλι των έργων αποπαγοποιήθηκε μόλις πριν ένα χρόνο από το Υπουργικό Συμβούλιο, ο Νίκος Νικολαΐδης είπε πως, αν και έχει αρχίσει η διαδικασία προσφοροδότησης, θα χρειαστεί μια τριετία για την ολοκλήρωση του όλου έργου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα