Συστάσεις ΗΕ σε ΕΕ για τα δικαιώματα ατόμων με αναπηρίες

Για πρώτη φορά στην ιστορία της, η ΕΕ εξετάστηκε από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες του ΟΗΕ, και έλαβε συστάσεις για την ενίσχυση της προσέγγισής της στα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες στην Ευρώπη.

Σε Δελτίο Τύπου που στάληκε στα ΜΜΕ από την Κυπριακή Συνομοσπονδία Οργανώσεων Αναπήρων (ΚΥΣΟΑ) αναφέρεται ότι η ΕΕ, έχοντας επικυρώσει τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες (UNCRPD) το 2010, κλήθηκε στις

27 και 28 Αυγούστου, να παρουσιάσει το έργο που έχει γίνει σχετικά με την εφαρμογή της Σύμβασης. Αυτή είναι η πρώτη διεθνής Συνθήκη για τα ανθρώπινα δικαιώματα που η ΕΕ έχει κυρώσει.

Το EDF (European Disability Forum) και τα μέλη του συμμετείχαν στην παρουσίαση . Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κυπριακή Συνομοσπονδία Οργανώσεων Αναπήρων (ΚΥΣΟΑ) είναι ένα από τα 28 μέλη του Φόρουμ.

Η Επιτροπή του ΟΗΕ δημοσιοποίησε τις παρατηρήσεις και συστάσεις της για το πώς η ΕΕ μπορεί να προωθήσει και να προστατεύσει τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες στην Ευρώπη σε τομείς όπως: η ελεύθερη κυκλοφορία, η μη διάκριση, η ανεξάρτητη διαβίωση, η εκπαίδευση, η απασχόληση, η ανθρωπιστική βοήθεια και η διεθνής συνεργασία, η δικαιοπρακτική ικανότητα, η πρόσβαση στη δικαιοσύνη, την ελευθερία και την ασφάλεια, η υγεία, η συμμετοχή στις εκλογές κ.λπ. ( Οι καταληκτικές παρατηρήσεις στα αγγλικά http://is.gd/KsNZl9)

Ο Πρόεδρος του EDF και της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρίες, Ιωάννης Βαρδακαστάνης δήλωσε ότι η πράξη αυτή συνιστά μια ισχυρή εντολή στην ΕΕ, που συμπεριλαμβάνει και όλα τα όργανα και τους οργανισμούς της, για την ολοκληρωμένη ένταξη των ατόμων με αναπηρίες σε όλες τις εργασίες της ΕΕ.

"Εμείς, το ευρωπαϊκό αναπηρικό κίνημα, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σκληρά με τα μέλη και τους συμμάχους μας για την προώθηση αυτών των συστάσεων, έτσι ώστε 80 εκατομμύρια Ευρωπαίοι με αναπηρίες να αισθανθούν το όφελος της Σύμβασης άμεσα στις ζωές τους", δήλωσε.

Ο ΟΗΕ απαιτεί συγκεκριμένα από την ΕΕ να παρέχει πληροφορίες εντός ενός έτους σε τρεις τομείς:στην πρόοδο όσον αφορά τον ανεξάρτητο μηχανισμό παρακολούθησης, στην υιοθέτηση της πολυαναμενόμενης Ευρωπαϊκής Πράξης για την προσβασιμότητα και στην αναθεώρηση της Δήλωσης των Δικαιοδοσιών (Declaration of competences) - αυτό σημαίνει ότι η ΕΕ θα πρέπει να αναθεωρήσει και να ενημερώσει τους τομείς της πολιτικής της τους οποίους διαπερνά η Σύμβαση του ΟΗΕ.

Η ΕΕ θα αξιολογηθεί ξανά σε τέσσερα χρόνια, όπου θα εξηγήσει όλα τα μέτρα που έχει πάρει μέχρι εκείνη τη στιγμή για την εφαρμογή των συστάσεων. Η επόμενη έκθεση προόδου πρέπει να υποβληθεί μέχρι τον Ιανουάριο του 2019.

Μεταξύ των σημαντικών δράσεων που ζητά ο ΟΗΕ από την ΕΕ να λάβει τα επόμενα χρόνια είναι: να εγκρίνει μια ολοκληρωμένη στρατηγική για την εφαρμογή της Σύμβασης σε όλα τα θεσμικά της όργανα και στα κράτη μέλη, να προβεί σε μια ενδιάμεση επανεξέταση της ευρωπαϊκής στρατηγικής για την αναπηρία 2010-2020, και να συμπεριλάβει τις συστάσεις της Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών σε αυτή, να αναθεωρήσει την υφιστάμενη νομοθεσία της ΕΕ και τις πολιτικές της ώστε να διασφαλιστεί ότι είναι σύμφωνες με τη Σύμβαση και να αναθεωρήσει τις κατευθυντήριες γραμμές για την αξιολόγηση των επιπτώσεων, περιλαμβάνοντας έναν πιο ολοκληρωμένο κατάλογο θεμάτων για την καλύτερη αξιολόγηση της συμμόρφωσης των νέων οργάνων της ΕΕ με τη Σύμβαση.

Επίσης ζητεί , μεταξύ άλλων, να συμπεριληφθούν τα δικαιώματα των γυναικών και των παιδιών με αναπηρίες στην επερχόμενη Στρατηγική της ΕΕ για την Ισότητα των Φύλων, την Πολιτική για την ισορροπία εργασίας-ζωής, και την επερχόμενη ατζέντα της ΕΕ για τα δικαιώματα του παιδιού, καθώς και με την κύρωση της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης της Κωνσταντινούπολης, να προωθηθεί η ελεύθερη κυκλοφορία των ατόμων με αναπηρίες, όταν μετακινούνται σε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ για να εργαστούν ή να ζήσουν, μέσω της υιοθέτησης μιας ευρωπαϊκής πράξης για την προσβασιμότητα, εξασφαλίζοντας προσιτές και χωρίς αποκλεισμούς εκλογικές διαδικασίες για όλα τα άτομα με αναπηρίες.

Καλείται επίσης η ΕΕ να δημιουργήσει για τα άτομα με αναπηρίες ένα ελάχιστο επίπεδο κοινωνικής προστασίας από την οικονομική κρίση - η Επιτροπή εξέφρασε τη βαθιά της ανησυχία σε σχέση με τις δυσανάλογα αρνητικές επιπτώσεις και οπισθοδρομήσεις εξαιτίας των μέτρων λιτότητας στην ΕΕ στη ζωή των ατόμων με αναπηρίες.

Σε όλο το κείμενο των καταληκτικών συμπερασμάτων, ο ΟΗΕ απευθύνει έκκληση για την ένταξη των δικαιωμάτων των ατόμων με αυτισμό, με ψυχική αναπηρία, των τυφλών, κωφών και των τυφλοκωφών στο έργο της ΕΕ σχετικά με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα