Τ. Έλληνας: Η ουκρανική κρίση δεν αλλάζει κάτι σε σχέση με τον East Med

Επιφυλακτικός ως προς την ελκυστικότητα του αγωγού East Med παρουσιάστηκε ο ειδικός σε θέματα υδρογονανθράκων, Τσαρλς Έλληνας, εν μέσω της ουκρανικής κρίσης που δημιουργεί νέα δεδομένα στην αγορά ενέργειας στην Ευρώπη.

Στον απόηχο της απόφασης της Ρωσίας να αναγνωρίσει τις αποσχισθείσες περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας η Δύση αντέδρασε με κυρώσεις κατά της Ρωσίας, η Γερμανία πάγωσε τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2, ενώ ήδη οι τιμές του πετρελαίου

και του φυσικού αερίου κινούνταν ανοδικά λόγω της ανάκαμψης από την πανδημία του Covid-19.

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ ο κ. Έλληνας είπε μεν πως τώρα το όλο έργο γίνεται πιο ελκυστικό στην τρέχουσα συγκυρία, αλλά συνέστησε προσοχή διότι ακόμη και αν ληφθεί απόφαση κατασκευής του, το έργο θα χρειαστεί πέντε χρόνια για να γίνει πραγματικότητα.

«Πέραν αυτού, εφόσον κατασκευαστεί θα πρέπει να λειτουργεί για άλλα είκοσι χρόνια με εξαγωγές 10 με 12 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως σε τιμές υψηλές για να είναι βιώσιμος», είπε.

«Πώς μπορούμε να είμαστε σίγουροι τώρα ότι μέχρι το 2045 αυτό θα ισχύει, ενώ η Ευρώπη προχωρά με ραγδαίο ρυθμό προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, προς το πακέτο Fit for 55 και τους μηδενικούς ρύπους το 2050», διερωτήθηκε.

Ο κ. Έλληνας επεσήμανε ακόμη ότι η στρατηγική της Ευρώπης δεν αλλάζει και μάλιστα αυτή η κρίση σπρώχνει την Ευρώπη να προχωρήσει προς τις ΑΠΕ πιο δυναμικά. «Και επομένως μακροχρόνια έργα όπως ο East Med, παρόλο που προσωρινά μπορεί να φαίνονται ελκυστικά, είναι δύσκολο να σταθούν, εκτός αν κάποιος επιβεβαιώσει ότι η αγορά φυσικού αερίου θα ισχύει τα επόμενα είκοσι χρόνια και αυτό δεν το βλέπω», είπε.

Πρόσθεσε πως αυτοί που επωφελούνται αυτή τη στιγμή είναι οι χώρες που έχουν ήδη εγκαταστάσεις όπως η Αίγυπτος, η οποία κάνει τεράστιες εξαγωγές LNG στην Ευρώπη.

Η κρίση θα ανεβάσει ακόμη περισσότερο τις τιμές της ενέργειας

Αναφορικά με τις επιπτώσεις της ουκρανικής κρίσης στις τιμές της ενέργειας, ο κ. Έλληνας είπε πως σίγουρα η κρίση θα ωθήσει ανοδικά τις τιμές τόσο του πετρελαίου όσο και του φυσικού αερίου.

«Το πετρέλαιο πλησιάζει ήδη τα 100 δολάρια και αναλόγως με το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση, αν δηλαδή η επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία επεκταθεί, τότε υπάρχει πιθανότητα η τιμή του πετρελαίου να ξεπεράσει τα 100 δολάρια», είπε.

Εκφράζοντας την εκτίμηση ότι αυτό δεν θα γίνει, ο κ. Έλληνας είπε πως αναμένει ότι η τιμή πετρελαίου θα διατηρηθεί κατά μέσο όρο περισσότερο από τα 90 δολάρια το βαρέλι φέτος.

Με την ανάκαμψη από την πανδημία του κορωνοϊού η οποία οδήγησε σε αύξηση στις τιμές ο ίδιος ανέμενε ότι η τιμή του πετρελαίου θα ήταν στα 80 δολάρια το βαρέλι τα επόμενα τρία με τέσσερα χρόνια, «αλλά φέτος λόγω της Ουκρανίας θα ανέβει στα 90 δολάρια και πάνω».

Ανέφερε εξάλλου ότι υπάρχουν και επιπτώσεις στις τιμές του φυσικού αερίου, το οποίο ήδη βρισκόταν σε ψηλά επίπεδα.

Όπως είπε, μετά τα σκαμπανεβάσματα του προηγούμενου χρόνου, υπήρξε μια αποκλιμάκωση, αλλά σήμερα λόγω της Ουκρανίας έχει ανέβει ξανά στα 83 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

«Με την απόφαση της Γερμανίας να παγώσει τον αγωγό Nord Stream 2 και την επιμονή της ρωσικής Gazprom να παρέχει φυσικό αέριο σε μακροχρόνια συμβόλαια και όχι στις αγορές spot οι τιμές θα παραμείνουν ψηλές», πρόσθεσε.

Δεν υπάρχουν μακροχρόνιες λύσεις προμήθειας στην Ευρώπη

Ωστόσο, επεσήμανε ότι η κρίση προς το παρόν έχει ξεπεραστεί αφού η ανάγκη για φυσικό αέριο στην Ευρώπη είναι υψηλή κατά τους χειμερινούς μήνες μέχρι τον Ιανουάριο, ενώ από το τέλος Φεβρουαρίου η ζήτηση μειώνεται με αποτέλεσμα η πίεση στις τιμές να υποχωρεί.

«Όμως χωρίς λύση του θέματος της Ρωσίας και του θέματος Gazprom είναι δύσκολο οι τιμές να υποχωρήσουν πολύ, διότι δεν υπάρχει τρόπος η Ευρώπη να αντικαταστήσει το φυσικό αέριο που λαμβάνει από τη Ρωσία από άλλες πηγές», τόνισε.

Όπως είπε ο κ. Έλληνας, υπάρχουν προσωρινές λύσεις προμήθειας από το Αζερμπαϊτζάν από το Κατάρ και τις ΗΠΑ με υγροποιημένο φυσικό αέριο. «Αλλά μακροπρόθεσμα (η Ευρώπη) δεν μπορεί να αντικαταστήσει το ρωσικό φυσικό αέριο», πρόσθεσε.

Επεσήμανε ακόμη ότι ο χειμώνας στην Ευρώπη ήταν σχετικά ήπιος, με αποτέλεσμα η χρήση φυσικού αερίου δεν ήταν τόσο υψηλή με αποτέλεσμα τα αποθέματα φυσικού αερίου να μην υποχωρήσουν πολύ.

«Έτσι, οι τιμές θα συνεχίσουν να είναι ψηλές αλλά όχι πάρα πολύ και δεν εκτιμάται να υποχωρήσουν στα επίπεδα της εποχής του κορωνοϊού μέχρι και του χρόνου», είπε.

Τόνισε ωστόσο πως αν συνεχίσει η κατάσταση στην Ουκρανία για όλο το χρόνο φέτος και η παροχή φυσικού αερίου στην Ευρώπη δεν εξομαλυνθεί οι τιμές όσο πλησιάζουμε προς το φθινόπωρο θα ανεβαίνουν ψηλότερα.

«Είναι γι’ αυτό που πιστεύω ότι θα υπάρξει μια εξομάλυνση και η Ρωσία να μην συνεχίσει τις επεκτατικές τάσεις στην υπόλοιπη Ουκρανία, αλλά δεν υπάρχει τίποτα βέβαιο».

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα
Έλληνας, East Med,ellinas, East Med