Τα πέντε μέτρα που λήφθηκαν στο Προεδρικό - Τι αλλάζει στην Αστυνομία

Μέτρα για την περαιτέρω επιχειρησιακή ικανότητα της Αστυνομίας λήφθηκαν απόψε κατά τη σύσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη, με τη συμμετοχή της Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης κα Άννα Κουκκίδη-Προκοπίου και του Αρχηγού της Αστυνομίας κ. Στυλιανού Παπαθεοδώρου, είπε απόψε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά τη σύσκεψη, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «κατά τη σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην

παρουσία της Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης και του Αρχηγού της Αστυνομίας, το πρώτο θέμα που συζητήθηκε ήταν τα θέματα ασφάλειας σε σχέση με τα γεγονότα που συμβαίνουν αυτή τη στιγμή στο Ισραήλ και τα μέτρα που λαμβάνει η Αστυνομία.

Το δεύτερο είναι, επειδή το Μεταναστευτικό αποτελεί προτεραιότητα της Κυβέρνησης, αποφασίστηκε η ενίσχυση της Υπηρεσίας Αλλοδαπών και Μετανάστευσης το πρώτο δεκαπενθήμερο Νοεμβρίου, ώστε να αυξηθούν περαιτέρω οι επιστροφές και οι απελάσεις.

Τρίτο, αποφασίστηκε η συγκρότηση δύο επιπλέον αντιοχλαγωγικών μόνιμων διμοιριών στη ΜΜΑΔ από τις 6 Νοεμβρίου.

Τέταρτο, μέχρι τέλος του μήνα θα ολοκληρωθεί η αυτονόμηση της Υπηρεσίας Διαχείρισης και Αξιοποίησης Πληροφοριών της Αστυνομίας.

Πέμπτο, η αναδιοργάνωση εντός του έτους των 24 Τμημάτων της Αστυνομίας που θα οδηγήσει σε ενίσχυση της επιχειρησιακής δυνατότητας και επέμβασης της.

Η αναδιοργάνωση θα περιλαμβάνει και την αξιοποίηση στην πρώτη γραμμή αστυνομικών, οι οποίοι σήμερα ασκούν γραφειακά καθήκοντα».

Ερωτηθείς αν σήμερα με τη σύσκεψη ουσιαστικά κλείνει η συζήτηση για πιθανές ευθύνες για τα επεισόδια στη Χλώρακα και στη Λεμεσό, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «αυτό στο οποίο η Κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή επικεντρώνεται για αυτό που είναι η ουσία, είναι η περαιτέρω ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της επιχειρησιακής ικανότητας της Αστυνομίας. Έχουν συζητηθεί πολύ συγκεκριμένα μέτρα, πολύ συγκεκριμένες ενέργειες που θα ληφθούν το επόμενο διάστημα, ούτως ώστε να διασφαλιστεί ότι και τα επιχειρησιακά πλάνα να είναι πληρέστερα, αλλά και η επιχειρησιακή δυνατότητα της Αστυνομίας να είναι σε θέση ώστε να αποφευχθούν αυτά τα απαράδεκτα που έχουμε δει τόσο στη Χλώρακα όσο και στη Λεμεσό».

Ερωτηθείς αν το 4ο σημείο στο οποίο αναφέρθηκε αγγίζει και την ΚΥΠ, ο Εκπρόσωπος είπε ότι αφορά την Υπηρεσία της Αστυνομίας.

Ερωτηθείς αν υπάρχουν ευθύνες και σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο Πρόεδρος μιλούσε για ντροπή, ενώ ο ίδιος ο Εκπρόσωπος μιλήσει για  απόδοση ευθυνών και ότι τίθεται θέμα αξιοπιστίας, ο Εκπρόσωπος απάντησε «θέμα αξιοπιστίας τίθεται και θέμα ευθύνης είναι να μπορέσουμε ακριβώς να διασφαλίσουμε ότι ακριβώς η επιχειρησιακή δυνατότητα της Αστυνομίας είναι τέτοια που ο κάθε συμπολίτης μας ή κάθε συμπολίτισσα μας, κάθε επισκέπτης στην Κύπρο νιώθει ασφαλής. Για να το διασφαλίσουμε αυτό επιβάλλονται συγκεκριμένα μέτρα και ενέργειες. Είναι αυτά τα μέτρα, αυτές τις ενέργειες που έχουν συζητηθεί σήμερα διεξοδικά. Το επόμενο διάστημα, και έχω αναφερθεί σε πολύ συγκεκριμένες ημερομηνίες, θα είναι εμφανείς αυτές οι ενέργειες και σε εμάς και στην ίδια την Αστυνομία».

Ερωτηθείς αν δεν τίθεται θέμα αντικατάστασης του Αρχηγού της Αστυνομίας, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «αυτό έχει συζητηθεί και έχει τοποθετηθεί και η Υπουργός Δικαιοσύνης».

Σε ερώτηση για την ασφάλεια στην Κύπρο υπό το φως των γεγονότων στη Μέση Ανατολή, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «λαμβάνονται όλα τα μέτρα από πλευράς Αστυνομίας, ούτως ώστε να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε τη δημόσια ασφάλεια», ενώ σε άλλη ερώτηση είπε ότι λαμβάνονται προληπτικά μέτρα.

Πρόσθεσε ότι «είναι μια δυσάρεστη κατάσταση, μια απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στο Ισραήλ μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις, είναι στην περιοχή μας, άρα καθήκοντος λαμβάνονται προληπτικά μέτρα».

Σε ερώτηση ποιο ήταν το κλίμα κατά τη σύσκεψη, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «οι σχέσεις Αρχηγού Αστυνομίας και Προέδρου της Δημοκρατίας, Προέδρου της Δημοκρατίας και Υπουργού Δικαιοσύνης, Υπουργού Δικαιοσύνης και Αρχηγού Αστυνομίας είναι και παραμένουν  εξαιρετικές. Έχουν σχέσεις και συνεργάζονται σε ένα πολύ νευραλγικό τομέα διαχείρισης, όχι μόνο της διασφάλισης της δημόσιας ασφάλειας, αλλά και αποτελεσματικότερης διαχείρισης του Μεταναστευτικού».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι δημοσιογραφικές πληροφορίες έφεραν τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη να παύει τον Αρχηγό Αστυνομίας και ερωτηθείς τι μεσολάβησε και άλλαξε αυτό, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «αντιλαμβάνεστε ότι δεν μπορώ ούτε να επιβεβαιώσω ούτε να σχολιάσω δημοσιογραφικές πληροφορίες. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι από την πρώτη στιγμή αυτό που έχουμε αναφέρει εμείς είναι ότι ζητήθηκαν εκθέσεις γεγονότων από την Αστυνομία τις οποίες και μελέτησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ζήτησε διευκρινίσεις, αλλά και πρόσθετες πληροφορίες, και στη βάση αυτών των εκθέσεων γεγονότων έχει γίνει αυτή η σύσκεψη. Θα ακολουθήσουν και άλλες, ώστε να μπορέσουν να ληφθούν πολύ συγκεκριμένα μέτρα», πρόσθεσε.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι για άλλα ζητήματα στην Αστυνομία ζητείται να διεξαχθεί έρευνα και αποδίδονται πειθαρχικές και άλλες ευθύνες, ενώ στις περιπτώσεις Χλώρακας και Λεμεσού όχι, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η εκλελεγμένη πολιτεία, οφείλει να λειτουργεί στη βάση γεγονότων.

Είναι για αυτό που υπάρχουν συγκεκριμένες διαδικασίες και στις τάξεις της Αστυνομίας. Εκθέσεις γεγονότων όπως προνοείται από τη συγκεκριμένη διαδικασία. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε τις εκθέσεις γεγονότων, μελέτησε, ζήτησε επιπρόσθετες πληροφορίες, επιπρόσθετα στοιχεία, και είναι στη βάση αυτών των εκθέσεων γεγονότων που αν θέλουμε να εστιάσουμε στην ουσία της συζήτησης, είναι πώς μπορούμε να ενισχύσουμε περισσότερο την επιχειρησιακή ικανότητα της Αστυνομίας. Είναι για αυτό που έχουν ληφθεί πολύ συγκεκριμένα μέτρα, ούτως ώστε να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε ότι η Αστυνομία της χώρας μας θα είναι σε θέση να είναι ακόμη πιο αποτελεσματική».

Διαβάστε ακόμη: Oλοκληρώθηκε η σύσκεψη ΠτΔ με Προκοπίου και Παπαθεοδώρου (ΦΩΤΟ&ΒΙΝΤΕΟ)

Keywords
Τυχαία Θέματα