Τα πολύ λιποβαρή μωρά κινδυνεύουν απο ψυχικά προβλήματα

Τα παιδιά που είχαν γεννηθεί με υπερβολικά χαμηλό βάρος, λόγω πολύ πρόωρου τοκετού, δεν κινδυνεύουν περισσότερο μόνο από διάφορα σωματικά προβλήματα, αλλά και από ψυχικά, αργότερα στη ζωή τους, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική μελέτη. Ο αυξημένος κίνδυνος εκτείνεται από την παιδική έως τη μέση ηλικία.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Κάρεν Μάθιουσον, του καναδικού Πανεπιστημίου ΜακΜάστερ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ψυχολογίας "Psychological Bulletin" του Αμερικανικού Ψυχολογικού Συλλόγου, μελέτησαν

(μετα-ανάλυση) στοιχεία από 41 έρευνες, που συνολικά αφορούσαν 2.712 άτομα που είχαν γεννηθεί πολύ λιποβαρή και 11.127 που είχαν γεννηθεί με κανονικό βάρος. Η μελέτη κάλυψε μια περίοδο 26 ετών (1990-2016) σε 12 χώρες.

Οι πρόωροι τοκετοί έχουν αυξηθεί δραματικά τις τελευταίες δύο δεκαετίες και πλέον αποτελούν γύρω στο 8% των γεννήσεων στις ανεπτυγμένες χώρες. Χάρη στις ιατρικές προόδους, ακόμη και τα πολύ λιποβαρή μωρά, που ζυγίζουν κάτω από ένα κιλό κατά τη γέννησή τους, έχουν πλέον αυξημένες πιθανότητες να επιβιώσουν, όμως αντιμετωπίζουν αυξημένους κινδύνους και μετά την ενηλικίωσή τους.

Η νέα μελέτη επιβεβαιώνει προηγούμενα ευρήματα και δείχνει ότι ακόμη και έως την ηλικία των 40 ετών, τα άτομα αυτά κινδυνεύουν πολύ περισσότερο με διάφορα ψυχικά προβλήματα, όπως κατάθλιψη, αγχώδεις διαταραχές, ντροπαλότητα, μειωμένη κοινωνική λειτουργικότητα κ.α.

Στην παιδική και εφηβική ηλικία τους έχουν σημαντικά μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ), καθώς και προβλήματα συμπεριφοράς και κοινωνικής προσαρμογής.

Επειδή τα προβλήματα αυτά εκδηλώνονται στα πρόωρα γεννημένα παιδιά οπουδήποτε στον κόσμο, οι επιστήμονες θεωρούν ότι οφείλονται σε νευροβιολογικούς παράγοντες λόγω της ανεπαρκούς ανάπτυξής τους μέσα στη μήτρα της μητέρας τους. Πάντως, σύμφωνα με τους ερευνητές, πολλά από αυτά τα πρόωρα μωρά ποτέ στη ζωή τους δεν θα εμφανίσουν τέτοια προβλήματα.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα