Τα πυρηνικά όπλα των ΗΠΑ δεν είναι ασφαλή στην Τουρκία
Ανάμεσα στις εικόνες οι οποίες έκλεψαν την παράσταση σε σχέση με το πραξικόπημα στην Τουρκία, είναι αδιαμφισβήτητα οι εικόνες των F16 τα οποία πετούσαν χαμηλά σε Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα. Τελικά όπως έχει διαφανεί, τα αεροσκάφη αυτά βομβάρδισαν και το Κοινοβούλιο της Τουρκίας. Κυκλοφόρησαν επίσης φήμες που ήθελαν τα συγκεκριμένα F16 να κάνουν απόπειρα να καταρρίψουν το αεροπλάνο του Ερντογάν.
Αυτό που έχει ξεκαθαρίσει, είναι το ότι οι πραξικοπηματίες κατάφεραν να κρατήσουν στον αέρα τα αεροσκάφη αυτά, γιατί τα είχαν ανεφοδιάσει χρησιμοποιώντας τουλάχιστον μια φορά την
Από τη μια είναι απόλυτα κατανοητό από πλευράς Τουρκίας να κλείσει τη βάση. Από την άλλη όμως το κλείσιμο της αεροπορικής βάσης, γέννησε ερωτηματικά σε σχέση με τις επιδρομές των ΗΠΑ ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος στη Συρία αλλά και για τις αμερικανικές πυρηνικές βόμβες B61 που φυλάσσονται στη βάση. Πόσο ασφαλές είναι να φυλάσσονται πυρηνικές βόμβες, σε μια βάση όπου με ευκολία χρησιμοποιήθηκε από δυνάμεις που ήθελα να κάνουν πραξικόπημα σε μια χώρα; Ποιες θα ήταν οι συνέπειες αν γινόταν χρήση των όπλων αυτών;
Για να είμαστε ειλικρινείς δεν είναι η πρώτη φορά όπου γίνεται πραξικόπημα σε χώρα που φυλάσσονται πυρηνικά των ΗΠΑ. Τουρκία, Ελλάδα, Νότιος Κορέα έζησαν στρατιωτικά πραξικοπήματα.
Τα όπλα στην βάση Ιντσιρλίκ φυλάσσονται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο επίπεδο των αεροσκαφών. Τα κρησφύγετα αυτά βρίσκονται σε περίμετρο ασφαλείας. Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ πρόσφατα επένδυσαν 160 εκατομμύρια δολάρια σε αναβαθμίσεις ασφαλείας για πυρηνικά όπλα. Φυσικά αν οι πραξικοπηματίες είχαν πρόσβαση στα όπλα θα χρειάζονταν να εισάγουν κωδικό ασφαλείας για τα ενεργοποιήσουν, δε θα ήταν απλή διαδικασία.
Την ίδια στιγμή όμως μια αεροπορική βάση δεν είναι απόρθητο φρούριο, πόσο μάλλον για τη χώρα που τη φιλοξενεί. Πολλές συζητήσεις έχουν γίνει στο πεδίο αυτό, αλλά έμειναν στα λόγια.
Καταλήγουμε λοιπόν στο συμπέρασμα ότι τα προληπτικά μέτρα που υπάρχουν για βάσεις σαν αυτή του Ιντσιρλίκ είναι μεν λογικά, βασίζονται όμως στην υπόθεση ότι υπάρχει σταθερότητα και φιλικές προθέσεις στην χώρα. Η εικόνα της μεταφοράς του διοικητή της βάσης με χειροπέδες, δυνάμεις ασφαλείας και όχι μόνο, υπήρξαν για να ενισχύσουν την υπόθεση αυτή και να μην αφήσουν ανησυχίες ή αμφιβολίες στις ΗΠΑ για τις προθέσεις της Τουρκίας.
Η κατάσταση ασφαλείας στην Τουρκία έχει δείξει σημάδια ανισορροπίας εδώ και καιρό. Νωρίτερα μέσα στο 2016 το Υπουργείο Άμυνας εκκένωσε στρατιωτικό προσωπικό και πολίτες από τη βάση Ιντσιρλίκ, λόγω πληροφοριών για ενδεχόμενη τρομοκρατική ενέργεια. Αργότερα τον Απρίλη, υπήρξε επεισόδιο με Αμερικανό στρατιώτη στη Βάση. Τώρα αξιωματούχος της Κυβέρνησης Ερντογάν άφησε υπαινιγμούς ότι οι ΗΠΑ εμπλέκονται στο πραξικόπημα, κυρίως λόγω του ότι ο Φετουλάχ Γκιουλέν διαμένει στις ΗΠΑ.
Δεδομένου του κλίματος αστάθειας, εύλογα γεννάται η απορία γιατί τα πυρηνικά όπλα φυλάσσονται στην Τουρκία, ειδικά αν σημειωθεί ότι δεν υπάρχουν αεροπλάνα για να μεταφέρουν τις πυρηνικές αυτές βόμβες στην περιοχή. Σε αντίστοιχες άλλες χώρες μέλη του ΝΑΤΟ που φυλάσσουν πυρηνικά όπλα των ΗΠΑ, διαθέτουν και αεροσκάφη μεταφοράς τα οποία εξυπηρετούν τον σκοπό αυτό αν χρειαστεί. Στην Τουρκία όμως κάτι τέτοιο δεν υπάρχει ως δυνατότητα. Οι ΗΠΑ διακινούν αεροσκάφη μάχης από την βάση Ιντσιρλίκ αλλά δεν έχει αεροσκάφη εκεί που να μπορούν να διακινούν πυρηνικά όπλα. Με απλά λόγια το Ιντσιρλίκ είναι απλά μια αποθήκη. Διαπίστωση του κάθε ενός θα ήταν ότι οι ΗΠΑ μπορούν και πρέπει να βρουν μια χώρα με πιο σταθερό πολιτικό και στρατιωτικό περιβάλλον για να χρησιμοποιήσουν ως αποθήκη πυρηνικών στην περιοχή.
Δεν υπάρχει τίποτα που να σταματά τις ΗΠΑ από το να μετακινήσουν άμεσα όπλα από την Τουρκία, ακριβώς όπως έκανε και με την Ελλάδα το 2001, μόλις διαπιστώθηκε ότι δεν φυλάσσονταν με πλήρη ασφάλεια. Θα μπορούσαν τα όπλα αυτά να μεταφερθούν πίσω στις ΗΠΑ.
Μερικοί αναλυτές αμφισβητούν το κατά πόσο τη χρονική αυτή στιγμή θα πρέπει να μειωθεί ο αριθμός των Αμερικανικών πυρηνικών όπλων που είναι διασκορπισμένα σε χώρες μέλη του ΝΑΤΟ , ειδικά ρόλο της Ρωσίας. Αν δεχθούμε το επιχείρημα αυτό, τότε αντί να επιστρέψουν στις ΗΠΑ τα όπλα, μπορούν να μεταφερθούν σε άλλη χώρα μέλος του ΝΑΤΟ. Υπάρχουν ήδη τέτοιοι χώροι φύλαξης σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες.
Θα μπορούσαν να μεταφερθούν σε Ηνωμένο Βασίλειο και Γερμανία, αν και θα χρειάζονταν αναβαθμίσεις οι χώροι φύλαξης στις δυο αυτές χώρες για να είναι πλήρως εναρμονισμένες με τις ανάγκες. Έχουν τα μειονεκτήματα και τους προβληματισμούς τους οι χώρες αυτές σε σχέση με τη φιλοξενία πυρηνικών, ωστόσο αποτελούν σαφώς καλύτερη επιλογή από την Τουρκία.
Υπάρχει φυσικά ένας λόγος για τον οποίο οι ΗΠΑ θέλουν να μείνουν τα πυρηνικά στην Τουρκία και αυτός δεν είναι άλλος από το ότι είναι κοντά στο Ιράν κάτι το οποίο βοηθά στην καταστολή οποιονδήποτε μεθοδεύσεων του Ιράν στον τομέα αυτό.
Ωστόσο η μεταφορά των πυρηνικών σε μια χώρα της Ευρώπης, ενδεχομένως να βοηθήσει στο να κατευνάσουν τα πνεύματα σε κάποιες χώρες εντός Μέσης Ανατολής και να δημιουργήσει ένα καλύτερο κλίμα με τις ΗΠΑ, αν οι ΗΠΑ όντως θέλουν να δημιουργήσουν μια αρχιτεκτονική ασφαλείας στην περιοχή που να παρέχει μια μακροπρόθεσμη ισορροπία και να διασφαλίζει τα συμφέροντα της χώρας σε μακροχρόνιο επίπεδο.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΒΙΝΤΕΟ: Άγγελος καταγράφηκε σε νοσοκομείο και λίγο μετά... [video]
- 11 χρόνια βουλευτής με βιογραφικό «μαϊμού»
- Σοκαρισμένη η τοπική κοινωνία στο Σκουροχώρι Ηλείας από τη δολοφονία του 20χρονου Αντώνη!
- Σύλληψη Ιταλίδας τουρίστριας στην Πάτμο
- Εσπευσμένα στη Λευκάδα η Έλλη Στάη - Η δικαστική διαμάχη του αδελφού της με την Μητρόπολη και το οξύ έμφραγμα
- Καταγγελίες για το Νοσοκομείο της Σαντορίνης που εγκαινίασε πανηγυρικά ο Τσίπρας
- Ευαγγελόπουλος: Ρέβη, μακριά τα χέρια σου από την Πάρις Χίλτον
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Sigma Live
- Βαρέλα μόνο με χρήμα στον ΠΑΟΚ
- Ο Γκάμπριελ όλο και πιο κοντά στον Ολυμπιακό
- Τα πυρηνικά όπλα των ΗΠΑ δεν είναι ασφαλή στην Τουρκία
- Eυθύνες σε Χριστόφια αποδίδει ο Άντρος
- Αυτά είναι τα έξι σημεία της κατ'αρχήν συμφωνίας για το ΓεΣΥ
- Ελλάδα: Το 80% δεν γνωρίζει ότι πάσχει από ηπατίτιδα C
- Νεανική χαρά στο Φεστιβάλ του ΑΓΟ (φωτος)
- Εκτός Ολυμπιακών Αγώνων οι Ρώσοι!
- Γιώργος Αλεξίου: «Θα παραμείνω κοντά στην ομάδα»

- Τελευταία Νέα Sigma Live
- Τα πυρηνικά όπλα των ΗΠΑ δεν είναι ασφαλή στην Τουρκία
- Βαρέλα μόνο με χρήμα στον ΠΑΟΚ
- Βερολίνο: Πρώτα λύση μετά άνοιγμα νέων κεφαλαίων για Τουρκία
- Ο Γκάμπριελ όλο και πιο κοντά στον Ολυμπιακό
- Ενεργειακά: Τετάρτη τα ονόματα των ενδιαφερόμενων εταιρειών
- Τις διεθνείς συνθήκες συζήτησαν οι διαπραγματευτές
- Εκτός Ολυμπιακών Αγώνων οι Ρώσοι!
- Αυτά είναι τα έξι σημεία της κατ'αρχήν συμφωνίας για το ΓεΣΥ
- Νεανική χαρά στο Φεστιβάλ του ΑΓΟ (φωτος)
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Lew: Greek debt must be rendered sustainable
- Πυρκαγιά ξέσπασε στη Ραφήνα
- ΠΑΟΚ: Πρόβα με Απόλλωνα Λεμεσού εν όψει Άγιαξ
- «Η Ελλάδα αποκαθιστά σταδιακά την αξιοπιστία της» (audio)
- Συνεργασία χωρών του ευρωπαϊκού Νότου για τις τιμές στα φάρμακα
- Πιτσιόρλας: Η αγορά του 67% του ΟΛΠ από την Cosco προσελκύει επενδύσεις
- Ιδιοκτήτης ταβέρνας «έφαγε» πρόστιμο 500 ευρώ γιατί δεν είχε φύλλο παραπόνων
- Τα αδιέξοδα μιας ομαδικής απέλασης
- Νέο «όχι» για αποφυλάκιση Τσοχατζόπουλου: «Οι αντοχές μου μέσα στη φυλακή έχουν πλέον εξαντληθεί», είπε
- Οι πλάκες του Βίκτορ με πρώην "πράσινοι" μετά την ήττα από τον Ατρόμητο! (φωτό)