Τα «τέλεια» σκάνδαλα

Λίστα Λαγκάρντ και Panama Papers αναστατώνουν το πολιτικό σκηνικό
Χωρίς εν ενεργεία πολιτικά πρόσωπα οι καυτές λίστες που σήμερα έχουμε στα χέρια μας - Έρευνα σε βάθος ζητάει το σύνολο των κομμάτων

Με άκρα μυστικότητα προχωράει ο έλεγχος τόσο της Λίστας Λαγκάρντ όσο και των Panama Papers. Στο παρασκήνιο σχεδιάζεται ο τρόπος με τον οποίο οι κυπριακές φορολογικές Αρχές θα έρθουν σε επαφή με τον Ερβέ Φαλτσιανί, ώστε η Λευκωσία να αποκτήσει και την υπόλοιπη λίστα που σήμερα δεν κατέχει.

Την ίδια ώρα, για τα έγγραφα του Παναμά έχει πιάσει δουλειά η Μονάδα Διαχείρισης Κινδύνου του

Τμήματος Φορολογίας, η οποία, μέσω κυρίως μηχανογραφικών εργαλείων, εντοπίζει τους φορολογούμενους με φορολογική συμπεριφορά που εμπερικλείει κινδύνους όσον αφορά την ορθή συμμόρφωσή τους και ενημερώνει τη Μονάδα Ελέγχου και Συμμόρφωσης, η οποία σε συνεργασία με τα Επαρχιακά Γραφεία και τη Μονάδα Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων, επιλαμβάνεται είτε τη διερεύνηση είτε την επιμόρφωση είτε τη δίωξη αυτών.

Χαρακτηριστικό της μυστικότητας που υπάρχει για τα δύο «τέλεια» σκάνδαλα, όπως χαρακτηρίζονται, είναι ότι ο Έφορος Φορολογίας Γιάννης Τσαγκάρης, μετά το πέρας της συνάντησης που είχε με τον Απερχόμενο Πρόεδρο της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου, δεν έκανε καμία δήλωση για το πώς προχωρούν οι έρευνες. Πάντως, αν και ο Έφορος Φορολογίας ανέφερε χθες στον Γιαννάκη Ομήρου, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν, ότι δεν υπάρχουν εν ενεργεία πολιτικά πρόσωπα στη λίστα Λαγκάρντ, τα βλέμματα στρέφονται στην υπόλοιπη λίστα που ακόμη δεν έχει στην κατοχή της η Κύπρος. Για τα Panama Papers μέχρι τώρα στην έρευνα που έχει γίνει, χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι κανένα δικηγορικό γραφείο εν ενεργεία πολιτικού δεν εμφανίζεται στη μηχανή αναζήτησης του αρχείου του ICIJ.

Ακούσαμε τα γνωστά…
Ο κ. Ομήρου, στις δηλώσεις του, αναφέρθηκε στα γεγονότα τα οποία είναι ήδη γνωστά. «Έχουν τύχει επεξεργασίας 88 φυσικά πρόσωπα και έχει επιβληθεί φορολογία ύψους €35 εκ. ευρώ. Έχουν υποβληθεί ενστάσεις από μέρους αυτών των προσώπων, οι οποίες βρίσκονται στο τελικό στάδιο ελέγχου. Απομένουν 116 νομικά πρόσωπα της λίστας Λαγκάρντ για να ολοκληρωθεί πλήρως η επεξεργασία αυτής της λίστας και η διερεύνηση», είπε ο κ. Ομήρου, προσθέτοντας πως «όπως με διαβεβαίωσε ο κ. Τσαγκάρης, βρίσκεται στο τελικό στάδιο».

Ο απερχόμενος Πρόεδρος της Βουλής, αν και έχει στα χέρια του τη λίστα Λαγκάρντ, όπως δήλωσε στη «Σημερινή», τόνισε ότι τόσο ο ίδιος όσο και γενικότερα η Βουλή δεν έχει διαβάσει τη λίστα, καθώς πρόκειται για μία δαιδαλώδη διαδικασία, που χρειάζεται εμπειρογνώμονες για να υλοποιηθεί.

Είπε ότι δεν έχει εισπραχθεί οποιοδήποτε ποσό από τη φορολογία που έχει επιβληθεί, καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί η εξέταση των ενστάσεων που υποβλήθηκαν. «Υπό το φως αυτών των δεδομένων, κρίνω ότι δεν θα ήταν χρήσιμη σε αυτό το στάδιο η επεξεργασία από πλευράς της Βουλής της λίστας που μου έχει παραδοθεί, διότι τα στοιχεία δεν είναι ακόμα έτοιμα, δηλαδή δεν υπάρχει η πλήρης επεξεργασία από πλευράς Εφόρου Φορολογίας», ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής. Πρόσθεσε ότι θα παραδώσει τον σκληρό δίσκο με τη λίστα στο διάδοχό του στην Προεδρία της Βουλής, για να συνεχίσει την επαφή του με το Τμήμα Φορολογίας.

Ο κ. Ομήρου ξεκαθάρισε, παράλληλα, πως ο λόγος για τον οποίο η Βουλή ζήτησε τη λίστα «είναι όχι γιατί δεν έχουμε εμπιστοσύνη στο Τμήμα Φορολογίας, αλλά για να υπάρξει μία βεβαιότητα ότι γίνεται απολύτως νομότυπα ο έλεγχος και η επεξεργασία, και ότι δεν θα υπάρξει αλλοίωση των στοιχείων καθ' οιονδήποτε τρόπο, όπως συνέβη σε άλλες χώρες».

Ο Πειραιώτης και η Λεμεσός
Ένας πρώην αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού, με έδρα το λιμάνι του Πειραιά, ήταν ο άγνωστος κύριος δημιουργός σημαντικού μέρους των Panama Papers στην Ελλάδα. Ο 66χρονος, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Το Βήμα της Κυριακής», είχε σημαντική θέση στο προξενείο του Παναμά στην Ελλάδα και από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 είχε συστήσει εξειδικευμένη εταιρεία στην οδό 2ας Μεραρχίας, που λειτουργούσε ως «γέφυρα» με δικηγορικά γραφεία της Πόλης του Παναμά για τη μαζική παραγωγή offshore εταιρειών, προκειμένου να εξυπηρετηθούν ναυτιλιακές και άλλες εταιρείες.

Ανάμεσα σε αυτά τα γραφεία φέρεται να ήταν, σύμφωνα με τα έγγραφα, και το δικηγορικό γραφείο Mossack Fonseca, που αποτέλεσε στόχο της πρόσφατης παγκόσμιας έρευνας. Ο συγκεκριμένος πρώην αξιωματικός εμφανιζόταν να είχε θέση σε δύο εταιρείες - παραγωγούς του Ελληνικού Νηογνώμονα με έδρα στον Παναμά και οι οποίες ιδρύθηκαν τον Μάρτιο του 1993 και τον Αύγουστο του 2009. Επιπλέον, τον Μάρτιο του 2001 συνέστησε εταιρεία «Παναμαϊκών Υπηρεσιών» με έδρα την οδό 2ας Μεραρχίας, κοντά στο λιμάνι του Πειραιά.

Όπως αναφέρεται στο καταστατικό, «σκοπός της επιχείρησης είναι η παροχή υπηρεσιών συμβούλου επιχειρήσεων και η επιμέλεια και διαμεσολάβηση εν σχέσει με διαδικασίες ίδρυσης, οργάνωσης, διοίκησης και διαχείρισης (management consulting) επιχειρήσεων, project management και σχεδιασμού - προγραμματισμού επιχειρηματικών δραστηριοτήτων (business planning). Συμμετοχή στην εταιρεία εμφανίστηκε ακόμη να έχει η Associated Consultants Bureau SA του Παναμά, αλλά και αργότερα μια εταιρεία συμβούλων επιχειρήσεων με έδρα στην ίδια περιοχή του Πειραιά και η οποία φέρεται να έχει δημιουργηθεί στην οδό Θεσσαλονίκης στη Λεμεσό.

Χέρι στήριξης στην Κυβέρνηση από ΔΗΣΥ
Στο σύνολό του σχεδόν ο πολιτικός κόσμος σχολίασε τις εξελίξεις όπως έχουν διαμορφωθεί από το βράδυ της Δευτέρας, όταν και είδαν το φως της δημοσιότητας έγγραφα για τη διασύνδεση της Κύπρου με 6.374 offshore εταιρείες, οι οποίες κατέχονται ή διευθύνονται από 3.678 φυσικά ή νομικά πρόσωπα. Οι διευθύνσεις που συνδέουν offshore εταιρείες με την Κύπρο ανέρχονται σε 2.385 και στην πλειονότητά τους ανήκουν σε δικηγορικά ή λογιστικά γραφεία. Στήριξη στην Κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στη Λίστα Λαγκάρντ έδωσε ο Δημοκρατικός Συναγερμός, ο οποίος τονίζει ότι ανάλογες θα είναι οι κινήσεις και για τα Panama Papers.

Όπως διερεύνησε «χωρίς τυμπανοκρουσίες τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στη λίστα Λαγκάρντ και επέβαλε και τις ανάλογες φορολογίες σε φοροφυγάδες, έτσι θα επεξεργαστεί και στοιχεία που υπάρχουν στα νέα αυτά έγγραφα επιβάλλοντας φορολογία ή και εξετάζοντας περιπτώσεις τυχόν άλλων αδικημάτων. Η Κυβέρνησή μας έχει δείξει έμπρακτα ότι δεν χαρίζεται στη φοροδιαφυγή και σε άλλα αδικήματα 'λευκού κολλάρου'». Στην Πινδάρου τονίζουν ότι την ίδια ώρα πρέπει να σημειώσουμε ότι δεν ικανοποιεί το κόμμα ούτε και μπορεί να αρκείται σε περιστασιακή πληροφόρηση από διαρροές.

Να δοθούν ονόματα δημόσια
Ο κόσμος πριν από τις βουλευτικές εκλογές θα πρέπει να γνωρίζει ποιοι είναι αυτοί που παράνομα έχουν φυγαδεύσει λεφτά στο εξωτερικό και πρέπει να δοθούν τα ονόματα στη δημοσιότητα, ανέφερε σε δηλώσεις του στην Πάφο ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού. Είναι απαίτησή μας, είπε, «να δοθούν αυτά τα ονόματα δημόσια», προσθέτοντας πως η απαίτησή του προς τις αρμόδιες Αρχές είναι «όπως τα ζητήματα διερευνηθούν σε βάθος». Σε ό,τι αφορά τα Panama Papers, τη λίστα Λαγκάρντ αλλά και τις εκροές χρημάτων στο εξωτερικό κατά την κρίσιμη περίοδο, δήλωσε πως πρέπει να διερευνηθούν, σημειώνοντας πως αν υπήρξε φοροδιαφυγή, πρέπει να εξασφαλιστεί ότι θα πληρωθούν τα λεφτά στο Κράτος.

Ο κ. Κυπριανού είπε πως υπάρχει μια εξαιρετικά σημαντική πτυχή για το ΑΚΕΛ, δεδομένου ότι διεξάγονται βουλευτικές εκλογές σε μιάμιση εβδομάδα. Είναι σημαντικό, είπε, να γνωρίζει ο κόσμος κατά πόσο υπάρχουν άτομα που είναι πολιτικά εκτεθειμένα μέσα σ’ αυτές τις λίστες, για τα οποία βέβαια έχουν διερευνηθεί και έχει διαπιστωθεί με τον έναν ή τον άλλον τρόπο ότι έχουν προβεί σε παράτυπες ή παράνομες ενέργειες.

Πλήρη διερεύνηση
Η ΕΔΕΚ ανέφερε ότι «Η φυγάδευση κεφαλαίων τόσο πριν από το κούρεμα καταθέσεων, όσο και κατά την περίοδο που οι τράπεζες ήταν κλειστές, η λίστα Λαγκάρντ και τα «Panama Papers» επιβεβαιώνουν τη μαζική μεταφορά εκατομμυρίων από την Κύπρο σε ύποπτους προορισμούς στο εξωτερικό, και δημιουργούν εύλογες υπόνοιες για εκτεταμένη φοροδιαφυγή και ενδεχομένως ξέπλυμα βρόμικου χρήματος».

Τονίζεται ότι «είναι απαράδεκτο, την ώρα που οι πολίτες πληρώνουν βαρύτατες φορολογίες, το Κράτος να μην προχωρεί με ταχύτατους ρυθμούς στη διερεύνηση αυτών των υποθέσεων, οι οποίες ενδεχομένως να αποφέρουν δεκάδες εκατομμύρια στα κρατικά ταμεία». Η ΕΔΕΚ δηλώνει ότι «θα επιμείνει μέχρι τέλους στην πλήρη διερεύνηση των υποθέσεων και στη δημοσιοποίηση όλων των Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων και των οικονομικών παραγόντων που είχαν ή έχουν δοσοληψίες με το κράτος και εμπλέκονται στη φυγάδευση εκατομμυρίων προς ύποπτους προορισμούς».

Όσοι παρανόμησαν να ονομαστούν
Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας κάλεσε τις αρμόδιες Αρχές του κράτους να διερευνήσουν αλλά και να δώσουν στη δημοσιότητα τα ονόματα των εταιρειών και των φυσικών προσώπων με επίκεντρο και τα πολιτικά πρόσωπα, αλλά και τα άτομα τα οποία είναι συνδεδεμένα με τα πολιτικά πρόσωπα τα οποία υπάρχουν στη Λίστα Λαγκάρντ και στα Panama Papers. Είπε ωστόσο πως πρέπει να δοθούν με προσοχή τα ονόματα εκείνων που έχουν παρανομήσει και όχι γενικά και αόριστα όλα τα ονόματα, χωρίς καμία διευκρίνιση, όπως έγινε το «φιάσκο» στο παρελθόν, κατά την έκφρασή του, με τη διαρροή ονομάτων που έβγαλαν λεφτά προ του κουρέματος εκτός Κύπρου, όπου η τεράστια πλειοψηφία ήταν νόμιμη έξοδος χρημάτων.

Σε δηλώσεις του στη Δημοτική Αγορά στην Πάφο, ο κ. Λιλλήκας ανέφερε πως ταυτόχρονα θα πρέπει και οι κρατικές Αρχές να μην αρκεστούν μόνο στο να φορολογήσουν όποια αδήλωτα κεφάλαια, προσθέτοντας πως η φοροδιαφυγή είναι ποινικό αδίκημα και θα πρέπει το κράτος να οδηγήσει ενώπιον της δικαιοσύνης όσους έχουν φοροδιαφύγει. Θα πρέπει, συνέχισε, να αφεθούν οι αρμόδιες ερευνητικές και διωκτικές Αρχές απερίσπαστες χωρίς εξωτερικές παρεμβάσεις, για να επιτελέσουν το έργο τους. Ακολούθως, ο κ. Λιλλήκας εξέφρασε την εμπιστοσύνη του και στη Γενική Εισαγγελία και σε όποιες Αρχές εμπλέκονται σε αυτήν την υπόθεση.

Στοιχεία πριν από τις εκλογές
Η πολιτεία πρέπει να προβεί το συντομότερο δυνατόν στην αξιολόγηση, διερεύνηση και αποκάλυψη των στοιχείων, που αφορούν τους Κύπριους πολίτες, τους Κύπριους φορολογούμενους και Κύπριους φοροφυγάδες, δήλωσε η Πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη Ελένη Θεοχάρους. Σε δηλώσεις της, μετά τη συνάντηση που είχε με την Παγκύπρια Οργάνωση Πολυτέκνων, η κ. Θεοχάρους αναφέρθηκε στα στοιχεία που διαρρέουν από τα Panama Papers και αφορούν την Κύπρο, λέγοντας ότι «δεν είναι δυνατόν κάποιοι με διάφορες έξυπνες μεθοδεύσεις και με την καθοδήγηση ικανών επιτηδείων να στέλνουν εκτός Κύπρου τεράστια κονδύλια, εθνικό πλούτο και να παρεμποδίζουν την ομαλή λειτουργία του κράτους δικαίου, της δικαιοσύνης, της σωστής φορολογικής συμπεριφοράς των πολιτών και ό,τι άλλο σχετίζεται με αυτό το έγκλημα». Θα πρέπει, είπε, να διερευνηθεί -και ει δυνατόν προ των εκλογών- να δοθούν στη δημοσιότητα όλα τα στοιχεία.

Keywords
το φως, κουρεμα καταθεσεων, βουλη, κυπρος, φως, πειραιας, ελλαδα, εταιρεία, offshore, project, business, συμμετοχή, θεσσαλονικη, νέα, εκλογες, ακελ, εδεκ, κουρεμα, τραπεζες, διευκρίνιση, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010, καθαρα δευτερα, φορολογικη δηλωση 2011, αλλαγη ωρας, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, εκλογες 2012, λιστα λαγκαρντ, φορολογια 2013, κυπρος εκλογες, αλλαγη ωρας 2013, αξιολογηση, ελενη, βημα, δουλεια, εδρα, εξοδος, κυπρου, ονοματα, φως, ωρα, αγνωστος, αγορα, ακελ, αλληλεγγυη, αποκαλυψη, βραδυ, βρισκεται, γεγονοτα, γεγονος, γινει, γινεται, γραφεια, δηλωση, δηλωσεις, διευκρίνιση, εγινε, εγγραφα, εδεκ, ευρω, ειπε, υπαρχει, εκφραση, εβδομαδα, ενεργεια, ερευνα, ερευνες, εταιρεία, ιδια, υποθεση, κυβερνηση, κομμα, λεφτα, λευκωσια, λειτουργια, πολιτεια, συμμετοχή, τμημα, το φως, φυσικα, φορολογικη, φορολογια, εθνικο, project, offshore, ξεπλυμα, χερια
Τυχαία Θέματα