Τα θέλουν όλα οι Τ/κ

Επιμένουν σε εγγυήσεις, μη επιστροφή Ε/κ και σε πλειοψηφία εδάφους
Την ώρα που ο Πρόεδρος Αναστασιάδης χαρακτηρίζει το 2016 έτος-κλειδί για το Κυπριακό, ο εκπρόσωπος του κατοχικού ηγέτη δυναμιτίζει εκ νέου την εν εξελίξει διαπραγματευτική διαδικασία

Στην ανάγκη συνέχισης των εγγυήσεων και μετά την επίλυση του κυπριακού προβλήματος επιμένει η τουρκοκυπριακή πλευρά, η οποία εισηγείται μάλιστα και τη δημιουργία ενός νέου συστήματος. Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, Μπαρίς Μπουρτζού, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Μιλιέτ», αν και αναγνώρισε πως οι

εγγυήσεις αποτελούν για τους Ελληνοκύπριους απειλή, σημείωσε πως μπορούν να συζητηθούν ξανά. Ανέφερε, μάλιστα, ότι μπορεί να δημιουργηθεί ένα νέο σύστημα εγγυήσεων, το οποίο να προσφέρει ασφάλεια και στη μια πλευρά και να μην αποτελεί απειλή για την άλλη.

Η συνέντευξη Μπουρτζού
Στη συνέντευξή του στη «Μιλιέτ», ο κ. Μπουρτζού είπε επί του θέματος: «Οι Τουρκοκύπριοι θέλουν τις εγγυήσεις της Τουρκίας για τη δική τους ασφάλεια. Πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα νέο σύστημα εγγυήσεων, το οποίο για τη μια πλευρά να προσφέρει ασφάλεια και για την άλλη να μην αποτελεί απειλή, ούτως ώστε όταν φτάσει η μέρα που θα το συζητήσουμε, να είμαστε εποικοδομητικοί. Οι εγγυήσεις είναι μια συμφωνία διεθνής. Μπορεί να αλλάξει με συνάντηση και έγκριση όλων των πλευρών που την υπέγραψαν. Το σύστημα εγγυήσεων του 1960 δημιουργήθηκε με τις συνθήκες της εποχής εκείνης. Από τότε πέρασαν 55 χρόνια. Δεν ζούμε στο 1960. Και το περιεχόμενο της λύσης που θα επιτευχθεί θα είναι πολύ διαφορετικό. Τώρα θα είναι διζωνική, το 1960 δεν ήταν», πρόσθεσε.

Στο τραπέζι το περιουσιακό
Σε σχέση με τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις, ο κ. Μπουρτζού είπε πως οι συζητήσεις στα κεφάλαια του διαμοιρασμού της εξουσίας, της Ε.Ε. και της οικονομίας έχουν ολοκληρωθεί σε μεγάλο βαθμό και αυτήν τη στιγμή στο τραπέζι είναι το περιουσιακό, το οποίο αποτελεί ένα από τα δύσκολα ζητήματα. «Στο περιουσιακό θα υπάρξει λύση, η οποία δεν θα ακυρώνει την αντίληψη της διζωνικότητας. Οι Τουρκοκύπριοι θα έχουν την πλειοψηφία στη δική τους περιοχή», ανέφερε.

Για το περιουσιακό, είπε ότι μπορεί να υπάρξει μια σειρά επιστροφών. «Ο στόχος μας είναι να είναι περιορισμένες και να μην επηρεάσουν πολύ την καθημερινή ζωή των ανθρώπων μας. Υπάρχουν προσπάθειες για να έχουν και οι δύο πλευρές οφέλη στο περιουσιακό. Στους Τουρκοκύπριους που θα επιστρέψουν την περιουσία στους Ελληνοκύπριους, έστω και σε περιορισμένο αριθμό, θα δοθεί είτε άλλη εναλλακτική περιουσία είτε αποζημίωση. Δεν θα υπάρξει ασάφεια, θα αξιολογηθούν οι περιουσίες. Θα υπάρξει ένα καθεστώς περιουσιών με αποζημιώσεις. Δεν περιμένουμε οι αποζημιώσεις να καλυφθούν με χρηματοδότηση από το εξωτερικό. Αλλά θα υπάρξει σημαντική συμβολή. Αν γίνει αυτό, οι αποζημιώσεις θα δοθούν σε μετρητά. Αναμένονται αποζημιώσεις κοντά στα 25 δις δολάρια», σημείωσε.

Ανέφερε ακόμη ότι υπάρχει μια συζήτηση επικεντρωμένη στο περιουσιακό και αυτό δεν είναι σωστό. «Η ύπαρξη της τουρκοκυπριακής κοινότητας στον κόσμο είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο. Ακόμη και αν ιδρύσαμε την "ΤΔΒΚ", δεν καταφέραμε να αναγνωριστεί. Αν καταφέρουμε μια λύση, η τουρκοκυπριακή κοινότητα θα είναι μέλος της διεθνούς κοινότητας με μια πολιτειακή δομή ισότιμου συνεταίρου», σημείωσε.

Εγκάρδιοι οι διάλογοι
Για τους δύο ηγέτες, ο κ. Μπουρτζού είπε ότι οι διάλογοί τους είναι πολύ εγκάρδιοι και όποια ώρα θέλουν, μπορούν να επικοινωνήσουν ο ένας με τον άλλο. Για τον Πρόεδρο Αναστασιάδη είπε ότι είναι ένας Μεσογειακός άνθρωπος, δίνει την εικόνα ενός ειλικρινούς ανθρώπου. «Πιστεύω ότι ο Αναστασιάδης αναζητεί μια λύση, η οποία θα επιτευχθεί επί της δικής του περιόδου», ανέφερε.

Για τον Μουσταφά Ακιντζί ανέφερε ότι τον γνωρίζει 35 χρόνια και είναι ένας ηγέτης αποφασιστικός, σταθερός, ειλικρινής, ο οποίος αναζητεί τη λογική, έχει ανοιχτούς ορίζοντες, βρίσκει λύσεις, είναι δημιουργικός. «Ακόμη και τις πιο δύσκολες στιγμές έχει μια δημιουργική ευφυΐα. Προσφέρει ασφάλεια με την ταυτότητα της ειλικρίνειάς του. Είναι ηγέτης ευθύς. Οι δύο ηγέτες αποκαλούν ο ένας τον άλλο με τα μικρά τους ονόματα, Μουσταφά και Νίκο», κατέληξε ο εκπρόσωπος του κατοχικού ηγέτη.

Έτος-κλειδί το ‘16
Παρά τις συνεχείς προκλητικές δηλώσεις των Τ/κ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διατηρεί την αισιοδοξία του και χαρακτηρίζει το 2016 ως έτος-κλειδί για τις αποφάσεις, που θα καθορίσουν το μέλλον της Κύπρου. Σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε χθες στην εφημερίδα «Πολίτης», αναφέρει ότι το 2015 στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό «επιτελέστηκε σημαντικό έργο», αλλά δεν θεωρεί ότι «αυτό είναι επαρκές για να λεχθεί με βεβαιότητα πως θα υπάρξει κατάληξη σε λύση εντός συγκεκριμένου χρονικού πλαισίου». Εκφράζει, ωστόσο, βεβαιότητα πως, εάν στηριχθεί η προσπάθεια στην Κύπρο και εάν δώσει θετικά δείγματα γραφής η Τουρκία, «τότε θα μπορέσουμε να μιλήσουμε εντός του 2016, για τη νέα Κύπρο που θα ανατείλει».

Αναφερόμενος στο ζήτημα της ενέργειας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επισημαίνει ότι η Κύπρος δεν περιορίζεται στην εξόρυξη και διάθεση φυσικού αερίου, αλλά μπορεί να λειτουργήσει ως γέφυρα ανάμεσα στη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη υπό την προϋπόθεση φυσικά της επίλυσης του Κυπριακού. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εκφράζει την εκτίμηση ότι η ενεργειακή συνεργασία στην περιοχή και με την Τουρκία, «υπό την προϋπόθεση φυσικά της επίλυσης του Κυπριακού», καθώς και η ενταξιακή πορεία της, συνιστούν επαρκή επιχειρήματα για να υπάρξουν θετικά δείγματα γραφής από την Άγκυρα.

Έτοιμος για λύση ο Αρχιεπίσκοπος
Την ίδια ώρα, πανέτοιμος για τη λύση του Κυπριακού δηλώνει ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου, καθιστώντας σαφές ότι η Αρχιεπισκοπή ήδη έχει προβεί στις απαραίτητες προεργασίες, ώστε να προωθηθεί αμέσως και κατά προτεραιότητα η συντήρηση των κατεχόμενων εκκλησιών. H Aρχιεπισκοπή, τόνισε ο Κύπρου Χρυσόστομος, έχει προχωρήσει στη σύσταση εκκλησιαστικών επιτροπών σε όλες της ενορίες της κατεχόμενης αρχιεπισκοπικής περιφέρειας, ώστε να είναι έτοιμη σε περίπτωση λύσης.

Ο Μακαριότατος, ο οποίος μιλούσε μετά από εκκλησιασμό στον ιερό ναό Της του Θεού Σοφίας, στα μέλη των Εκκλησιαστικών Επιτροπών, Δημάρχους και Κοινοτάρχες των κατεχομένων ενοριών και κοινοτήτων της αρχιεπισκοπικής περιφέρειας, κατά την κοπή της βασιλόπιτας, τόνισε ότι το μήνυμα προς όλους τους πρόσφυγες είναι σαφές: «Η κατεχόμενη γη, τα σπίτια και οι περιουσίες ανήκουν στους ιδιοκτήτες και δεν πρόκειται να χαριστούν στους Τούρκους.

Αργά ή γρήγορα, είτε το θέλουν είτε όχι, θα τα πάρουν πίσω οι πρόσφυγες». Και εάν, συνέχισε, δεν συγκατανεύσουν, τότε οι πρόσφυγες θα τα πάρουν πίσω μέσω των ευρωπαϊκών δικαστηρίων. Ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι αποτελεί επιθυμία όλων η λύση. Εξέφρασε, ωστόσο, την εκτίμηση ότι η λύση δεν είναι εφικτή, όσο διατηρούνται οι μαξιμαλιστικές θέσεις της Τουρκίας και ο στόχος για τουρκικό κράτος στην Κύπρο. Ταυτόχρονα, έστειλε μήνυμα προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αγωνιστεί για λειτουργική λύση και εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο Πρόεδρος έχει κόκκινες γραμμές και δεν θα υποχωρήσει σε λύση, η οποία να μη φέρνει λειτουργικό κράτος.

Αγεφύρωτες διαφορές
Από πλευράς κομμάτων, ο Πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης ανέφερε πως «δυστυχώς στο Κυπριακό τα τελευταία γεγονότα ανέδειξαν μία δυσάρεστη πραγματικότητα. Ακόμα και οι πλέον αισιόδοξοι κύκλοι παραδέχονται ότι η τουρκική αδιαλλαξία παραμένει και ως εκ τούτου στα κρίσιμα ζητήματα οι διαφορές μένουν αγεφύρωτες». Επεσήμανε, επίσης, πως «η τουρκική εμμονή στη συνέχιση των εγγυήσεων του '60, στις μόνιμες παρεκκλίσεις και στις εγγυημένες πλειοψηφίες περιουσίας και πληθυσμού κ.ά., παρά τις νέες υποχωρήσεις της ελληνοκυπριακής ηγεσίας, δεν αφήνει δυστυχώς πολλά περιθώρια αισιοδοξίας». Παρά τις προαναφερθείσες διαπιστώσεις του ο Πρόεδρος των Οικολόγων ευχήθηκε το τρέχον έτος να είναι έτος επίλυσης του Κυπριακού.

Keywords
Τυχαία Θέματα