Τατάρ: Η Ελλάδα δεν έχει σχέση με Αν. Μεσόγειο- Προειδοποιήσεις Ακιντζί για ΦΑ

Παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, λέει ο Τατάρ – Αναφορά στην συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου

Η Kıbrıs (10.08.20) γράφει ότι ο λεγόμενος «πρωθυπουργός» του παράνομου καθεστώτος, Ερσίν Τατάρ, δήλωσε ότι επέστρεψε με συγκεκριμένα αποτελέσματα από την πρόσφατη επίσκεψή του στην Τουρκία όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν και τον Αντιπρόεδρο Φουάτ Οκτάι και ότι σύντομα θα αρχίσει η ανέγερση νοσοκομείου πανδημίας στα κατεχόμενα, με 100 κλίνες. Μιλώντας

στο παράνομο πρακτορείο ειδήσεων ΤΑΚ, ο Τατάρ είπε ότι το νοσοκομείο θα ανεγερθεί μέχρι το τέλος του χρόνου και θα συμπεριληφθεί στο νέο νοσοκομείο 500 κλινών που θα ανεγερθεί στην κατεχόμενη Λευκωσία, πίσω από τα κτίρια του Bayrak. Ανέφερε, επίσης, ότι θα αρχίσει «αποτελεσματική ροή» χρημάτων από την Τουρκία με επιτάχυνση της εφαρμογής του λεγόμενου «πρωτοκόλλου οικονομικής και δημοσιονομικής συνεργασίας» για το 2020 που προνοεί διοχέτευση 2,3 δισεκατομμυρίων ΤΛ στα κατεχόμενα.

Υποστηρίζοντας ότι οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο έλαβαν μιαν «κρίσιμη μορφή», ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι το «δίδυμο Ελλάδα-Ελληνοκύπριοι συστήνουν νέες συμμαχίες για να σφετεριστούν τα δικαιώματά μας και προσπαθούν να θέσουν την Τουρκία και εμάς αντιμέτωπους με την ΕΕ». Σημειώνοντας ότι αξιολόγησαν όλες αυτές τις εξελίξεις στην Άγκυρα και στην Κωνσταντινούπολη, ο Τατάρ είπε ότι θα επιδειχθεί εμπράκτως η κοινή τους αποφασιστικότητα να προστατεύουν αυτά που αποκάλεσε «νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντά μας» στην Ανατολική Μεσόγειο. Επανέλαβε, επίσης, ότι θα εντατικοποιηθούν και οι προσπάθειες που καταβάλλει η λεγόμενη κυβέρνηση για άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου το συντομότερο.

Κληθείς να σχολιάσει την συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου, την στρατιωτική συνεργασία Κύπρου-ΗΠΑ και τις γενικότερες εξελίξεις στην Ανατολική μεσόγειο, ο Τατάρ ισχυρίστηκε τα εξής:

«Πρέπει να σημειώσω το εξής: Αυτά τα θέματα παρακολουθούνται πολύ στενά. Η Ελλάδα δεν έχει σχέση με την Ανατολική Μεσόγειο. Έστω και αν επιχειρήσουν να κάνουν κάποια πράγματα με το ζόρι, είναι άκυρα.

Όσο και αν το δίδυμο Ελλάδα-Ελληνοκύπριοι, το Ισραήλ και η Αίγυπτος προσπαθούν, άδικα προσπαθούν. Κανείς δεν μπορεί να φτάσει πουθενά αποκλείοντας την Τουρκία σε αυτή την περιοχή, παραγνωρίζοντας την ΤΔΒΚ και αποδεχόμενος την ελληνοκυπριακή πλευρά ως τον κυρίαρχο ολόκληρου του νησιού. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δυσκολεύει περισσότερο την λύση του προβλήματος προσθέτοντας νέα λάθη τώρα σε αυτά που έκανε ούτως ή άλλως με το να δεχθεί ως μέλος της μονομερώς την ελληνοκυπριακή πλευρά, θέτοντας πιο πολύ σε αδιέξοδο το θέμα της Κύπρου. Ο τουρκοκυπριακός λαός έχει τόσα δικαιώματα σε αυτό το νησί όσο και οι Ελληνοκύπριοι. Όσοι τα παραγνωρίζουν αυτά θα απογοητευθούν αύριο, όπως απογοητεύθηκαν χθες και όπως απογοητεύονται και σήμερα.

Αυτό που έκαναν οι ΗΠΑ είναι εξαιρετικά λανθασμένο. Το να βοηθούν την ελληνοκυπριακή πλευρά, χωρίς να λάβουν υπόψη την πρότασή μας, τις προσεγγίσεις της Τουρκίας με καλή βούληση, ποτέ δεν συμβάλλει θετικά στην ειρήνη και στην δημιουργία συνθηκών για μια συμφωνία. Υποβάλλω για άλλη μια φορά στην ελληνοκυπριακή πλευρά την πρόταση για σύσταση κοινής επιτροπής στο θέμα των υδρογονανθράκων. Ελπίζω να την λάβουν υπόψη».

Εξάλλου, η Kıbrıs (8.08.20) γράφει ότι ο Τατάρ σχολίασε με γραπτή δήλωση την συμφωνία Ελλάδας –Αιγύπτου και υποστήριξε ότι η Τουρκία και η «ΤΔΒΚ δεν θα κάνουν τα στραβά μάτια στον σφετερισμό των «δικαιωμάτων και συμφερόντων τους» στην Ανατολική Μεσόγειο. Χαρακτήρισε ορθή και εύστοχη την δήλωση της Τουρκίας ότι θεωρεί άκυρη την συμφωνία και ισχυρίστηκε ότι αποτελεί άλλο ένα παράδειγμα για το γεγονός ότι οι δύο χώρες δεν αναγνωρίζουν το δίκαιο και το νόμο. «Ελπίζουμε οι δύο χώρες να λάβουν τα μηνύματα και να μην επιχειρήσουν να βάλουν χέρι στα δικαιώματα της Τουρκίας», υποστήριξε.

«Η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν μπορεί να συνεχίσει να αποφεύγει τον διάλογο για τον διαμοιρασμό των υδρογονανθράκων», ισχυρίζεται ο Ακιντζί

Υπό τον τίτλο «Ακιντζί: Υπάρχουν νέοι που θα έδιναν ευχαρίστως τις ζωές τους», η Avrupa (09.08.20), στο πρωτοσέλιδό της, γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, σε ομιλία του κατά τους «εορτασμούς» της επετείους της «αντίστασης των Κοκκίνων» [επέτειο των βομβαρδισμών της Τηλλυρίας από την τουρκική αεροπορία], δήλωσε ότι σε αυτό το νησί υπήρξαν πολλοί πολεμιστές, πολλοί πεσόντες, προσθέτοντας ότι αυτό που είναι σημαντικό είναι η διαμόρφωση ενός συστήματος, που δεν θα τους αφήσει να υποχρεωθούν για νέους πεσόντες στο νησί. «Αν αναγκαστούμε όταν έλθει η μέρα, φυσικά υπάρχουν οι νέοι μας που θα θυσίαζαν ευχαρίστως τις ζωές τους. Αλλά αυτό, που είναι σημαντικό είναι να γίνουν οι απαραίτητες ρυθμίσεις που δεν θα μας σπρώξουν σε εκείνες τις ημέρες, σε εκείνους τους κινδύνους. Αυτό είναι που πρέπει να πετύχουμε. Πιστεύω εκ βάθους καρδιάς ότι η Τουρκοκυπριακή κοινότητα είναι μια κοινότητα δυνατή, που μπορεί να το πετύχει αυτό».

Υπογραμμίζοντας ότι έχουν χρέος προς τους μάρτυρες και πεσόντες να οικοδομήσουν μια δυνατή κοινωνική δομή με οικονομία και δημοκρατικές αρχές, ο Ακιντζί ανέφερε ότι έχουν ευθύνη να φέρουν δικαιοσύνη σε αυτά τα εδάφη με πραγματικούς όρους, να προστατεύσουν το φυσικό ιστορικό περιβάλλον, να δημιουργήσουν ένα σύγχρονο εκπαιδευτικό σύστημα, υποδομές υγείας, κ.α..

Ο Ακιντζί υποστήριξε ότι θα κάνουν ό,τι χρειαστεί, ώστε να μπορέσουν αυτά τα «εδάφη» [το κατεχόμενο μέρος της Κύπρου] να αποκτήσουν την θέση τους στο διεθνή νόμο, υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχει ούτε ένα άτομο ανάμεσα τους, που θα επιτρέψει να αναγνωρίζεται επισήμως μόνο η μια πλευρά σε αυτά τα εδάφη και να σφετερίζεται τα δικαιώματά τους. Γι’ αυτό, ισχυρίστηκε, η διπλωματία, ο διάλογος και οι συνομιλίες είναι τα εργαλεία που πρέπει να χρησιμοποιούνται κάθε φορά που είναι αναγκαία, χωρίς να αποκλίνουν από τον σκοπό τους. «Ο στόχος είναι να μπορούμε να ζούμε μέσα σε ελευθερία, ασφάλεια και ισότητα σε αυτά τα εδάφη. 

Διαβάστε επίσης: Οζερσάι: «Αν θέλουμε να ριζώσουμε σ'αυτά τα χώματα, να στηρίξουμε το "κράτος"»

Έχει την ευθύνη να διεξάγει τις συνομιλίες, όποιος βρίσκεται στο αξίωμα, είτε εγώ αν θα συνεχίσω, ή είτε αυτός που θα έλθει μετά από μένα, όταν έλθει η μέρα γι’ αυτές, φυσικά με τις συμβουλές της Τουρκίας», σημείωσε και πρόσθεσε ότι πρέπει να μην καθυστερούν τα βήματα στην εσωτερική τους δομή επειδή υπάρχουν συνομιλίες. Διευκρίνισε ότι πρέπει να συνεχίσουν να ενδυναμώνουν την οικονομία τους, το εκπαιδευτικό τους σύστημα.

Αναφερόμενος στο φυσικό πλούτο, ο Ακιντζί υποστήριξε τα εξής: «Πρέπει να βρούμε τρόπους, ώστε ο φυσικός πλούτος γύρω από το νησί να μπορέσει να μοιρασθεί δίκαια. Πρέπει να μπορέσουμε να αγωνισθούμε γι’ αυτό και θα το φέρουμε εις πέρας μαζί  με την Τουρκία. Έναντι της δήλωσης της ελληνοκυπριακής πλευράς ‘Αυτή είναι η κυρίαρχη περιοχή μας, δεν το συζητάμε αυτό’, βρισκόμαστε σε διπλωματική πρωτοβουλία που τους υποχρεώσει να το συζητήσουν αυτό. Στις 13 Ιουλίου του περασμένου χρόνου, υποβάλαμε τις προτάσεις μας γι’ αυτό το θέμα. Δεν πιστεύω ότι μπορούν να το αποφύγουν αυτό περισσότερο. Γιατί σήμερα, είτε είναι τα Ηνωμένα Έθνη, είτε είναι οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης βλέπουν και καταλαβαίνουν ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή από τον διάλογο και τον δίκαιο διαμοιρασμό».

Keywords
Τυχαία Θέματα