Τελέστηκε η κηδεία του πεσόντα κατά την τουρκική εισβολή Στέλιο Πασιά

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η Κυβέρνηση και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς επεξεργάζονται και αναλαμβάνουν ενέργειες και πρωτοβουλίες σε όλα τα επίπεδα, τόσο εντός όσο και εκτός Κύπρου, με στόχο την επίτευξη προόδου και την επίλυση του ανθρωπιστικού ζητήματος των αγνοουμένων, ανέφερε ο Επίτροπος Προεδρίας, Φώτης Φωτίου, στην κηδεία του πεσόντα κατά την τουρκική εισβολή έφεδρου εθνοφρουρού Στέλιου Πασιά του Γεωργίου.


Όπως μεταδίδει το ΓΤΠ, ο Επίτροπος

Προεδρίας, πρόσθεσε ότι στις προσπάθειες επίλυσης του πολιτικού προβλήματος είμαστε αντιμέτωποι με την κλιμακούμενη αδιαλλαξία της Τουρκίας, η οποία προβάλλει νέες απαράδεκτες θέσεις θέτοντας πρόσθετα εμπόδια στις προσπάθειες για εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής και βιώσιμης λύσης και ανέφερε ότι με επικεφαλής τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, η πλευρά μας προτάσσει το δίκαιο των θέσεων μας οι οποίες στηρίζονται σε απαρασάλευτες αρχές του διεθνούς δικαίου και στα Ψηφίσματα και τις Αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, θέσεις που θα πρέπει να είναι σεβαστές από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας, ως απαραίτητη προϋπόθεση για την επικράτηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή μας.

Είπε ακόμα ότι επιδιώκουμε μια λύση που θα εξυπηρετήσει το συμφέρον όχι μόνο των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων, αλλά και ολόκληρης της περιοχής μας. Λύση εδρασμένη στο διεθνές δίκαιο και όχι στα αποτελέσματα της καταπάτησης του από την Τουρκία, καθώς και στους εκβιασμούς και τις πιέσεις της για εξυπηρέτηση των δικών της άνομων συμφερόντων.

Παρατήρησε ακόμα ότι σχεδόν 47 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή εξακολουθούμε να τελούμε κηδείες συμπατριωτών μας που έχασαν τη ζωή τους στα πεδία των μαχών ή που μαρτύρησαν ενώ τελούσαν υπό κράτηση στα χέρια των κατακτητών.

Επεσήμανε πως παρά τις προσπάθειες τα τελευταία 15 χρόνια στο πλαίσιο της λειτουργίας της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων, εξακολουθούν να αγνοούνται σχεδόν 800 αγνοούμενοι, επαναλαμβάνοντας ότι η απαίτηση μας είναι επιτέλους η Τουρκία να αναλάβει τις ευθύνες της ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα και αποτελεσματικά το έργο της διερεύνησης της τύχης όλων των περιπτώσεων των αγνοουμένων μας.

Σε ό,τι αφορά τον Στέλιο Πασιά, ο Επίτροπος είπε ότι χρειάστηκε να περάσουν 47 σχεδόν χρόνια από τότε που χάθηκαν τα ίχνη του για να εντοπιστούν και να παραληφθούν μερικά μικρά οστά του ιερού λειψάνου του.

Ανέφερε πως ο πατέρας του Γιώργος και η μητέρα του Αντιγόνη απεβίωσαν αντίστοιχα το 1994 και το 2001, το ίδιο και ο αδελφός του Χριστόδουλος, το 2006, παρατηρώντας ότι είναι η σκληρή μοίρα πολλών εκ των συγγενών των αγνοουμένων να φεύγουν από τη ζωή χωρίς να μπορέσουν να απευθύνουν το στερνό και ύστατο αντίο στους αγαπημένους τους και να προσευχηθούν για την ανάπαυση της ψυχής τους.

Ο κ. Φωτίου ανέφερε ότι στην κηδεία των λειψάνων του ήταν οι αδελφές του ήρωα, η Μαρία και η Έλλη, προς τις οποίες εξέφρασε μεγάλη εκτίμηση και ευγνωμοσύνη για τη θυσία του αδελφού τους, ο οποίος με τους συμπολεμιστές του αντιστάθηκε γενναία στα τουρκικά στρατεύματα εισβολής υπερασπίζοντας την ελευθερία και την εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας μας.

Είπε επίσης ότι ο Στέλιος Πασιάς γεννήθηκε στις 19 Νοεμβρίου 1945 και διέμενε με τους γονείς του στην Ψιμολόφου ή στην Ορούντα με τη μνηστή του. Ήταν μηχανικός αυτοκινήτων και στις 20 Ιουλίου 1974, κατατάγηκε έφεδρος στο 306 Τάγμα Πεζικού και μεταφέρθηκε στην περιοχή Αγίου Γεωργίου Κερύνειας – Γλυκιώτισσας.
Είπε τέλος ότι τα λιγοστά μικρά οστά του Στέλιου εντοπίστηκαν στην περιοχή του τουρκοκυπριακού χωριού Τέμπλος το 2007, στο πλαίσιο του προγράμματος εκταφών και αναγνώρισης λειψάνων της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων.
 

Keywords
Τυχαία Θέματα