Τέως Διοικητής Αεροπορίας:«Οδεύουμε σε ναδίρ - Ανάγκη ανάκαμψης»

Για τις τουρκικές προκλήσεις στο FIR της Κυπριακής Δημοκρατίας και την ανάγκη ενίσχυσης των αεροναυτικών δυνάμεων της Κυπριακής Δημοκρατίας αναφέρθηκε ο Υποπτέραρχος Γαβριήλ Δημήτριου, τέως Διοικητής της Αεροπορίας της Ε.Φ., στην εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι του «Σίγμα».

Ο κ. Δημητρίου, αφού αναφέρθηκε αρχικά στα πολλαπλά πλεονεκτήματα του μεγέθους του FIR της Κυπριακής Δημοκρατίας ως βρετανική «κληρονομιά», είπε πως η Τουρκία από το 1974 και ειδικά μετά τις οριοθετήσεις της ΑΟΖ της ΚΔ με γειτονικά κράτη από το 2007, άρχισε

τις διάφορες προκλήσεις.

Ο κ. Δημητρίου εξήγησε τη διαδικασία άδειας που παραχωρείται σε πτητικό μέσο να μπει στο FIR και τρόπους αντίδρασης όταν αυτό παραβιάζεται.

«Ξεκινά με διευκρίνιση, αναγνώριση, μετά αναχαίτιση και μετά εξαναγκασμό για να εξέλθει ή να προσγειωθεί», είπε, σημειώνοντας πως μια αεράμυνα πρέπει να αντιδρά με στρατιωτικά μέσα.

«Δεν μπορεί να αντιδράσει με άλλο τρόπο. Πέραν των κλήσεων ‘‘εξέλθετε’’, η ΚΔ προβαίνει σε διαβήματα σε διεθνείς οργανισμούς ΟΗΕ, ΙCAO, Eurocontrol κτλ. Αυτοί δεν κατάφεραν να πείσουν την Τουρκία να μην προβαίνει σε παραβιάσεις, και παραμένει η στρατιωτική αντίδραση», είπε.

Ακολούθως, ο πρώην Διοικητής της Αεροπορίας της Ε.Φ. μίλησε για την ιστορία της Κυπριακής αεροπορίας, τις υλικοτεχνικές υποδομές και το αξιόλογο προσωπικό που υπάρχει, αλλά και την έλλειψη στρατιωτικών μέσων, δηλαδή οπλικών συστημάτων.

«Η αεράμυνα αποτελείται από τρεις κύκλους. Πρώτα τα αεροσκάφη, τα πυραυλικά συστήματα μέσου βεληνεκούς, και τα συστήματα μικρής εμβέλειας. Είμαστε στον πρώτο κύκλο. Τον μικρότερο. Κάναμε ένα βήμα με τους S-300 να πάμε στο μέσο βεληνεκές, αλλά μας έκοψαν τα χέρια», εξήγησε.

Ερωτηθείς κατά πόσο όλα τα προηγούμενα χρόνια υπήρχε περιθώριο από χρηματικής άποψης για αγορά οπλικών συστημάτων, ο κ. Δημητρίου ανέφερε πως θα έφταναν τα χρήματα. «Δεν χρειάζεται να αποκτήσουμε μεγάλη αεροπορία. Μιλούμε για 10 αεροπλάνα και μια στοιχειώδη αεράμυνα, για να δείχνουμε παρουσία και να επιβάλεις αυτό που θέλεις, και όχι να νικήσεις κατά κράτος την τουρκική πολεμική μηχανή», επεσήμανε.

«Καταλήξαμε σε μια αμυντική στρατηγική από μια Κυβέρνηση (Χριστόφια) που δεν ήθελε τον μιλιταρισμό. Καθορίστηκε μια στρατηγική με δόγμα αποτρεπτικό και όχι επιθετικό. Δέκα αεροσκάφη θα στοίχιζαν 10 δισ.», είπε, τονίζοντας πως υπήρχαν κυβερνήσεις που, σεβόμενες την εισφορά του λαού, επένδυαν στην Άμυνα.

Οι στρατηγικές συμφωνίες είναι καλές, όμως, για να υπάρχει αμοιβαία συνεισφορά στις συνεργασίες, πρέπει και η Κύπρος να διαθέτει τα δικά της μέσα. Θα μπορούσε στο στάδιο της αποτροπής να έχουμε δικές μας δυνατότητες. Μετά που έκλεισε ο κύκλος του εξοπλισμού των χερσαίων δυνάμεων, να προχωρήσει σε υποτυπώδεις ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις.

Για τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό και τις προεκτάσεις στο θέμα ΑΟΖ και FIR, είπε πως η Τουρκία στην παρούσα φάση παρανομεί και δημιουργεί ένα status quo παράνομο, το οποίο προσπαθεί να μετατρέψει de jure, μέσα από μια λύση ομοσπονδιακή ή χαλαρή που συζητείται σήμερα.

Υπάρχουν τρία στρατηγικά όπλα στη φαρέτρα της διαπραγματευτικής ομάδας, η ΚΔ, η ΑΟΖ και το FIR. Δεν πρέπει χάρη μιας μικρής παραχώρησης εδάφους να τα δώσουμε όλα ως δώρα στην Τουρκία.

Για τα θέματα άμυνας, σε γενικό πλαίσιο, είπε «Οδεύουμε σε ναδίρ και πρέπει να υπάρξει ανάκαμψη», είπε.

Ο κ. Δημητρίου μίλησε, παράλληλα, για την ανάγκη αναδιοργάνωσης της Εθνικής Φρουράς, για τις προοπτικές άρσης του αμερικανικού εμπάργκο όπλων προς την ΚΔ.

«Με οποιαδήποτε λύση πρέπει να συνεχίσουμε να έχουμε στρατό», τόνισε.

«Ο Κυπριακός λαός δίνει ετησίως 500 εκατομμύρια ευρώ για την άμυνα. Προϋπολογίζονται 70 και αναλώνονται με τις ασφυκτικές διαδικασίες διαφάνειας και ελέγχου μόλις 15. Ο Κυπριακός λαός θέλει ασφάλεια και μετά ευημερία», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα