Θα καταθέσει άποψη η Κυβέρνηση για τα τεκταινόμενα στη Δικαιοσύνη

Υπάρχουν άλλα δύο ζητήματα τα οποία ολοκληρώνουν τη μεγάλη εικόνα του νέου συστήματος απονομής δικαιοσύνης.

Αυτό που καίει στις συζητήσεις των τελευταίων ημερών και που εγείρεται από τους απλούς πολίτες, είναι το τι θα γίνει με τη διερεύνηση των καταγγελιών που ακούστηκαν δημόσια και που ουσιαστικά άνοιξαν τον ασκό του Αιόλου.

Στο εν λόγο ζήτημα υπάρχει μια συστολή των αρμοδίων θεσμών για να αναλάβουν πρωτοβουλίες, τόσο από πλευράς Γενικού Εισαγγελέα όσο και από πλευρά του Προεδρικού.

Από τη μία φαίνεται ότι το ενδεχόμενο ποινικής διερεύνησης είναι εντελώς απομακρυσμένο, ενώ

από την άλλη το ζήτημα πειθαρχικών ευθυνών αφορά αποκλειστικά στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο.

Το οποίο όμως θα πρέπει να αποφασίσει ερήμην του Προέδρου του ο οποίος είναι εμπλεκόμενος αλλά απέρριψε το σύνολο των κατηγοριών εναντίον του.

Παρά ταύτα το θέμα θα απασχολήσει, με σεβασμό πάντα στη διάκριση εξουσιών, τη συνάντηση Προέδρου και μελών Ανωτάτου την ερχόμενη Πέμπτη.

Το δεύτερο ζήτημα έχει σχέση με το πρώτο και αφορά τη δεοντολογία των Δικαστών.

Το Ανώτατο Δικαστήριο άρχισε ήδη να συζητεί, πέραν και πάνω από τις κατά καιρούς εγκυκλίους που εξέδωσε, την κατάρτιση ενός συνολικού κώδικα δεοντολογίας για τους Δικαστές που θα ορίζει και θα καθορίζει τα αποδεκτά πλαίσια.

Για αυτόν τον κώδικα και έχοντας υπόψη και την απόφαση Νίκολας του ΕΔΔΑ καθώς και τις προηγούμενες συστάσεις της επιτροπής ΓΚΡΕΚΟ, η κυβέρνηση, τόσο ο Υπουργός Δικαιοσύνης όσο και ο Πρόεδρος, έχουν έντονες, απόψεις όπως πληροφορείται το ΣΙΓΜΑ.

Τις απόψεις αυτές θα τις καταθέσουν στη συνάντηση της Πέμπτης με στόχο να ληφθούν υπόψη.

Το κυριότερο σημείο αυτών, σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΙΓΜΑ, είναι πως σε ζητήματα που αφορούν συγγένεια μέχρι και τρίτου ή και τέταρτου βαθμού θα πρέπει όχι μόνο απλά να δηλώνονται και να ρυθμίζονται ανά περίπτωση, αλλά να υπάρχει μηχανισμός εξαίρεσης του δικαστή ώστε η δικαιοσύνη και να απονέμεται και να φαίνεται ότι απονέμεται.

Keywords
Τυχαία Θέματα