Θα στηρίξει τα ν/σ για την Υγεία το Κίνημα Αλληλεγγύη

Η Αλληλεγγύη θα στηρίξει τα νομοσχέδια που κατατέθηκαν από το Υπουργικό στη Βουλή, για το Γενικό Σχέδιο Υγείας και την αυτονόμηση των νοσηλευτηρίων, με την Πρόεδρό της, Ελένη Θεοχάρους, να δηλώνει το Σάββατο ότι οι βουλευτές του Κινήματος που ασχολούνται με το θέμα «τα έχουν ήδη μελετήσει και θα προβούν στις κατάλληλες ενέργειες».

Παράλληλα, η κ. Θεοχάρους είπε ότι η αυτονόμηση των νοσηλευτηρίων δεν πρέπει να γίνει σε βάρος των υφιστάμενων εργαζομένων, γιατρών και νοσηλευτών.

Σε δηλώσεις της το πρωί, στα γραφεία του

κόμματος, η κ. Θεοχάρους είπε ότι η αυτονόμηση είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορέσουν τα νοσοκομεία να είναι βιώσιμα, πρόσθεσε όμως ότι το δημόσιο οφείλει να σεβαστεί τη σύμβαση που έχει υπογράψει με το υφιστάμενο προσωπικό.

Η κ. Θεοχάρους συνέχισε, λέγοντας ότι από την πρώτη ημέρα εφαρμογής της αυτονόμησης, το νέο προσωπικό θα πρέπει να μπαίνει στα νοσηλευτήρια με συγκεκριμένα συμβόλαια και όσοι δεν προσφέρουν στο να καταστεί το νοσοκομείο ανταγωνιστικό, «να φεύγουν».

«Έτσι δουλεύουν τα ιδιωτικά νοσοκομεία και είναι ανταγωνιστικά, έτσι πρέπει να δουλεύουν και τα κρατικά», είπε, ενώ κατέληξε, λέγοντας ότι δεν μπορούμε να συντηρούμε στρατιές ανεπαρκών γιατρών ή νοσηλευτών.

Η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης αναφέρθηκε εξάλλου σε έκθεση που συνέταξαν από κοινού η ΕΕ και η Επιτροπή Οικονομικής Πολιτικής για την κατάσταση της Υγείας στην Κύπρο, με την οποία, όπως είπε, αποδεικνύεται ότι ο δημόσιος τομέας είναι υπερφορτωμένος, δυσκίνητος και αναποτελεσματικός.

Ευχήθηκε τα προβλήματα που καταδεικνύει η έκθεση να ληφθούν υπόψη, ενώ εξέφρασε προβληματισμό για τις νέες συμφωνίες που υπογράφονται με τις Ιατρικές Σχολές των διαφόρων Πανεπιστημίων, με τις οποίες, όπως είπε, δημιουργούνται ακόμη πιο δυσκίνητοι μηχανισμοί λειτουργίας του δημόσιου τομέα, αλλά και γιατροί πολλών ταχυτήτων.

Παρόλο που ήμασταν οι πρώτοι που αγωνιστήκαμε για τη δημιουργία ιατρικών σχολών στην Κύπρο, βλέπουμε ότι οι γνωστές στρεβλώσεις της δημόσιας υπηρεσίας και οι αγκυλώσεις γύρω από κανονισμούς, αλλά και γύρω από την εξυπηρέτηση διαφόρων συμφερόντων, παρεμποδίζουν τη σωστή μετατροπή των νοσοκομείων μας σταδιακά σε πανεπιστημιακά, κάτι που θα δώσει ώθηση στην ανάπτυξη της ιατρικής και στην καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών, κατέληξε η κ. Θεοχάρους.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα