Θέλει ξεκάθαρο μήνυμα

Το θέμα των 4 ελευθεριών στις συναντήσεις Αναστασιάδη στις Βρυξέλλες με τους Γιούνκερ και Ταγιάνι
Το Προεδρικό δηλώνει έτοιμο τόσο για διαπραγματεύσεις όσο και για μία Γενεύη 2. Στη συμφωνία Χριστόφια-Ταλάτ αναφέρθηκε και πάλι το ΑΚΕΛ

Τα τερτίπια των Τούρκων αναφορικά με το ζήτημα των 4 ελευθεριών θέλει να τελειώσει μία και καλή το Προεδρικό. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει τουρκικό αίτημα για μια διευθέτηση ανάλογη της περίπτωσης της Πορτογαλίας και των Βραζιλιάνων

υπηκόων που διαμένουν εκεί.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης, σε δηλώσεις του χθες το μεσημέρι, ανέφερε για το θέμα ότι «Η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική. Το τι ισχύει στην περίπτωση της Πορτογαλίας και της Βραζιλίας δεν αφορά τις τέσσερεις βασικές ελευθερίες, αφορά κάποια πτυχή από τις τέσσερεις βασικές ελευθερίες. Απ' εκεί και πέρα η θέση μας είναι ξεκάθαρη, είναι θέμα που αφορά την ΕΕ στο σύνολό της, είναι θέμα που αφορά όλα τα κράτη μέλη».

Το Προεδρικό την ίδια ώρα έχει αρχίσει και λαμβάνει θετικές αντιδράσεις από τα κράτη μέλη στην επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλίδη, «ο Πρόεδρος μεταβαίνει στις Βρυξέλλες στις 8 Μαρτίου, όπου θα έχει συνάντηση με τον νέο Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις 9 του μηνός θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ακολούθως θα συμμετάσχει στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Και στις δύο συναντήσεις αλλά και στη Σύνοδο το θέμα αυτό θα απασχολήσει τις συζητήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας».

Τι είχε πει ο Πρόεδρος στην επιστολή του στον Γιούνκερ
Στην προεδρική επιστολή προς τον κ. Γιούνκερ ανέφερε ότι «Η τουρκική πλευρά θέτει τώρα εμφαντικά ως προϋπόθεση για τη συνέχιση των συζητήσεων στο μείζον θέμα της ασφάλειας εγγυήσεων, το αίτημά της για επέκταση στην Τουρκία των τεσσάρων θεμελιωδών ελευθεριών της ΕΕ (ελεύθερη διακίνηση προϊόντων, κεφαλαίων, υπηρεσιών και προσώπων), οι οποίες αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής για τα κράτη μέλη, μέσω της συνολικής επίλυσης του κυπριακού προβλήματος».

Η τουρκική απαίτηση, που αντικατοπτρίζεται ευκρινώς και στη στάση του Μουσταφά Ακιντζί στον ενδοκοινοτικό διάλογο, θέτει ανυπέρβλητα εμπόδια στη συνέχιση της διάσκεψης για την Κύπρο, κάτι που τους επιτρέπει -μέσω της ορθά αδιαπραγμάτευτης άρνησης της Λευκωσίας να συζητήσει τέτοιο θέμα- να μείνουν εκτός του κάδρου και να μην εκθέτουν τις απαράδεκτες θέσεις τους στο κεφάλαιο, όπου δεν μπορούν να αντλήσουν στήριξη από τον ευρωπαϊκό παράγοντα και όχι μόνο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημειώνει ότι είναι θέση του πως «κάτι τέτοιο θα είχε ως αποτέλεσμα να επιτραπεί στην Τουρκία να έχει ένα στάτους πάνω από αυτό που ορίζεται μέσα από το υφιστάμενο πλαίσιο των σχέσεών της με την Ε.Ε.».

Από την επιχειρηματολογία του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν εξέλιπε και το καμπανάκι κινδύνου, ότι μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελούσε κρίσιμο προηγούμενο στη θέση της ΕΕ και των μελών της κατά τη διάρκεια των υπό εξέλιξη συζητήσεων για αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας με την Κοινότητα. Αφήνει, δε, υπονοούμενα για το ενδεχόμενο εκμετάλλευσης του γεγονότος από άλλες χώρες.

Δηλώνει προς τούτο: «Σε κρίσιμες στιγμές, γεμάτες προκλήσεις για την Ευρωπαϊκή Κοινότητα, θα δημιουργούσε ένα επικίνδυνο προηγούμενο σε αντίθεση με τις συνθήκες της ΕΕ, που δεν θα μπορούσε κανένας να υπολογίσει τώρα πώς θα τύχει επίκλησης στο μέλλον από τρίτες χώρες, μερικές εκ των οποίων δεδομένα θα ζητήσουν την απόλαυση των τεσσάρων θεμελιωδών ελευθεριών».

Η Τουρκία αμφισβητεί τη συμφωνία Χριστόφια-Ταλάτ
Για το συγκεκριμένο θέμα παρέμβαση είχαμε από το ΑΚΕΛ. Ο ΓΓ Άντρος Κυπριανού, μιλώντας σε εκδήλωση της ΠΟΓΟ για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, είπε ότι «στο συγκεκριμένο θέμα, οι Χριστόφιας-Ταλάτ είχαν από κοινού καταλήξει ότι οι 4 ελευθερίες της ΕΕ θα εφαρμόζονται για τους Έλληνες και Τούρκους πολίτες κατά τρόπον που να μην παραβιάζεται η πληθυσμιακή αναλογία 4:1 αντίστοιχα. Σύγκληση την οποία σήμερα η Τουρκία επιλέγει να αμφισβητεί, παραγνωρίζοντας τις δικαιολογημένες ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων που έχουν απέναντί τους μια χώρα των 80 εκατομμυρίων».

Ο κ. Κυπριανού είπε ότι, «καθίσταται ξεκάθαρο ότι η επίλυση αυτών των βασικών ζητημάτων είναι συνάρτηση της πολιτικής βούλησης που πρέπει να επιτευχθεί από όλες τις πλευρές. Αν αυτό γίνει, μπορούμε να φτάσουμε σε Διάσκεψη με μοναδικό μείζον αντικείμενο το μείζον θέμα της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων».

Τίποτα καινούργιο για την επανέναρξη των συνομιλιών
Την ίδια ώρα δεν υπάρχει φως στο τούνελ, ως προς το πότε θα ξεκινήσουν οι συνομιλίες, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χθες ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με τον Έιντε, για να ενημερωθεί για όσα συζήτησε με τον Ακιντζί.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε χθες, ότι «με δική μας πρωτοβουλία επικοινωνήσαμε με τον κ. Έιντε, για να ενημερωθούμε για τις χθεσινές του συζητήσεις με τον κ. Ακιντζί. Δεν προκύπτει κάτι καινούργιο σε σχέση με τις θέσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς για τις προθέσεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, πέραν των όσων κατά καιρούς δημόσια έχουν ακουστεί από πλευράς του κ. Ακιντζί».

Συνεχίζοντας ο κ. Χριστοδουλίδης τόνισε ότι «το μήνυμά μας προς τον κ. Ακιντζί, το μήνυμα γενικότερα προς όλους είναι η ανάγκη σοβαρότητας και προσήλωσης στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Οι όποιες προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού μόνο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα μπορούν να εξεταστούν.

Απ' εκεί και πέρα, η παρούσα κατάσταση πραγμάτων δεν είναι λύση ούτε για τους Ελληνοκυπρίους ούτε για τους Τουρκοκυπρίους, αν θέλετε ίσως περισσότερο για τους Τουρκοκυπρίους, διότι δεν μπορεί να υπάρξει αναγνώριση, αναβάθμιση μιας παράνομης οντότητας. Άρα, ο καθένας θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του και στο τραπέζι να δούμε πώς ξεπερνιούνται ουσιαστικές διαφωνίες για να καταλήξουμε σε ένα θετικό αποτέλεσμα».

Κληθείς να σχολιάσει αναφορά του κ. Έιντε σε νέα μεθοδολογία, αλλά και στο ότι για να πραγματοποιηθεί νέα διάσκεψη για την Κύπρο στη Γενεύη θα πρέπει αυτή να έχει ουσιαστικά αποτελέσματα, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «η καινούργια μεθοδολογία είναι κάτι στο οποίο δημόσια έγινε λόγος από τον ίδιον τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Και έχει να κάνει με το τρίπτυχο που εισηγήθηκε εδώ και καιρό στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων να γίνει, ώστε να συζητούμε επί συγκεκριμένων θεμάτων για να δούμε πώς μπορεί να συνεχίσει ο διάλογος.

Τέλος, τόνισε ότι «Στη Γενεύη ξεκίνησε ένας ουσιαστικός διάλογος για το θέμα του τερματισμού του αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων. Για πρώτη φορά συζητήθηκε αυτό το θέμα, για πρώτη φορά αντηλλάγησαν απόψεις από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Εμείς θεωρούμε ότι αυτός ο διάλογος θα πρέπει να συνεχιστεί στη Γενεύη. Εκφράζω την ετοιμότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας να παραστεί και ευελπιστούμε να υπάρξει ανταπόκριση από την άλλη πλευρά. Όλοι γνωρίζουν, πολύ περισσότερο τα ΗΕ που ανέλαβαν τις διαβουλεύσεις για να προετοιμάσουν το έδαφος, πού είναι η δυσκολία στο να καθοριστεί νέα Γενεύη».

Keywords
Τυχαία Θέματα