Θεμιστοκλέους: Η Τουρκία θέλει να μετατρέψει την Κύπρο σε προτεκτοράτο

Ουδέποτε η Τουρκία θα δεχθεί λύση που δεν θα της δίνει τη δυνατότητα σε αρχικό στάδιο να μετατρέψει την Κύπρο σε προτεκτοράτο και σε τελικό στάδιο σε τουρκική επικράτεια, ανέφερε ο ανεξάρτητος βουλευτής Ανδρέας Θεμιστοκλέους στην ομιλία του στην ειδική συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής για καταδίκη των μαύρων επετείων του πραξικοπήματος και της τουρκικής

εισβολές.

«Η Τουρκία απέδειξε πολλαπλώς ότι από θηρίο ανήμερο που είναι δεν μπορεί να γίνει κατοικίδιο», είπε.

Πρόσθεσε ότι ο λαός της Κύπρου δεν βασίζει και δεν εναποθέτει το μέλλον του σε εθνικές αποτυχίες ή σε ναυάγια συνομιλιών ή στο έλεος των εχθρικών του γειτόνων. Ο λαός, ανέφερε, δεν πρόκειται ποτέ να ψηφίσει υπέρ μιας λύσης μέσα σε «κλίμα ξεδιάντροπων απειλών όπως αυτό που έζησε το 2004». Ουδέποτε, πρόσθεσε, ο λαός δια της υπογραφής του θα αναγνωρίζει οποιοδήποτε δικαίωμα επεμβατικό ή εγγυητικό της Τουρκίας.

Ουδέποτε, ανέφερε, θα αποδεχθεί λύση που να του αποστερεί τα δικαιώματα που απολαμβάνουν οι Ευρωπαίοι πολίτες, ούτε σε λύση που θα μας οδηγήσει σε κράτος που θα καταρρεύσει και θα οδηγήσει σε αιματηρό διαζύγιο.

Ευχόμενος κάθε επιτυχία στην προσπάθεια του Προέδρου για το Κυπριακό ανέφερε ότι η μόνη λύση που θα αποσπούσε το ναι από το λαό της Κύπρου θα ήταν αυτή που θα απάλλασσε την Κύπρο από τα τετελεσμένα της τουρκικής εισβολής αλλά και τα αίτια πιθανής επαναλήψεως.

Ανέφερε ακόμα ότι εκείνο που σώζει μια χώρα, εκείνο που σώζει έναν λαό σε δύσκολες ώρες, είναι η ακλόνητη αποφασιστικότητα και ετοιμότητά του να υπερασπιστεί τον εαυτό του μέχρις εσχάτων μακριά από ουτοπίες, ψευδαισθήσεις, μύθους και αυταπάτες.

Πρόσθεσε ότι όποιος λαός δεν φρόντισε να είναι έτοιμος να υπερασπιστεί την πατρίδα του απλά τη χάνει.

Ανέφερε ακόμα ότι η πολιτική των άνευ όρων ορίων και ανταλλαγμάτων, υπαναχωρήσεων και παραχωρήσεων προς την Τουρκία από την δική μας πλευράς έχει πλέον χρεωκοπήσει.

Ο κ. Θεμιστοκλέους χαρακτήρισε την απόσυρση από την Κύπρο της ελληνικής μεραρχίας ένα κορυφαίο και θανάσιμο λάθος το οποίο πλήρωσε η Κύπρος και θα πληρώνει για έτη πολλά. Χαρακτήρισε ακόμα επαίσχυντη την προδοσία της χούντας των Αθηνών που ακολουθήθηκε από την καταστροφική «τουρκική καταιγίδα του 1974».

Διαβάστε επίσης: Θεοπέμπτου: Είμαι ζωντανός γιατί δυο στρατιώτες μου έσωσαν τότε τη ζωή

Πηγή:ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα