Θεοχάρους: Το υπεύθυνο κράτος φροντίζει για την προστασία του πληθυσμού

Το υπεύθυνο κράτος είναι εκείνο που θα πρέπει να φροντίζει για την προστασία του πληθυσμού και του περιορισμού της οποιασδήποτε έκρηξης της επιδημίας "και κανένα ψευδοκράτος, καμιά ψευδοκυβέρνηση δεν μπορεί να έχει αρμοδιότητες", δήλωσε η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης, Ελένη Θεοχάρους, μετά την συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου.

Η κ. Θεοχάρους είπε πως πιστεύει πως σωστά λαμβάνονται κάποια μέτρα για τον κορωνοϊό, "τα οποία θα μπορούσαν να ήταν και αυστηρότερα σε όλες τις πύλες εισόδου της Κυπριακής Δημοκρατίας".

Σε σχέση με τα τέσσερα οδοφράγματα των

οποίων η λειτουργία ανεστάλη προσωρινά λόγω της μη δυνατότητας στελέχωσής τους για να γίνονται οι σωστοί έλεγχοι, η κ. Θεοχάρους είπε πως αυτό «το εκλαμβάνουμε ως σωστό".

«Δεν μπορούμε να αμφισβητήσουμε την πρόθεση της Κυβέρνησης να κάνει σωστούς ελέγχους και να μπορεί να ελέγχει την διακίνηση πληθυσμού ένθεν και εκείσε της γραμμής καταπαύσεως του πυρός», σημείωσε.

Είπε πως έλαβαν την διαβεβαίωση πως θα ανοίξουν τα οδοφράγματα μετά την στελέχωσή τους με το κατάλληλο προσωπικό.

Η κ. Θεοχάρους ανέφερε πως υπήρξε πολιτικοποίηση του ζητήματος από την τ/κ πλευρά και τον ηγέτη της, και το θέμα έχει πάρει διαστάσεις με την παρέμβαση της τ/κ πλευράς και του κ. Ακιντζί προς την ΕΕ και προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Αναφέρθηκε επίσης στις καταγγελίες «που έγιναν από τους Ευρωβουλευτές του ΑΚΕΛ εναντίον της κυπριακής Κυβέρνησης για το κλείσιμο των οδοφραγμάτων ενώ δεν υπήρχε καμία πολιτική πρόθεση προς αυτή την κατεύθυνση» και σε «εντελώς απαράδεκτη επιστολή την οποία έλαβε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την Σπέχαρ όσον αφορά το ζήτημα αυτό».

Η Κυβέρνηση θα πρέπει να τονίζει πάντοτε ότι έχει την ευθύνη και την υποχρέωση να προστατεύει τον κυπριακό λαό στο σύνολό του, παίρνοντας όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα, είπε  Εξέφρασε την εκτίμηση πως εάν υπάρξει κρούσμα κορωνοϊού στα κατεχόμενα αυτό θα αποκρυβεί.

Για το μεταναστευτικό, η κ. Θεοχάρους είπε πως πολύ φοβάται πως αυτά που συμβαίνουν στον Έβρο και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου θα τα έχουμε πάρα πολύ σύντομα και στην Κύπρο.

Σημείωσε πως η Κυπριακή Δημοκρατία πάρα πολύ δύσκολα διαχειρίζεται τον όγκο που έχει ήδη συσσωρευτεί. Είπε πως πρέπει να ξεχωρίσουμε εκείνους που πραγματικά έχουν ανάγκη. Σημείωσε, ακόμη, πως στην ΕΕ έπρεπε να πάρουμε μια σκληρή στάση και να μην δεχτούμε με τίποτα την ενεργοποίηση της συμφωνίας για την επανεισδοχή που είχε υπογράψει η Τουρκία με τους 27 αλλά όχι με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Υπογράμμισε την ανάγκη να απαιτηθεί ουσιαστική βοήθεια της ΕΕ ώστε άτομα που ζητούν άσυλο στην Κυπριακή Δημοκρατία να αποστέλλονται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Για το θέμα της Αμμοχώστου, η κ. Θεοχάρους είπε πως υπάρχει πραγματικός κίνδυνος για τον εποικισμό της όποιο και να είναι το αποτέλεσμα των «εκλογών» στο ψευδοκράτος.

«Εκείνο που θα πρέπει να αναζητήσουμε εμείς είναι την ενεργοποίηση όλων των ψηφισμάτων που έχουμε κερδίσει, από την γραπτή διακήρυξη της ΕΕ και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, την από μέρους της ΕΕ λήψη επιπλέον μέτρων εναντίον της Τουρκίας και σε τελική ανάλυση την ενεργοποίηση του κυπριακού πληθυσμού σε μια εκδήλωση ενότητας, λαμβάνοντας υπόψη ότι πάρα πολλοί από τους κατοίκους της Αμμοχώστου – σύμφωνα με μια πληροφορία που θέλουμε να διασταυρώσουμε – έχουν ήδη πωλήσει τις περιουσίες τους», σημείωσε.

Η κ. Θεοχάρους είπε τέλος, πως μέχρι την Δευτέρα η Αλληλεγγύη θα καταθέσει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τις θέσεις της για τα ζητήματα επί των οποίων ζητήθηκαν γραπτές θέσεις.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα