Θετικό ως θέση αρχής το ΑΚΕΛ στη δημιουργία 3 Υφυπουργίων

Θετικό, ως θέση αρχής, είναι το ΑΚΕΛ στη δημιουργία τριών Υφυπουργείων, σύμφωνα με τον Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, Άντρο Κυπριανού.

Ο Άντρος Κυπριανού ωστόσο σημείωσε ότι το κόμμα του επιθυμεί να γίνουν συναντήσεις και με εξειδικευμένους φορείς και ότι επιφυλάξεις που έχει για συγκεκριμένες πρόνοιες των νομοσχεδίων θα συζητηθούν.

Ο κ. Κυπριανού μιλούσε στα κεντρικά γραφεία του ΑΚΕΛ

μετά από συνάντηση που είχε για τα τρία νομοσχέδια καθώς και για το νομοσχέδιο που αφορά την ταχεία αδειοδότηση μεγάλων επενδύσεων με τον Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργο Λακκοτρύπη και τον Υφυπουργό Παρά τω Προέδρω Κωνσταντίνο Πετρίδη.

«Η ενδυνάμωση των θεσμών του κράτους όσον αφορά την παραγωγή πολιτικής με συγκεκριμένους τρόπους, βάσει καλών διεθνών πρακτικών που ισχύουν σε άλλες χώρες, είναι πολύ σημαντική αν θέλουμε να λέμε ότι θέλουμε να εξαντλήσουμε τις προοπτικές που έχουν αυτοί οι συγκεκριμένοι τομείς στη βιώσιμη ανάπτυξη, η οποία θα προσφέρει υψηλά εισοδήματα και θα μειώσει την ανεργία», ανέφερε από την πλευρά του ο Κωνσταντίνος Πετρίδης.

«Αντιλαμβάνεστε ότι σ` αυτή τη συνάντηση μείναμε στα γενικά θέματα», είπε, προσθέτοντας ότι «έχουμε δηλαδή ανταλλάξει πολύ γενικές απόψεις και θα δούμε πολύ πιο εξειδικευμένα τα ζητήματα στην εξέλιξη των πραγμάτων», είπε ο κ. Κυπριανού στις δηλώσεις του.

Ξεκαθάρισε την ίδια ώρα ότι «από θέση αρχής είμαστε θετικοί έναντι σ` αυτή την προσέγγιση διότι θεωρούμε ότι αφορούν ζωτικούς τομείς της οικονομίας που μπορούν να συμβάλουν σε πολύ μεγάλο βαθμό στην επιδιωκόμενη ανάπτυξη, που είναι το ζητούμενο για τον τόπο μας ιδιαίτερα σ` αυτή την πολύ κρίσιμη και καθοριστική φάση».

Αυτό, πρόσθεσε, «είναι το ένα όμως, και το δεύτερο είναι το συγκεκριμένο περιεχόμενο το οποίο αποδίδεται από την Κυβέρνηση, σε αυτά τα νομοσχέδια τα οποία έχουν ετοιμαστεί». Έχουμε επιφυλάξεις, είπε, «έχουμε ενστάσεις για κάποια από αυτά, τα οποία, επαναλαμβάνω, θα συζητήσουμε ξανά και ξανά σε μια προσπάθεια να καταλήξουμε στις καλύτερες δυνατές αποφάσεις».

Σύμφωνα με τον ίδιο «έχω πει – και βέβαια έχω πάρει κάποιες απαντήσεις, αλλά επιμένουμε σ` αυτή την άποψη - ότι επειδή πρόκειται για πολύ εξειδικευμένα ζητήματα θα ήταν χρήσιμο και ωφέλιμο να γίνουν συναντήσεις με τους αρμόδιους φορείς που ασχολούνται με αυτά τα θέματα».

Είμαι βέβαιος, είπε, «ότι εκείνοι που έχουν εξειδικευμένη εμπειρογνωμοσύνη μπορούν να συνεισφέρουν πολύ περισσότερα, είτε από εμάς ως πολιτικά κόμματα, είτε από τον οποιοδήποτε άλλο».

Γι' αυτό, συνέχισε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, «χρειάζεται να προηγηθεί και αυτός ο διάλογος, έτσι ώστε όταν θα συζητούμε στη Βουλή να έχουμε τις απόψεις των αρμόδιων φορέων και των διαφόρων οργανισμών που ασχολούνται με τα συγκεκριμένα ζητήματα».

Από την πλευρά του ο Υφυπουργός Παρά τω Προέδρω ευχαρίστησε τον κ. Κυπριανού «για είχαμε, πιστεύω, μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση».

«Όλο αυτό το διάστημα, είχαμε δουλέψει και με εμπειρογνώμονες αλλά και με εμπλεκόμενους φορείς για να πάρουμε ιδέες, για να πάρουμε απόψεις συγκεκριμένες», είπε. Πιστεύω, πρόσθεσε, «ότι έχουμε καταρτίσει τρία σημαντικά νομοσχέδια, που ενισχύουν το πλαίσιο διακυβέρνησης σε τρεις πολύ σημαντικούς τομείς της οικονομίας, στον τουρισμό, στην ανάπτυξη, δηλαδή στην μικρο-οικονομία και στη ναυτιλία».

Ο κ. Πετρίδης εξέφρασε ακόμη τη θέση ότι «η ενδυνάμωση των θεσμών του κράτους όσον αφορά την παραγωγή πολιτικής με συγκεκριμένους τρόπους, βάσει καλών διεθνών πρακτικών που ισχύουν σε άλλες χώρες, είναι πολύ σημαντική αν θέλουμε να λέμε ότι θέλουμε να εξαντλήσουμε τις προοπτικές που έχουν αυτοί οι συγκεκριμένοι τομείς στη βιώσιμη ανάπτυξη, η οποία θα προσφέρει υψηλά εισοδήματα και θα μειώσει την ανεργία».

Το κράτος, είπε, «πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του και τις αναλαμβάνει όσον αφορά το θεσμικό πλαίσιο και με την πρόταση για τη δημιουργία τριών Υφυπουργείων».

Πιστεύω, ανέφερε ο κ. Πετρίδης, «θα συνεχίσουμε στο πλαίσιο της συναίνεσης και στο πλαίσιο της δημιουργικής ανταλλαγής απόψεων και με τα πολιτικά κόμματα, αλλά και με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για να παρουσιάσουμε κάτι το οποίο θα μπορεί να εγκριθεί από τη Βουλή, γιατί νομίζουμε ότι αυτά τα θέματα είναι θέματα εθνικού συμφέροντος, είναι θέματα που αφορούν όλους μας, που αφορούν την ανάπτυξη και πιστεύω ότι υπάρχει η προοπτική να συνεχίσουμε θετικά».

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα