Θ.Τσιόλας: Σταθερή μας επιδίωξη η λύση του κυπριακού

Την εκτίμηση ότι η σταθερή επιδίωξη και η μόνη επιλογή μας είναι η επίτευξη μιας λύσης στο Κυπριακό πρόβλημα που θα τερματίζει την κατοχή, θα διασφαλίζει την εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών όλων των νόμιμων κατοίκων της νήσου και να δημιουργεί συνθήκες ασφάλειας και ευημερίας για όλους τους Κυπρίους, εξέφρασε σήμερα ο Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου Θεοδόσης Τσιόλας.

Σε ομιλία του στον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου στην

εκκλησία Αναστάσεως του Σωτήρος στη Σωτήρα, ο κ. Τσιόλας ανέφερε ότι «υπεράνω όλων θα πρέπει στην Κύπρο να έχουμε την ενότητα, την σύμπνοια και τον ηρωισμό και το πάθος για λευτεριά που ενέπνευσε τους αγωνιστές του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα του 1955-59. Οι δυσκολίες δεν πρέπει να μας κάμψουν το φρόνημα για τη δικαίωση του αγώνα μας, ούτε τα πάθη και οι μικρότητες, ενώ υπεράνω όλων πρέπει μηδενός εξαιρουμένου να θέτουμε το εθνικό συμφέρον».

Ο κ. Τσιόλας σημείωσε πως «με τη δύναμη του δικαίου που διακρίνει τις θέσεις μας και με ενότητα, σύμπνοια και ομοψυχία, μπορούμε να επιτύχουμε μια λύση που θα τερματίζει την κατοχή και θα διασφαλίζει την εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών όλων των νόμιμων κατοίκων της νήσου. Μια λύση δίκαιη και λειτουργική, σύμφωνη και με τις αρχές, τις αξίες και το κεκτημένο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που να επανενώνει την πατρίδα μας και να δημιουργεί συνθήκες ασφάλειας και ευημερίας για όλους τους Κυπρίους. Αυτή πρέπει να είναι η σταθερή επιδίωξη μας, αυτή είναι και η μόνη επιλογή μας».

Ανέφερε ακόμα ότι στον αγώνα του 1821 «είχε και η Κύπρος τη συμμετοχή της, με χίλιους και πλέον εθελοντές που έλαβαν μέρος στις διάφορες μάχες σύμφωνα με στοιχεία που τηρούσαν οι διάφοροι οπλαρχηγοί. Η Κύπρος είχε και τα δράματα της με την εκτέλεση τον Ιούλιο του 1821 του Αρχιεπισκόπου Κυπριανού, τριών Μητροπολιτών, ηγουμένων μοναστηριών και άλλων ιερωμένων μαζί με δημογέροντες και άλλους προκρίτους, εκτελέσεις που συνοδεύτηκαν από δημεύσεις περιουσιών, λεηλασίες εκκλησιών, μοναστηριών και οικιών».

Πρόσθεσε ότι «η οθωμανική τυραννία έπνιξε στο αίμα κάθε σκέψη και σχεδιασμό για ξεσηκωμό και των Ελλήνων της Κύπρου στον αγώνα για την απελευθέρωση του έθνους».

Ωστόσο, σημείωσε «η επανάσταση του 1821 είναι μεστή διδαγμάτων και παραδειγμάτων που εμπνέουν όσους διακρίνουν ότι η Ελευθερία θέλει τόλμη και αρετή. Αναδείχθηκαν οι μεγάλες ψυχικές δυνάμεις των Ελλήνων που προκάλεσαν δέος και θαυμασμό σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο, ενώ παρά τα πάθη και τις εσωτερικές έριδες αναδείχθηκε η μεγάλη αξία του «εμείς» παρά του «εγώ». Ακόμα αναδείχθηκαν η ενότητα και η σύμπνοια στην επιδίωξη του κοινού στόχου και η υπέρτατη αγάπη για την πατρίδα».

Εξέφρασε επίσης ιδιαίτερη χαρά και περηφάνια που σήμερα γιορτάζουμε «την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου τιμώντας τον ηρωικό ξεσηκωμό των Ελλήνων για την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού. Μαζί με την επέτειο της 25ης Μαρτίου εορτάζουμε και τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, που συμβολικά ταυτίστηκε µε την επανάσταση του ελληνικού λαού για να υποδηλώσει ότι το ευαγγέλιο της σωτηρίας του ανθρώπου εξομοιώνεται µε τη λύτρωση του έθνους από το σκοτάδι και τη σκλαβιά».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα