Θύματα βιασμών:Οι καταγγελίες για «ανεκπαίδευτους» Αστυνομικούς και η απάντηση

Για το σύστημα προστασίας των θυμάτων από βιασμούς και σεξουαλική παρενόχληση και τις καταγγελίες σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» για απουσία εκπαίδευσης Αστυνομικών, μίλησαν στην εκπομπή του ΣΙΓΜΑ «Μεσημέρι και Κάτι», η Κοινωνιολόγος Μαρία Αγγελή και η Kυριακή Λαμπριανίδου, Βοηθός Διευθύντρια του Τμήματος Καταπολέμησης εγλήματος. 

Όπως ανέφερε η κα. Αγγελή το σύστημα δεν δουλεύει καλά και αποδείξεις είναι η υπόθεση της 19χρονης Βρετανίδας αλλά και ο αριθμός των γυναικών που καταγγέλλουν βιασμό, που είναι πολύ χαμηλός σε σχέση με τους βιασμούς που συμβαίνουν. 

Το σύστημα αποτυγχάνει να παρέχει αποτελεσματική προστασία αλλά και τα σωστά τεκμήρια, ώστε να εκδικάζονται τέτοιου είδους υποθέσεις, πρόσθεσε. 

Τόνισε πως η λογική που διέπει τις σύγχρονες προσεγγίσεις για την προστασία των θυμάτων, θέτει στο επίκεντρο το θύμα, εμείς παρατηρούμαι να υπάρχει από όλους τους θεσμούς μια λογική καχυποψίας που εμποδίζει το δικαίωμα των θυμάτων στη φροντίδα. 

Σημείωσε ότι πέραν από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, υπάρχει και το νομικό πλαίσιο για τα δικαιώματα και την προστασία των θυμάτων, που βλέπουμε να παραβιάζεται. 

«Στα αυτιά μας φτάνουν καταγγελίες για παραβιάσεις των πρωτοκόλλων», πρόσθεσε. 

Αυτό που έχει σημασία να καταλάβουμε είναι ότι αποτελεσματική προστασία προς τα θύματα παρέχεται μόνο με την ουσιαστική συνεργασία πολλαπλών φορέων, είπε. 

Το βασικό που δεν προσφέρεται στην Κύπρο, τόνισε, είναι η συστέγαση των υπηρεσιών. 

Στην δική της τοποθέτηση η κα. Λαμπριανίδου σημείωσε πως έχουν γίνει βήματα και από το 2019 έχει αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο, το 2020 έχει αλλάξει ο ποινικός κώδικας και το 2021 υπάρχει πλέον ο νόμος που αφορά τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης. 

Δίνοντας στοιχεία για τις καταγγελίες βιασμών, ανέφερε πως το 2019 καταγράφηκαν 17 καταγγελίες για βιασμούς και απόπειρες βιασμών, το 2020 καταγράφηκαν 29 καταγγελίες και το 2021 62. 

Οι περισσότερες από αυτές εντός του οικογενειακού έχουν, ενώ το ποσοστό εξιχνίασης αγγίζει το 95%.

Επιπλέον, διπλασιάστηκαν οι καταγγελίες για τη βίας στην οικογένεια, πρόσθεσε. 

«Σε ένα χρόνο έγιναν πολλά. Δεν το δέχομαι ότι είμαστε ανεκπαίδευτοι», ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως πραγματοποιήθηκαν εκπαιδεύσεις και ανακριτών και πρώτων ανταποκριτών. 

Υπάρχει και άλλος χώρος για βελτίωση, ωστόσοδεν μπορούμε να βλέπουμε ισοπεδωτικά δημοσιεύματα, είπε. 

Keywords
Τυχαία Θέματα
Θύματα, Αστυνομικούς,thymata, astynomikous