Τι αλλάζει στο Γερμανικό Ογκολογικό και ποιοι δικαιούνται θεραπεία

Σημαντικό όπλο στη μάχη κατά του καρκίνου στην Κύπρο αποτελεί το γεγονός ότι από την προσεχή Δευτέρα αρχίζει η ροή ασθενών στο Γερμανικό Ογκολογικό Κέντρο στη Λεμεσό, οι οποίοι θα παραπέμπονται εκεί από το Υπουργείο Υγείας, με τα έξοδα περίθαλψης να καλύπτονται από το κράτος.

Μιλώντας στην εκπομπή «Όλα στο φως» του Ράδιο Πρώτο, ο Πρόεδρος του Κέντρου Κίκης Καζαμίας ανέφερε ότι μετά από συμφωνία που επετεύχθη με το Υπουργείο Υγείας, πλέον θα προσφέρονται υπηρεσίες για καρκινοπαθείς που χρειάζονται

πλήθος θεραπειών μέσω ακτινοβολίας και εξετάσεις διάγνωσης, με κάθε ασθενή να δικαιούται μέσω του γιατρού του να ζητά την παραπομπή του στο Κέντρο. Αυτό εξυπηρετεί κυρίως τους κατοίκους των επαρχιών Λεμεσού και Πάφου.

«Μέχρι τώρα, ο ασθενής δεν είχε επιλογή κι έπρεπε υποχρεωτικά να ταλαιπωρείται οδικώς να πηγαίνει στη Λευκωσία. Τώρα μπορεί να γλιτώσει την οδική ταλαιπωρία», είπε.

Σημείωσε δε ότι σήμερα, Πέμπτη, συνεδρίασε επιτροπή ειδικών που θα κάνουν τις παραπομπές και η οποία έχει συσταθεί από το Υπουργείο Υγείας για τη διαχείριση των αιτημάτων, ενώ τέτοιου τύπου συνεδριάσεις θα γίνονται σε εβδομαδιαία βάση. Πρόσθεσε δε ότι τα αιτήματα θα εξετάζονται και θα απαντώνται εντός μιας εβδομάδας.

Ερωτηθείς σχετικά με τη δυνατότητα του Κέντρου, ο κος Καζαμίας απάντησε ότι αυτό μπορεί να εξυπηρετεί μέχρι και 100 περιστατικά την ημέρα, με τα άτομα για την ακτινοθεραπεία να υπολογίζονται σε 800-1000 σε ετήσια βάση. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε, οι περιπτώσεις καρκίνου παγκυπρίως υπολογίζονται σε 4.000, με τουλάχιστον 500 να φτάνουν σε στάδιο υποτροπιασμού.

Όσον αφορά στη διαγνωστική εξέταση PET-CT, για την οποία οι Κύπριοι ήταν αναγκασμένοι να ταξιδεύουν στο εξωτερικό, πλέον μπορούν να επισκέπτονται το Γερμανικό Ογκολογικό Κέντρο στη Λεμεσό, με όλα τα έξοδα να είναι καλυμμένα από το Υπουργείο Υγείας, όταν θεωρηθεί απαραίτητο.

Ερωτηθείς κατά πόσο αναμένεται να παρατηρούνται καθυστερήσεις στην εξέταση των ασθενών, ο κος Καζαμίας απάντησε αρνητικά, λέγοντας ότι τα πράγματα έχουν βελτιωθεί κατά πολύ, με τους ασθενείς να μένουν ικανοποιημένοι σε αυτή τη δύσκολη διαδικασία.

Από την πλευρά του, μιλώντας στην εκπομπή ο ογκολόγος ιατρός Γιώργος Άστρας αναφορικά με την κατάσταση στην Κύπρο, ανέφερε ότι σε γενικές γραμμές τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα παρέχονται πολύ καλές υπηρεσίες, ενώ εκεί που παρατηρείται μια υστέρηση είναι στις κλινικές μελέτες.

Όσον αφορά στα πιο συχνά είδη καρκίνου στην Κύπρο, υψηλά ποσοστά στους άντρες καταγράφονται με καρκίνο του προστάτη, του πνεύμονα, τα λευκώματα, αλλά και ο καρκίνος της κύστης. Στις γυναίκες καταγράφονται υψηλά ποσοστά στον καρκίνο του μαστού, του θυρεοειδούς, του εντέρου, τα γυναικολογικά είδη και ακολουθεί ο καρκίνος του πνεύμονα, λόγω του γεγονότος ότι παλαιότερα οι περισσότεροι καπνιστές στην Κύπρο ήταν άντρες, κάτι που αλλάζει.

Επισήμανε δε ότι η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση είναι σημαντικότατα όπλα ενάντια στον καρκίνο, λέγοντας ότι πρόκειται ουσιαστικά για τη «μισή θεραπεία».

Κληθείς να απαντήσει εκ πείρας για τη συμπεριφορά των Κύπριων σε σχέση με τα ανωτέρω, ο κος Άστρας απάντησε ότι στον κόσμο κυριαρχεί ένας φόβος κι ένα ταμπού σε σχέση με το θέμα, κάτι που τους κρατάει μακριά από τον γιατρό και την προληπτική εξέταση.

Keywords
Τυχαία Θέματα