Τι κάνουμε αν βρούμε παιδί κλειδωμένο στο αυτοκίνητο;

Ένα πολύ σοβαρό και επίκαιρο θέμα αγγίζει η νέα ενημερωτική εκστρατεία του οργανισμού REACTION που συνδιοργανώνει με το Υπουργείο Υγείας και την Ύπατη Αρμοστεία της Αυστραλίας στην Κύπρο σε συνεργασία με την Τράπεζα Κύπρου.

Η ΜΚΟ δημοσιεύει αρκετά

ενδιαφέρουσες πληροφορίες, αν εντοπίσουμε ένα παιδάκι κλειδωμένο στο αυτοκίνητο.

Πολλές φορές, όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και σε όλο τον κόσμο, οι γονείς αφήνουν τα παιδιά τους είτε εσκεμμένα (για σύντομο χρονικό διάστημα για μια γρήγορη δουλειά) είτε άθελα τους στο αυτοκίνητο.

Σε καμία εποχή του χρόνου ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να αφήνουμε τα παιδιά/βρέφη μόνα τους μέσα ή κοντά στο αυτοκίνητο.
Ιδιαίτερα το καλοκαίρι, η θερμοπληξία αλλά και ο θάνατος του παιδιού ελλοχεύουν ακόμα και εάν τα παράθυρα είναι ανοικτά.
Η θερμοκρασία στο εσωτερικό ενός οχήματος αυξάνεται κατακόρυφα εντός μερικών λεπτών προκαλώντας πολλές φορές ανεπανόρθωτες ζημιές.

Παράλληλα στην Κύπρο οι εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες ευνοούν τα περιστατικά θερμοπληξίας και οφείλουμε όλοι να λαμβάνουμε τα απαραίτητα μέτρα για την αποφυγή δυσάρεστων καταστάσεων.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Οργανισμού REACTION, Μάριο Σ. Σταύρου το 87% των παιδιών που πεθαίνουν εγκλωβισμένα στα αυτοκίνητα από θερμοπληξία είναι κάτω των 3 ετών. Ένα παιδικό σώμα θερμαίνεται 3-5 φορές πιο γρήγορα από ένα ενήλικα, ενώ το ατελές αναπνευστικό σύστημα των παιδιών δεν τους επιτρέπει να αντιμετωπίσουν καταστάσεις έλλειψης οξυγόνου και υπερβολικής ζέστης υπογραμμίζει ο Πρόεδρος του REACTION.

Οι εξαιρετικά ψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στην Κύπρο το καλοκαίρι μετατρέπουν το αυτοκίνητο σε ένα «κόλαση» εντός μερικών λεπτών, ακόμα και εάν το κλιματιστικό δουλεύει ή τα παράθυρα είναι ανοικτά. Στις ΗΠΑ κάθε 10 ημέρες ένα παιδί χάνει την ζωή του από θερμοπληξία εγκλωβισμένο σε ένα αυτοκίνητο ενώ τους τελευταίους μήνες τα περιστατικά έχουν αυξηθεί σε παγκόσμιο επίπεδο, καταλήγει ο Πρόεδρος του REACTION.

O Επίτροπος Εθελοντισμού &ΜΚΟ, κ. Γιάννης Γιαννάκης τόνισε ότι η ενημέρωση του κοινού για ένα τόσο σοβαρό θέμα είναι εξαιρετικά σημαντική. Μέσω της συνεργασίας των κρατικών υπηρεσιών και Μη Κυβερνητικών Οργανισμών έχουμε πολύ σημαντικό όφελος για την κοινωνία ευρύτερα, κατέληξε ο κ. Γιαννάκη.

O Υπουργός Υγείας, Δρ. Γιώργος Παμπορίδης, οι Υπηρεσίες Υγείας της χώρας μας είναι σε εγρήγορση και έτοιμες να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών, από την εμφάνιση υψηλών θερμοκρασιών και καύσωνα.

Λαμβάνοντας υπόψη τα πιο πάνω δεδομένα θα πρέπει να αναφέρω ότι προχωρήσαμε στην αναβάθμιση των υπηρεσιών μας της προνοσοκομειακής φροντίδας υγείας και στην γρηγορότερη ανταπόκριση των ασθενοφόρων μας παγκύπρια.

Μέσα λοιπόν στο πλαίσιο αναβάθμισης των υπηρεσιών μας προχωρήσαμε στην παγκύπρια λειτουργία του Παγκύπριου Συντονιστικού Κέντρου Κλήσεων Ασθενοφόρων και στην λειτουργία των τεσσάρων νέων σταθμών ασθενοφόρων στην περιοχή Κλήρου στη Λευκωσία, στην περιοχή Ορόκλινη στην Λάρνακα, στο κέντρο της Λεμεσού και στην Πέγεια στη Πάφου.

Όλοι οι σταθμοί στελεχώνονται από πληρώματα ασθενοφόρων- διασώστες και εξειδικευμένους Νοσηλευτές στην επείγουσα προνοσοκομειακή φροντίδα υγείας, κατέληξε ο Υπουργός Υγείας

Τώρα πλέον με τα σύγχρονα συστήματα παρακολούθησης των ασθενοφόρων και με τα νέα λογισμικά η πληροφορία μεταφέρεται ηλεκτρονικά προς το Συντονιστικό Κέντρο Κλήσεων στα Ασθενοφόρα και σε όλους τους πολίτες δίνονται τηλεφωνικές οδηγίες για παροχή πρώτων βοηθειών μέχρι την άφιξη του ασθενοφόρου.

Μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής για κινητά Android «Zoom Cyprus» πατώντας το κουμπί «SOS» το ασθενοφόρο μπορεί να εντοπίσει γεωγραφικά τους ασθενείς και έτσι δεν θα πρέπει να ανησυχούν σε περίπτωση που ασθενήσουν σε μακρινές και αγροτικές περιοχές γιατί τα ασθενοφόρα μας θα μπορούν να τους εντοπίσουν άμεσα, κατέληξε ο Υπουργός Υγείας

Μέτρα Πρόληψης Θερμοπληξίας:

• Κατανάλωση άφθονων υγρών και αποφύγετε την κατανάλωση αλκοόλ
• Προστασία από τον ήλιο και παραμονή σε σκιερό μέρος
• Κατάλληλη ενδυμασία και χρήση αντηλιακών
• Αποφύγετε την εργασία σε ανοικτούς χώρους τις επικίνδυνες ώρες
• Παρακολούθηση ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού που περιλαμβάνουν βρέφη και παιδιά μέχρι 4 ετών, άτομα 65 ετών και άνω, παχύσαρκους και άτομα που έχουν κάποια σοβαρή πάθηση ή που παίρνουν ορισμένα φάρμακα.
• Άλλοι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο θερμοπληξίας είναι ο πυρετός, οι καρδιοπάθειες, οι ψυχικές παθήσεις, η κακή κυκλοφορία του αίματος και τα ηλιακά εγκαύματα

Μερικές Χρήσιμες Συμβουλές:

• Ποτέ μην αφήνετε ένα παιδί/βρέφος μόνο του σε αυτοκίνητο έστω και για μικρό χρονικό διάστημα
• Μην αφήνετε μόνο το παιδί/βρέφος στο αυτοκίνητο να κοιμάται με ανοικτά παράθυρα ή το κλιματιστικό.
• Προσπαθήστε να αποκτήσετε τη συνήθεια να κοιτάζετε το εσωτερικό του αυτοκινήτου όταν το κλειδώνετε.
• Ζητήστε από τον Παιδικό Σταθμό/Νηπιαγωγείο να σας ενημερώνουν άμεσα μόλις περάσει η συνήθης ώρα άφιξης του παιδιού σας στο σχολείο.
• Βάλτε κάτι σημαντικό για τη δουλειά σας στο πίσω κάθισμα (πχ. πορτοφόλι, τσάντα) για να αναγκαστείτε να κοιτάξετε τα πίσω καθίσματα
• Πάντοτε να κλειδώνετε το αυτοκίνητο ακόμα και εάν σταθμεύετε στο γκαράζ σας. Κρατήστε τα κλειδιά σε απρόσιτο μέρος για τα παιδιά. Ένα αυτοκίνητο πάντα αποτελεί πόλο έλξης για μικρά παιδιά.
• Εάν αντιληφθείς την απουσία κάποιου παιδιού, ψάξε πρώτα στο εσωτερικό του αυτοκινήτου – ακόμα και στο πορτμπαγκάζ.
• Εάν δείτε ένα παιδί μόνο του σε αυτοκίνητο ΠΡΕΠΕΙ να δράσετε! Εάν μπορείτε να εντοπίσετε τους γονείς του κάντε το άμεσα, εάν όχι καλέστε την Αστυνομία. Εάν διαπιστώσετε ότι η ζωή του παιδιού βρίσκεται σε κίνδυνο βγάλτε το έξω από το αυτοκίνητο αμέσως και δώστε του τις Πρώτες Βοήθειες.

Η εκστρατεία θα διαρκέσει όλη την περίοδο του καλοκαιριού στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας

Keywords
Τυχαία Θέματα