Τι πρέπει να κάνει η Κύπρος μετά την συνάντηση της Βάρνας

Η επόμενη ημέρα της συνάντησης στην Βάρνα ανάμεσα στους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στην Τουρκία βρίσκει την Κυπριακή Δημοκρατία να αξιολογεί θετικά τις δηλώσεις των εκπροσώπων, καθώς κατέστη σαφές ότι η η Τουρκία θα πρέπει να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και το δικαίωμά της στην εκμετάλλευση του υποθαλάσσιου φυσικού πλούτου.

Μιλώντας στην εκπομπή «Όλα στο φως» του Ράδιο Πρώτο ο κος Χαραλαμπίδης ανέφερε ότι από διπλωματικής απόψεως, αυτό που ζήτησε η Κυπριακή Δημοκρατία το έλαβε, δηλαδή στήριξη από την ΕΕ επί

των ειδικών κυριαρχικών της δικαιωμάτων, όπως προβλέπεται στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

Από την άλλη, επισήμανε ότι αν η Τουρκία επανέλθει στην κυπριακή ΑΟΖ με τον στόλο της ή αν αποστείλει πλοίο-γεωτρύπανο για παράνομες έρευνες και δεδομένου ότι στην Βάρνα συμφωνήθηκε να μείνει ανοιχτός «κατ’ ελάχιστον» ο δίαυλος επικοινωνίας ανάμεσα στις δυο πλευρές, θα πρέπει να εξετάσουμε ποια θα είναι η αντίδραση.

«Τότε θα έρθει σε σύγκρουση με την Τουρκία για το χατίρι της Κύπρου, όταν τα συμφέροντά της είναι πολύ μεγαλύτερα με την Τουρκία απ’ ό,τι με ένα κράτος-μέλος της;», διερωτήθηκε.

Ως εκ τούτου, η Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει να καταστήσει σαφές, αν δεν το έχει πράξει ήδη στην τελευταία σύνοδο των αρχηγών, ότι εφ’ όσον η Ευρωπαϊκή Ένωση παρακολουθεί τις εξελίξεις και ότι θεωρεί παράνομη τη δράση της Τουρκίας, τότε η αυτομάτως έχει το δικαίωμα να συγκαλέσει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής ώστε να ζητήσει δύο πράγματα:

(α) Η ενεργοποίηση του άρθρου 42 παρ. 7, ότι η χώρα τελεί υπό καθεστώς στρατιωτικής επίθεσης (και κατοχής), στο οποίο παραπέμπει και η λέξη «αλληλεγγύη» στο κείμενο συμπερασμάτων.

(β) Να ζητήσει κυρώσεις απέναντι στην Τουρκία.

«Δεν μπορεί για μια υπόθεση ενός κατασκόπου να ζητούν από την Κυπριακή Δημοκρατία να απελάσει διπλωμάτες και όταν η ίδια δέχεται επίθεση από την Τουρκία, η ΕΕ να πράττει ουδέν», τόνισε.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, ανέφερε ότι η Κυβέρνηση βρίσκεται στον σωστό δρόμο με το μόνο που μένει είναι η αλλαγή της στρατηγικής, εγκαταλείποντας τον εξευμενισμό και την συνέχιση της πολικής του Κραν Μοντανά, περνώντας στην αποτρεπτική στρατηγική η οποία επιβάλλει εξισορρόπηση δυνάμεων.

«Δεν σημαίνει ότι μιλάμε για πόλεμο. Είναι ανόητος όποιος μιλάει για πόλεμο, αλλά είναι κι επικίνδυνος όποιος ενοχοποιεί τις ένοπλες δυνάμεις και την αποτρεπτική τους ικανότητα. Αν σήμερα έχουμε ένταση εντός της κυπριακής ΑΟΖ οφείλεται στο γεγονός ότι επί σειρά ετών ολόκληρη η πολιτική ηγεσία ακολούθησε μια εξευμενιστική πολιτική, δηλαδή είχε την ψευδαίσθηση ότι κατευνάζοντας την Τουρκία, αυτή θα άλλαζε στρατηγική, θα γινόταν πιο ευέλικτη και θα προχωρούσε σε λύση του Κυπριακού», είπε προσθέτοντας ότι όλα αυτά αποδείχτηκαν ψευδαισθήσεις.

Έτσι, πρόσθεσε, δικαιώθηκε η άλλη σχολή σκέψης που λέει ότι μόνο όταν η Τουρκία αντιληφθεί ότι θα πληρώσει κόστος ή ότι το κόστος θα είναι μεγαλύτερο από το όφελος, μπορεί να συνετιστεί, διευκρινίζοντας ότι κόστος μπορεί να υπάρξει σε διάφορα επίπεδα, από την αποτροπή μέσω σύνδεσης οικονομικών συμφερόντων μέχρι τη στρατιωτική αποτροπή.

Keywords
Τυχαία Θέματα