Την προσοχή στο πέταγμα χαρταετού εφιστά το Τμήμα Αεροπορίας

Την προσοχή στο πέταγμα χαρταετών εφιστά το Τμήμα Αεροπορίας σχετικά με το έθιμο της Καθαράς Δευτέρας.

Το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας πληροφορεί το κοινό και ιδιαίτερα τους εκδρομείς, ότι το πέταγμα χαρταετών στην περιοχή προσέγγισης των αεροσκαφών για τους διαδρόμους των Αεροδρομίων Λάρνακας και Πάφου, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τις πτήσεις και να προκαλέσει ανησυχία στο ιπτάμενο προσωπικό. Παρακαλούνται οι εκδρομείς να αποφεύγουν να πετούν χαρταετούς

στις περιοχές των Αεροδρομίων.

Από που όμως προέρχεται το έθιμο της Καθαράς Δευτέρας;

Ο χαρταετός φαίνεται να πέταξε για πρώτη φορά γύρω στο 200 π.Χ στην Κίνα και τη Μαλαισία. Εκεί κατασκευάστηκαν οι πρώτοι χαρταετοί από μετάξι και μπαμπού και μάλιστα με τη μορφή που έχουν ως επί το πλείστον μέχρι σήμερα στις χώρες αυτές, με τη μορφή του δράκου. Στη συνέχεια οι χαρταετοί πήγαν στην Κορέα και την Ιαπωνία όπου και εμπλουτίστηκαν με περισσότερα σχέδια. Στην Ευρώπη ήρθαν γύρω στο 1400 μ.Χ από ευρωπαίους εξερευνητές που ταξίδευαν στην Ασία. Κατά τους δυο Παγκόσμιους πολέμους χρησιμοποιήθηκαν ως συσκευές παρατήρησης.

Σε αυτή τη γιορτή, όλοι λαχταρούν να κατακτήσουν με τον χαρταετό τους τον ουρανό, πράγμα που θα τους εξασφαλίσει η χρήση των πιο καλών υλικών, και ιδιαίτερα του ανθεκτικότερου σπάγγου, ο οποίος επικαλύπτεται με σκόνη γυαλιού. Μαζί με τα υλικά, αυτό που καθορίζει τη νίκη είναι οι επιδέξιοι χειρισμοί που γίνονται κυρίως από τις ταράτσες των σπιτιών.

Keywords
Τυχαία Θέματα