Τις αξιώσεις ιδρύματος Αμπντουλλάχ Πασά στο Βαρώσι αμφισβητεί Τ/κ αρθρογράφος

Σε ρεπορτάζ με τίτλο «Βαρώσι και Ίδρυμα Αμπντουλλάχ Πασά», ο αρθρογράφος της Γενί Ντουζέν Σερχάτ Ιντζιρλί επικαλείται μια «αξιόπιστη πηγή», η οποία ετοίμασε μια «συλλογή» πληροφοριών και εγγράφων για το Βαρώσι και το συμπέρασμα που εξάγεται είναι ότι εμπράκτως και νομικώς δεν υπάρχει κάποιο ίδρυμα που ονομάζεται Ίδρυμα Αμπντουλλάχ Πασά στην περιφραγμένη περιοχή.

Επίσης, αναφέρει ότι δεν τίθεται θέμα τέτοιου νόμιμου ιδρύματος στο «δίκαιο της τδβκ», ενώπιον του ΕΔΑΔ, δηλαδή στο ευρωπαϊκό δίκαιο

και ούτε ισχύουν οι τίτλοι ιδιοκτησίας που εκδόθηκαν για τα ακίνητα πριν το 1974. Δηλαδή νόμιμο έγγραφο είναι οι τίτλοι ιδιοκτησίας που υπήρχαν στις 20 Ιουλίου 1974.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, ο αρθρογράφος διερωτάται γιατί το ΕΒΚΑΦ προβαίνει σε διαφορετικές δηλώσεις και εκφράζει την άποψη ότι υπάρχουν δύο λόγοι γι’ αυτό: 1. Η πολιτική 2. Το λάθος.

Το να γίνεται αναφορά στο ίδρυμα Αμπντουλλάχ Πασά, να αναμειγνύεται το όνομα ‘Οθωμανοί’, θεωρείται ως σημαντικό μέσο προπαγάνδας, προσθέτει εξηγώντας τον λόγο της πολιτικής. «‘Κοίτα λαέ, αυτό το μέρος που λέγεται Κύπρος, ήταν όλο δικό μας κάποτε. Ένας πασάς μας με το όνομα Αμπντουλλάχ Πασάς ήταν ιδιοκτήτης ίσως των πιο ακριβών οικοπέδων της Ανατολικής Μεσογείου. Μάλιστα, το ίδρυμα που συστάθηκε στο όνομά του είναι ακόμα ο ιδιοκτήτης’».

Για την περίπτωση του λάθους, ο Ιντζιρλί αναφέρει ότι τα έγγραφα και τα ευρήματα της αξιόλογης πηγής που επικαλείται, καταρρίπτουν με πολύ απλή και κατανοητή γλώσσα τον ισχυρισμό ότι στο Βαρώσι υπάρχουν ακίνητα που ανήκουν στο Ίδρυμα Αμπντουλλάχ Πασά.

Ο αρθρογράφος σημειώνει ότι τα έγγραφα αποδεικνύουν ότι αυτό το ίδρυμα έκλεισε το 1933 ή το 1935, και παραπέμπει γι’ αυτό στον δεύτερο τόμο του βιβλίου του Μουσταφά Χασίμ Αλτάν με τίτλο «Η Ιστορία των Τουρκοκυπριακών Βακουφιών με Έγγραφα», όπου αποδεικνύεται με ντοκουμέντα πως το εν λόγω ίδρυμα ρευστοποιήθηκε και έκλεισε. 

Επισημαίνοντας ότι 150 άτομα που ζούσαν στην Τουρκία και λάμβαναν μετοχές από τα έσοδα του ιδρύματος Αμπντουλλάχ Πασά αμέσως μετά την εισβολή του 1974 αποτάθηκαν με επιστολή στην τότε τουρκοκυπριακή «διοίκηση» ζητώντας από το γραφείο του «αντιπροέδρου» του «τουρκοκυπριακού ομόσπονδου κράτους» και από το «υπουργείο άμυνας» να τους καταβληθούν τα δικαιώματά τους, ο αρθρογράφος αναφέρει ότι ο τότε διευθυντής του ΕΒΚΑΦ Ναϊλ Ασάφ ανακοίνωσε ότι πληρώθηκαν 18.467 λίρες και 16 σελίνια στον Μεχμέτ Ραμίζ, τότε έφορο του Ιδρύματος Αμπντουλλάχ Πασά, ο οποίος βρισκόταν στην Κωνσταντινούπολη, το εν λόγω ίδρυμα έκλεισε και δεν υπάρχει τέτοιο ίδρυμα στην Κύπρο.  

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, ο αναπληρωτής διευθυντής του ΕΒΚΑΦ το 1975, Τουργκούτ Σουλεϊμάν, σε επίσημη επιστολή αναφέρει ότι οι διαδικασίες ρευστοποίησης έγιναν μέσω συμφωνίας, ενώ ο διευθυντής του ΕΒΚΑΦ Αχμέτ Σαμί απαντά σε επιστολή της «πρεσβείας» της Τουρκίας στα κατεχόμενα, η οποία του διαβίβασε αίτημα μερίδας των δικαιούχων του ιδρύματος για καταβολή χρημάτων, ότι το ίδρυμα Αμπντουλλάχ Πασά έκλεισε και δεν υπάρχει τέτοιο ίδρυμα.

Ο Ιντζιρλί σημειώνει επίσης ότι το 1933 ή το 1935 δεν υπήρχε οποιοσδήποτε νόμος ή οποιαδήποτε πρακτική που προνοούσε ότι δεν μπορούν να ρευστοποιηθούν ή να μεταβιβαστούν οι βακούφικες περιουσίες και προσθέτει ότι η πρόνοια ότι δεν μπορούν να πωληθούν οι εν λόγω περιουσίες τέθηκε σε ισχύ το 1955 στο Κεφάλαιο 337, άρθρο 23.

Ο Τ/κ αρθρογράφος αναφέρει επίσης ότι ο ισχυρισμός πως δεν μπορούν να πωληθούν περιουσίες του ΕΒΚΑΦ είναι αναληθής διότι το 1878 ο Σουλτάνος Αμπντούλ Χαμίτ διέταξε με φιρμάνι την πώληση των βακούφικων περιουσιών όταν νοικιάστηκε το νησί στους Άγγλους. Αυτό το φιρμάνι συμπεριλαμβάνεται στον πρώτο τόμο του βιβλίου του Μουσταφά Χασίμ Αλτάν, προσθέτει.

Στο μεταξύ, ο διευθυντής της Γενί Ντουζέν, Τζενκ Μουτλούγιακαλι, γράφει σήμερα ότι δεν θεωρεί ειλικρινείς εκείνους που με μια «παράσταση» άνοιξαν μερικές λεωφόρους στο περίκλειστο Βαρώσι για να περιπατούν πολίτες και διακήρυξαν ως στόχο «την μεταβίβασή του στους νόμιμους ιδιοκτήτες του σεβόμενοι τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο».

«Είναι η ώρα να προχωρήσουμε λαμβάνοντας στα σοβαρά την πρόταση της ελληνοκυπριακής ηγεσίας», αναφέρει ο Μουτλούγιακαλι, εννοώντας τα ΜΟΕ. «Έτσι θα ανοίξει προς τον κόσμο τόσο η Τύμπου όσο και το λιμάνι Αμμοχώστου. Θα έρθουν τόσο απευθείας πτήσεις όσο και απευθείας εμπόριο. Τουρισμός, όχι μαφία! Θα γίνει συνεργασία τόσο με την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και με τα Ηνωμένα Έθνη. Θα ανασάνουμε. Αυτή είναι η πρόταση! Ποιος ο λόγος τέτοιας βεβιασμένης απόρριψης, με τέτοιον πανικό; Χωρίς καν να νιώσουμε την ανάγκη συνομιλίας, συζήτησης, αξιολόγησης. Το Βαρώσι θα μεταβιβαστεί στα Ηνωμένα Έθνη. Είναι μέλος τους η Τουρκία!».

Η πρόταση απορρίπτεται στο πόδι, γράφει, λέγοντας ότι ο Τατάρ και όσοι την απορρίπτουν αντιτίθενται στην ενοποίηση με τον κόσμο, αλλά συναινούν στην προσάρτηση στην Τουρκία.

Διαβάστε επίσης 

Τα βάζει με την Εκκλησία ο Τατάρ: «Υποστήριξε επιθέσεις και γενοκτονίες Τ/κ»

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα
Αμπντουλλάχ Πασά, Βαρώσι,abntoullach pasa, varosi