Τμ.Αρχαιοτήτων για πυρά - Δεν είναι καταγώγια οι αποθήκες

Δεν είναι κάτι καινούργιο το ζήτημα της αρχαιοκαπηλίας στην Κύπρο όπως ούτε και στις χώρες γενικότερα της Ανατολικής Μεσογείου. Αυτό αναφέρει αρχικά η Δρ Μαρίνα Σολομίδου-Ιερωνυμίδου, Διευθύντρια, ΤμήμαΑρχαιοτήτων Κύπρου κληθείσα από το SigmaLive να σχολιάσει τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας τα τελευταία

24ωρα και θέτουν την Υπηρεσία της, στο στόχαστρο καταγγελιών για κυκλώματα αρχαιοκαπηλίας.

Οι χώρες της Ανατολικής Μεσογείου και προφανώς και η Κύπρος είναι πλούσιες πολιτισμό και προφανώς το πρόβλημα της αρχαιοκαπηλίας μαστίζει και την χώρα μας. Ως Υπηρεσία, δίδουμε πληροφορίες αναφέρει η κ.Ιερωνυμίδου και το Τμήμα Αρχαιοτήτων είναι σε άριστη συνεργασία με την Αστυνομία. Σε καμιά περίπτωση υπογραμμίζει δεν υπάρχουν κυκλώματα τέτοια εντός της Υπηρεσίας, απαντώντας ουσιαστικά στα όσα αναφέρει ο Δήμαρχος Πάφου.

Ανακοίνωση Αστυνομίας για τις αποκαλύψεις Φαίδωνος στο ΣΙΓΜΑ

Η κ.Ιερωνυμίδου δήλωσε επίσης ότι το Τμήμα Αρχαιοτήτων βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με την Αστυνομία και υπάρχει άριστη συνεργασία αν και εφόσον υπάρξει σχετική καταγγελία.

Δηλώσεις για το ζήτημα εντωμεταξύ έκανε και η Έφορος Αρχαιοτήτων Δέσπω Πηλείδου η οποία τόνισε ότι λαμβάνονται μέτρα για την πάταξη αλλά και τη διακίνηση της αρχαιοκαπηλίας. Υπογράμμισε δε ότι σε καμιά περίπτωση οι αποθήκες του Τμήματος δεν είναι «καταγώγια» αλλά χώρος όπου καθημερινά επισκέπτονται ερευνητές, επιστήμονες οι οποίοι πραγματοποιούν έρευνες για τα αντικείμενα. Σε περίπτωση που κάτι δεν υπάρχει αυτό εντοπίζεται αφού καταγράφονται όλα τα αντικείμενα που εντοπίζονται.

Τι γίνεται με προσωπικές συλλογές

Κληθείσα να απαντήσει επίσης σε ερώτηση τι γίνεται αναφορικά με τις προσωπικές συλλογές που περιέχουν αρχαία αντικείμενα η κ.Ιερωνυμίδου ξεκαθάρισε ότι αυτές δηλώνονται και αυτόματα σύμφωνα και με την σχετική νομοθεσία ο ιδιώτης είναι ο κάτοχος, αφού νόμιμος ιδιοκτήτης είναι το κράτος. Αδήλωτες συλλογές αποτελούν ποινικό αδίκημα.

Keywords
Τυχαία Θέματα