Το Health Canada προειδοποιεί για τη χρήση φαρμάκων για αντιμετώπιση Covid-19

Το Health Canada εξέδωσε χθες προειδοποίηση κατά της χρήσης των φαρμάκων για την ελονοσία, υδροξυχλωροκίνη και χλωροκίνη, για την πρόληψη ή την αντιμετώπιση του Covid-19.

Το καναδικό Υπουργείο Υγείας σημειώνει ότι τα δύο αυτά φάρμακα μπορεί να έχουν σοβαρές παρενέργειες, συμπεριλαμβανομένων σοβαρών προβλημάτων καρδιακού ρυθμού.

Το Υπουργείο συνιστά τη χρήση των δύο φαρμάκων μόνον αν χορηγηθούν από γιατρό. 

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ εξέδωσε την Παρασκευή και αυτή

προειδοποίηση κατά της χρήσης φαρμάκων κατά της ελονοσίας σε ασθενείς της Covid-19.

Καναδάς

Τα σχέδια που μελετώνται για την επανεκκίνηση της οικονομίας του Καναδά δεν στηρίζονται στο ενδεχόμενο μιας ανοσίας του πληθυσμού του, δήλωσε χθες Σάββατο ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό, ο οποίος συνέστησε "σύνεση". 

"Πιστεύω ότι κανένα από τα σχέδια (άρσης των περιοριστικών μέτρων) δεν στηρίζεται στην αρχή της ανοσίας", δήλωσε ο Καναδός πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια καθημερινής συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποίησε χθες ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι αυτοί που προσβλήθηκαν από τον νέο κορωνοϊό και έχουν αναρρώσει έχουν ανοσία κατά μιας ενδεχόμενης νέας μόλυνσής τους από τον ιό.

Ο ΠΟΥ προειδοποίησε ως εκ τούτου κατά της ιδέας, την οποία επικαλέστηκαν ορισμένες κυβερνήσεις, να δοθούν "διαβατήρια ανοσίας" ή "πιστοποιητικά μη επικινδυνότητας" σε πρόσωπα που είχαν μολυνθεί, υπογραμμίζοντας πως η εν λόγω πρακτική μπορεί στην πραγματικότητα να αυξήσει τον κίνδυνο μετάδοσης της νόσου, καθώς η ακρίβειά τους δεν μπορεί να είναι εγγυημένη.

Η ανοσία είναι ένα θέμα "πάνω στο οποίο θα πρέπει να έχουμε πιο σαφείς απαντήσεις και έως ότου γίνει αυτό, θα πρέπει να δείχνουμε μεγαλύτερη σύνεση", επισήμανε ο Τριντό, υπογραμμίζοντας ότι έμφαση θα συνεχίσει να δίνεται στην κοινωνική αποστασιοποίηση και τα προσωπικά μέτρα προστασίας.

Η επικεφαλής της υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας του Καναδά, Τερέζα Ταμ, ήταν ακόμη πιο κατηγορηματική λέγοντας ότι "δεν θα πρέπει να στηριζόμαστε στην ιδέα δημιουργίας μιας φυσικής ανοσίας".

"Δεν θα πρέπει να ενθαρρυνθεί μια τέτοια αντίληψη", πρόσθεσε η Ταμ.

G20

Η Ομάδα των 20 πιο ανεπτυγμένων οικονομιών του κόσμου (G20) ξεκινά από σήμερα διεθνή πρωτοβουλία για να επιταχύνει την πρόσβαση στα υγειονομικά εργαλεία που χρειάζονται για την καταπολέμηση του νέου κορωνοϊού.

Ο Υπουργός Οικονομικών της Σαουδικής Αραβίας, η οποία ασκεί την τρέχουσα περίοδο την προεδρία της G20, δήλωσε ότι η Ομάδα των 20 ακόμη επεξεργάζεται τρόπους για την κάλυψη ενός χρηματοδοτικού κενού που υπολογίζεται σε 8 δισεκατομμύρια δολάρια για την καταπολέμηση της πανδημίας της Covid-19.

"Η G20 θα συνεχίσει να ενισχύει τη διεθνή συνεργασία σε όλα τα μέτωπα, και σημαντικότερο, στο κλείσιμο του άμεσου κενού στην χρηματοδότηση για την υγεία", σημειώνει ο Υπουργός, Μοχάμεντ Αλ Τζαντάαν, σε ανακοίνωση με την οποία κοινοποιείται η έναρξη της πρωτοβουλίας "Επιταχυντής της Πρόσβασης σε Εργαλεία για τον Covid-19" (ACT).

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι "η διεθνής κοινότητα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει πρωτοφανή αβεβαιότητα όσον αφορά το βάθος και τη διάρκεια αυτής της υγειονομικής κρίσης", σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Στην ανακοίνωση επαναλαμβάνει την έκκλησή της σε όλες τις χώρες, μη κυβερνητικές οργανώσεις, φιλάνθρωπους και τον ιδιωτικό τομέα να βοηθήσουν για να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό.

Γαλλία

Οι Γάλλοι μαθητές από 11 έως 18 ετών πρέπει να φορούν μάσκες για να περιορίσουν την εξάπλωση του κορωνoϊού, ανέφερε το Σάββατο το επιστημονικό συμβούλιο που συμβουλεύει την κυβέρνηση για την πανδημία.

Πρόσθεσε ότι το προσωπικό στα γαλλικά γυμνάσια και λύκεια - όπου φοιτούν παιδιά ηλικιών 11 έως 18 ετών - θα πρέπει επίσης να φορούν μάσκες, αν και τόνισε ότι είναι αδύνατο να υποχρεώσει τους νεότερους μαθητές, για παράδειγμα 4 έως 11 ετών, να το κάνουν.

Ο Γάλλος Υπουργός Παιδείας, Ζαν Μισέλ Μπλανκέ με tweet του χθες τόνισε πως τα ευρήματα του επιστημονικού συμβουλίου θα διαμορφώσουν μέρος των εκτιμήσεων της Κυβέρνησης για το πώς θα επαναλειτουργήσουν τα σχολεία της χώρας στις 11 Μαΐου.

Στο μεταξύ, ο Πρωθυπουργός της Γαλλίας Εντουάρ Φιλίπ θα παρουσιάσει το σχέδιο της κυβέρνησης για την άρση των περιοριστικών μέτρων την Τρίτη στο κοινοβούλιο, ανακοίνωσε χθες βράδυ το γραφείο του.

Μετά τις ανακοινώσει του πρωθυπουργού θα ακολουθήσει συζήτηση και ψηφοφορία.

Μεξικό

Το μεξικανικό Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε χθες 970 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον νέο κορωνοϊό και 84 επιπλέον θανάτους. 

Η χώρα πλέον καταμετρά 13.842 κρούσματα και 1.305 θανάτους.

Η κυβέρνηση έχει αναφέρει πως ο πραγματικός αριθμός των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί με τον ιό είναι πιθανώς σημαντικά υψηλότερος από τα επιβεβαιωμένα κρούσματα. 

Διαβάστε επίσης 

ΗΠΑ: 2.494 νέοι θάνατοι μέσα σε ένα 24ωρο

Από τις 2 Μαΐου, οι Ισπανοί θα μπορούν να βγαίνουν για να αθλούνται

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα
Health Canada,Covid#4519