Το State Department για θρησκευτικές ελευθερίες στην Κύπρο

Παρά τις ανοιχτές πιέσεις από μέλη του Κογκρέσου να αξιολογηθεί προς το χειρότερο η Τουρκία, στην ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις θρησκευτικές ελευθερίες ανά τον κόσμο, το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών την κράτησε – στην έκθεση που δόθηκε νωρίτερα σήμερα στη δημοσιότητα - μία βαθμίδα πιο πάνω από την κατηγορία των χωρών για τις οποίες υπάρχει μεγάλη ανησυχία.

Παρουσιάζοντας την έκθεση, ο Υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, αναφέρθηκε στους «συνήθεις υπόπτους», Μιανμάρ, Βόρειο Κορέα,

την Κίνα, αλλά και τη Σαουδική Αραβία και το Πακιστάν. Ανακοίνωσε επίσης τη διοργάνωση από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στις 25 και 26 Ιουλίου, μεγάλης διεθνούς διάσκεψης για τις θρησκευτικές ελευθερίες, στην οποία θα κληθούν πολλές χώρες και διεθνείς οργανισμοί, που δεν κατονόμασε.

Κύπρος

Σε σχέση με την Κύπρο, η έκθεση – κατά τη συνηθισμένη πρακτική του Στέιτ Ντιπάρτμεντ - χωρίζεται στην «Κυπριακή Δημοκρατία» και στην «περιοχή που διοικείται από Τουρκοκύπριους».

Για την Κυπριακή Δημοκρατία γράφει ότι «το σύνταγμα απαγορεύει τις θρησκευτικές διακρίσεις και προστατεύει την ελευθερία της λατρείας, της διδασκαλίας και της πρακτικής της θρησκείας. Επιτρέπει στην Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία της Κύπρου το αποκλειστικό δικαίωμα να ρυθμίζει και να διαχειρίζεται τις εσωτερικές της υποθέσεις και αναγνωρίζει το Vakf, έναν ισλαμικό θεσμό που διαχειρίζεται τη γη που οι μουσουλμάνοι έχουν δωρίσει, ως κληροδότημα για φιλανθρωπικούς σκοπούς καθώς και χώρους λατρείας».

Σημειώνει ότι η κυπριακή κυβέρνηση χορήγησε στους Τουρκοκύπριους πρόσβαση σε θρησκευτικούς χώρους στην περιοχή που ελέγχει, μεταξύ άλλων για επισκέψεις περίπου 2.650 Τουρκοκυπρίων και αλλοδαπών στο τζαμί Hala Sultan Tekke σε τρεις περιπτώσεις.

Αναφορά γίνεται και στα υπόλοιπα 7-8 τζαμιά που λειτουργούν στις ελεύθερες περιοχές, τα οποία είναι ανοιχτά και για τις 5 ημερήσιες προσευχές των πιστών, ενώ έξι έχουν τις απαραίτητες υπηρεσίες για την καθαριότητα.

«Παρά τα μακροχρόνια αιτήματα, η κυβέρνηση δεν χορήγησε άδεια στη μουσουλμανική κοινότητα να βελτιώσει τα τζαμιά», αναφέρει σχετικά η έκθεση, ενώ αναφέρει επίσης ότι οι αρχές της Δημοκρατίας ήγειραν εμπόδια στη βουδιστική κοινότητα για λειτουργία ενός ναού σε χωριό έξω από τη Λευκωσία και ανάγκασαν την κοινότητα να μεταφέρει αλλού το ναό.

Σημειώνει ότι τον περασμένο Ιούλιο η κυβέρνηση απέσυρε την απαίτηση να καθορίζεται το θρήσκευμα σε αιτήσεις και πιστοποιητικά πολιτικού γάμου.

«Το γραφείο του Ελεγκτή ανέφερε ότι διερευνά νέες καταγγελίες σχετικά με κανονισμούς του Υπουργείου Παιδείας για την απαλλαγή μαθητών από τη θρησκευτική διδασκαλία. Η κυβέρνηση ζήτησε από εκείνους που αντιτάχθηκαν στη στρατιωτική θητεία για θρησκευτικούς λόγους να εκτελούν εναλλακτική θητεία για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα», αναφέρει.

Η έκθεση αναφέρεται σε περιστατικά βανδαλισμών και φραστικά επεισόδια που κατήγγειλε η Εβραϊκή Κοινότητα, ενώ θρησκευτικές μειονοτικές ομάδες αναφέρθηκαν σε πιέσεις να συμμετάσχουν σε θρησκευτικές τελετές των μεγάλων ομάδων. Αναφέρεται σε καταγγελίες Ελληνορθοδόξων που αντιμετώπισαν ορισμένες φορές «κοινωνικό εξοστρακισμό» γιατί άλλαξαν θρήσκευμα, για παράδειγμα έγιναν μουσουλμάνοι.

Καταγράφει επίσης άρνηση ξενοδοχείου να προσλάβει μουσουλμάνες επειδή φορούσαν μαντήλα.

«Τον Ιούνιο μια δικοινοτική ομάδα εργασίας που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο των συνομιλιών διευθέτησης υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, διευκόλυνε την αποκατάσταση του Τζαμί Κοπρουλου στη Λεμεσό και το Τζαμί του Μαθιάτη στη συνοικία Λευκωσίας και τον Οκτώβριο το Τμήμα Αρχαιοτήτων ολοκλήρωσε την αποκατάσταση του Τζαμί του Αρναβούτ στη Λεμεσό», προσθέτει σε άλλο σημείο.

Η έκθεση μιλά για την πρωτοβουλία Faith for Rights, στην οποία τα Ηνωμένα Έθνη εισήγαγαν θρησκευτικές ομάδες και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών.

«Η πρωτοβουλία αποσκοπούσε στην ενίσχυση και εμβάθυνση των συνδέσεων μεταξύ των θρησκευτικών ομάδων και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι ομάδες θρησκευτικών ομάδων και της κοινωνίας των πολιτών έλαβαν την πρωτοβουλία με θετικό τρόπο και συζήτησαν τρόπους συμμετοχής του κοινού σε ένα διάλογο για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την προώθηση της θρησκευτικής ελευθερίας».

Σημειώνει ότι οι ηγέτες των κυριότερων θρησκευτικών ομάδων στο νησί συνέχισαν να συναντώνται και επαναβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους στην προώθηση της θρησκευτικής ελευθερίας σε όλο το νησί. Καταγράφει επίσης το πιλοτικό πρόγραμμα που δημιουργήθηκε με μαθήματα ελληνικής και τουρκικής γλώσσας σε ορθόδοξους και μουσουλμάνους κληρικούς, καθώς και λαϊκούς που ασχολούνται με θρησκευτικές οργανώσεις.

Κατεχόμενα

Σε σχέση με τα κατεχόμενα, η έκθεση αναφέρει ότι «το τουρκοκυπριακό «σύνταγμα» αναφέρεται στο «κράτος» ως κοσμικό και παρέχει την ελευθερία της θρησκευτικής πίστης και της λατρείας σύμφωνα με τη δημόσια τάξη και ηθική. Απαγορεύει την καταναγκαστική συμμετοχή στη λατρεία και τις θρησκευτικές τελετές και η καθορίζει ότι η θρησκευτική εκπαίδευση μπορεί να διεξαχθεί μόνο υπό «κρατική» εποπτεία».

Αναφέρεται στα δικαιώματα που έχει το Vakf να διαχειρίζεται ως φιλανθρωπικό ίδρυμα γη την οποία έχουν δωρίσει μουσουλμάνοι, τους τόπους λατρείας και το αποκλειστικό του δικαίωμα να ρυθμίζει τις εσωτερικές του υποθέσεις.

«Οι τουρκοκυπριακές αρχές συνέχισαν να περιορίζουν την πρόσβαση σε θρησκευτικούς χώρους», γράφει σε άλλο σημείο, παραθέτοντας σχετική αναφορά της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ότι «από τα 112 αιτήματα που έλαβε για να διευκολύνει τις θρησκευτικές υπηρεσίες σε εκκλησίες στο βόρειο τμήμα του νησιού κατά τη διάρκεια του έτους, το «υπουργείο εξωτερικών της τδβκ» ενέκρινε περίπου 67».

Αντίθετα, το ψευδοκράτος ισχυρίστηκε ότι από τα 133 συνολικά αιτήματα (μέσω ή εκτός ΟΥΝΦΙΚΥΠ) απάντησε θετικά στα 83.

Αναφορά γίνεται και σε παράπονα που εκφράστηκαν για διακρίσεις, από άτομα που ανήκουν σε άλλες χριστιανικές δικαιοδοσίες, από Αφρικανούς φοιτητές, καθώς και Τουρκοκύπριους, οι οποίοι άλλαξαν θρήσκευμα.

Τέλος σημειώνει τις συνεχείς επαφές του Αρχιμουφτή, του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου και άλλων θρησκευτικών ηγετών οι οποίοι «συνέχισαν να προωθούν τον θρησκευτικό διάλογο συναντώμενοι και διευθετώντας επισκέψεις σε τόπους λατρείας κατά μήκος της πράσινης γραμμής»

Keywords
Τυχαία Θέματα