Το «καμπανάκι» ΓΕ για νοσηλευτήρια και οι θέσεις των κομμάτων (BINTEO)

Για το σήμα κινδύνου από τον Γενικό Ελεγκτή σχετικά με την πορεία και το μέλλον των κρατικών νοσηλευτηρίων που όπως τα στοιχεία φανερώνουν βρίσκονται υπό κατάρρευση, μίλησαν στην εκπομπή του ΣΙΓΜΑ «Μεσημέρι και Κάτι» οι Χάρης Γεωργιάδης, Γιώργος Περδίκης και Κωστής Ευσταθίου. 

Όπως ανέφερε ο Βουλευτής των Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης, απασχολεί έντονα το θέμα της οικονομικής βιωσιμότητας του ΓεΣΥ και των νοσοκομείων ειδικότερα. 

Η παρέμβαση του Ελεγκτή έχει ένα χαρακτήρα προληπτικό με την έννοια ότι πρέπει να ληφθούν

κάποια μέτρα, ώστε τα δημόσια νοσηλευτήρια να μην καταρρεύσουν, σημείωσε. 

Όπως είπε, τα κρατικά νοσηλευτήρια είχαν να αντιμετωπίσουν δύο μεγάλες προκλήσεις αυτό τον χρόνο, που ήταν η ένταξη στο ΓεΣΥ και φυσικά η πανδημία και έγινε μια καλή προσπάθεια, πρόσθεσε. 

Σημείωσε ότι όπως καθορίζεται από το Νόμο, τα δημόσια νοσηλευτήρια θα πρέπει να λειτουργήσουν σαν αυτόνομες μονάδες και να μπουν στον ανταγωνισμό, 

Αυτό που επιβάλλεται και δεν έγινε, όπως είπε, είναι να αλλάξει νοοτροπία και συμπεριφορά ο ΟΚΥπΥ. 

Ίσως, τόνισε, να χρειαστεί τροποποίηση του Νόμου για παράταση της περιόδου κρατικές στήριξης, λόγω πανδημίας. 

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ, Κωστής Ευσταθίου, σημείωσε πως εάν δεν προσεχθεί η κατάσταση και αφεθούν τα πράγματα να κινηθούν σαν να έχουμε επιχειρήσεις στον τομέα της υγείας, τότε κινδυνεύουν να καταρρεύσουν τα νοσηλευτήρια. 

Χρειάζεται θεσμική, δομική στήριξη και όχι μόνο οικονομική, τόνισε.

Υπάρχουν τομείς όπως η υγεία που δεν κρίνονται μόνο με καθαρά επιχειρηματικά κριτήρια, πρόσθεσε, σημειώνοντας πως αυτού του είδους οι επιχειρήσεις δεν είναι κακό να τύχουν στήριξης και μετά το 2024. 

Δεν μπορεί το κριτήριο της οικονομικής βιωσιμότητας να οδηγήσει ένα δημόσιο στην άρνηση παροχής θεραπείας, τόνισε.

Από την πλευρά του ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Χάρης Γεωργιάδης, ανέφερε ότι όπως προβλέπεται, το ΓεΣΥ αναγκάζει τα νοσοκομεία του δημοσίοτ να λειτουργήσουν κάπως ως επιχειρήσεις. 

Το 2024 είναι μια περίοδος μεταβατική κατά την οποία η στήριξη του κράτους προς τα δημόσια νοσηλευτήρια πρέπει να τερματιστεί και θα πρέπει να καλύπτουν τα έξοδα τους από τα έσοδα τους, τιμολογώντας δηλαδή για τις υπηρεσίες που προσφέρουν, είπε. 

Έχουμε ένα σύστημα το οποίο αναγκάζει όλους τους παρόχους υπηρεσιών υγείας να λειτουργήσουν με αυτό τον τρόπο, πρόσθεσε. 

Η προειδοποίηση είναι καλοδεχούμενη και το καμπανάκι καλώς το χτυπά ο Ελεγκτής, κατέληξε. 

Διαβάστε επίσης 

Σιζόπουλος για δημόσια νοσηλευτήρια: Θα καταλήξουν όπως οι Κυπ. Αερογραμμές

Σήμα κινδύνου από Γ. Ελεγκτή για τα κρατικά νοσηλευτήρια (ΒΙΝΤΕΟ)

Keywords
Τυχαία Θέματα