Το καθεστώς «συμπληρωματικής προστασίας»
Το καθεστώς διεθνούς προστασίας το οποίο δύναται να χορηγηθεί σε πρόσωπο που υποβάλει αίτηση ασύλου διακρίνεται σε δύο μορφές στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ήτοι το (α) καθεστώς πρόσφυγα και το (β) καθεστώς συμπληρωματικής (επικουρικής) προστασίας. Το καθεστώς πρόσφυγα αφορά πρόσωπα που είναι υπήκοοι τρίτων χωρών ή αν ιθαγενείς και εγκατέλειψαν τη χώρας καταγωγής τους ή χώρα προηγούμενης συνήθους διαμονής τους, αντίστοιχα, εξαιτίας βάσιμου φόβου δίωξης λόγω φυλής, θρησκείας, ιθαγένειας, πολιτικών πεποιθήσεων ή ιδιότητας μέλους
Η «σοβαρή βλάβη» συμπεριλαμβάνει, ανάμεσα σε άλλες περιστάσεις, τη«σοβαρή και προσωπική απειλή κατά της ζωής ή της σωματικής ακεραιότητας αμάχου λόγω αδιάκριτης ασκήσεως βίας σε καταστάσεις διεθνούς ή εσωτερικής ένοπλης σύρραξης». Συνεπώς, πέρα από τις προϋποθέσεις ύπαρξης μιας κατάστασης «ένοπλης σύρραξης» (π.χ. σύγκρουση τακτικού στρατού με μια ένοπλη ομάδα), της «σοβαρής και προσωπικής απειλής κατά της ζωής ή της σωματικής ακεραιότητας» (π.χ. δολοφονίες, εκτοπισμοί), καθώς και το ότι ο αιτητής ασύλου πρέπει να είναι «άμαχος» (πρόσωπο που δεν εμπλέκεται στις ένοπλες αντιπαραθέσεις) υπάρχει ακόμη μια επιπλέον, καθοριστική προϋπόθεση για να αναγνωριστεί ένα πρόσωπο ως δικαιούχος συμπληρωματικής προστασίας. Αυτή συνίσταται στο ότι πρέπει να καταδειχθεί η ύπαρξη «αδιάκριτης άσκησης βίας» δηλαδή όπως τέθηκε στη σχετική νομολογία (υπόθεση Elgafaji) του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) ο ορισμός «αδιάκριτη» συνεπάγεται πως η βία «μπορεί να επεκταθεί σε άτομα ανεξαρτήτως των προσωπικών περιστάσεών τους».
Το ΔΕΕ στην απόφαση του, ως άνω, επεξήγησε ότι για να συμβαίνει μια τέτοια εξαιρετική κατάσταση ο βαθμός της αδιακρίτως ασκούμενης βίας κατά την ένοπλη σύρραξη πρέπει να «είναι τόσο υψηλός, ώστε υπάρχουν ουσιώδεις λόγοι να εκτιμάται ότι ο άμαχος ο οποίος θα επιστρέψει στην οικεία χώρα ή, ενδεχομένως, περιοχή θα αντιμετωπίσει, λόγω της παρουσίας του και μόνον στο έδαφος αυτής της χώρας ή της περιοχής πραγματικό κίνδυνο να εκτεθεί σε σοβαρή βλάβη» όπως περιγράφεται στις σχετικές ευρωπαϊκές νομοθετικές διατάξεις. Βεβαίως, την ίδια στιγμή το ΔΕΕ διευκρίνισε πως λόγω ειδικών χαρακτηριστικών που δυνατόν να δείξει ένας αιτητής για την περίπτωση του (π.χ. άτομα με κινητικές δυσκολίες, ηλικιωμένοι, γειτνίαση με στρατιωτικούς στόχους κ.λπ.), ο βαθμός βίας που απαιτείται να υπάρχει για να αποδοθεί το καθεστώς συμπληρωματικής προστασίας να είναι μικρότερος.
Παραδείγματα πράξεων “αδιακρίτως ασκούμενης βίας” μπορεί να είναι τα εξής: μαζικές στοχευμένες βομβιστικές επιθέσεις, αεροπορικοί βομβαρδισμοί, επιθέσεις ανταρτών, παράπλευρες απώλειες σε άμεσες ή τυχαίες επιθέσεις σε περιοχές πόλεων, πολιορκία, επιθέσεις σε δημόσιους χώρους, λεηλασίες, χρήση αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών κ.ά. Οι αρμόδιες εθνικές αρχές για να είναι σε θέση να αξιολογούν τις ενδείξεις ως προς την ύπαρξη “αδιακρίτως ασκούμενης βίας” θα πρέπει να εξετάζουν τα στοιχεία που ανακύπτουν από τις πληροφορίες για τη χώρα καταγωγής εφαρμόζοντας ποιοτικά και ποσοτικά κριτήρια.
Τα «κριτήρια Sufi και Elmi» βάσει της σχετικής απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) αποτελούν μια κατεύθυνση, σε αυτό το πλαίσιο, όπως αναφέρεται και στη δικαστική ανάλυση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO). Αυτά περιλαμβάνουν (χωρίς να είναι εξαντλητικά): ποιες είναι αντιμαχόμενες πλευρές και ποια η στρατιωτική ισχύς τους, τις μεθόδους/τακτικές πολέμου, τη γεωγραφική έκταση των μαχών, τον αριθμό των νεκρών, τραυματιών και εκτοπισμένων αμάχων, το είδος των χρησιμοποιούμενων όπλων κ.ά. Η συλλογή ακριβών και επίκαιρων πληροφοριών από σχετικές πηγές (π.χ. EASO, UNHCR) υποβοηθάει όχι μόνο ως προς τη διαπίστωση ύπαρξης “αδιακρίτως ασκούμενης βίας” αλλά και ως προς το κατά πόσο υπάρχει δυνατότητα ένας αιτητής να μετεγκατασταθεί εσωτερικά σε μια άλλη περιοχή της χώρας του λαμβάνοντας εγχωρίως κρατική προστασία, εάν αυτό είναι εφικτό, επομένως οι εθνικές αρχές να αποφασίσουν όπως μην παραχωρήσουν καθεστώς διεθνούς προστασίας.
Χώρες από τις οποίες οι αιτητές ασύλου στην Κύπρο βασίζουν την αίτηση διεθνούς προστασίας που υποβάλλουν, ανάμεσα σε άλλα και στο άνω υπόβαθρο, είναι η Συρία, η Σομαλία, το Καμερούν, η Νιγηρία ή η Λ.Δ. του Κονγκό. Επίσης, η αίτηση προσώπων από το Ιράκ, το Αφγανιστάν ή την Υεμένη δυνατόν να εδράζεται σε αυτή τη βάση όμως στην Κύπρο ο αριθμός των αιτητών ασύλου που είναι υπήκοοι αυτών των χωρών είναι σχετικά μικρός. Λαμβάνοντας τα άνω υπόψη, είναι καταλυτικής σημασίας για την ποιοτικότερη λειτουργία του συστήματος ασύλου όπως οι αρμόδιες θεσμικές αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας σταδιακά προχωρήσουν στην εκπόνηση ενημερωτικών-κατευθυντήριων σημειωμάτων για τις χώρες καταγωγής των αιτητών ασύλου, τα προφίλ των αιτητών καθώς και το υπόβαθρο των αιτημάτων, ειδικότερα εν σχέσει με αιτήσεις που συνδέονται με την περίπτωση της αδιάκριτης άσκησης βίας σε καταστάσεις διεθνούς ή εσωτερικής ένοπλης σύρραξης. Μια τέτοια εξέλιξη θα υποστηρίξει την αντικειμενική, αμερόληπτη και εξατομικευμένη αξιολόγηση των αιτήσεων ασύλου με γρηγορότερους και αποτελεσματικότερους ρυθμούς.
*Νομικός – Ερευνητής (LLBLaw, LL MInternational Law)
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Αυτός θα είναι ο επόμενος Δούκας του Εδιμβούργου μετά το θάνατο του πρίγκιπα Φίλιππου
- Τροχαίο στη Γαύδο: «Ντρέπομαι τους γονείς της, μακάρι να ήμουν εγώ στη θέση της»
- Ελεγκτικό Συνέδριο: Αντισυνταγματική η εισφορά αλληλεγγύης - Έρχεται νέος γύρος αναδρομικών στους συνταξιούχους
- Survivor 2021: Τί θα δούμε σήμερα – η επίθεση Μαριαλένας σε Τζέιμς - το έπαθλο επικοινωνίας
- Δανάη Μιχαλάκη: Η πιο εντυπωσιακή φώτο ever της «Δρόσως» από το σπίτι της!
- O τρόπος να χάσεις 3 κιλά σε μία εβδομάδα
- Μαθήτρια από τον Βόλο έγινε δεκτή με υποτροφία στο MIT
- Αγγελική - sneak preview: Η Αθηνά μαθαίνει την πραγματική ταυτότητα της Αγγελικής
- Εμβόλιο Johnson: Πώς αναπτύχθηκε και ποιος ο μηχανισμός δράσης – Οι επιστήμονες εξηγούνξη και ο μηχανισμός δράσης του εμβολίου της Johnson
- Συνωστισμός στον σταθμό του μετρό Συντάγματος χθες.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Sigma Live
- Η κυνική ομολογία του Μεταξά που συγκλόνισε: «Ήθελα να δώσω λύτρωση…»
- «Το φρεάτιο κρύβει κι άλλα πτώματα» - Το σοκ και το χρονικό του τρόμου
- KE: Mε AstraZeneca εμβολιάζονται την Πέμπτη τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου
- Βουλευτικές: Οι προεκτάσεις των… «κορωνοκαλπών» και οι λεπτομέρειες
- Αναβολή ακροαματικής διαδικασίας για φόνο 20χρονου-Επαφή κρούσματος Δικηγόρος
- Ανάλυση: Οι στοχεύσεις της Ρωσίας στο Ντονμπάς και οι φόβοι ευρείας κλιμάκωσης
- Το Ηνωμένο Βασίλειο επεκτείνει τις δοκιμές για τα μικτά εμβόλια
- Υπ. Εργασίας: Πασχαλινό Επίδομα σε 17 χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχους
- Φτάνουν σήμερα στην Κύπρο 2.400 εμβόλια της Johnson & Johnson
- Ενημέρωσε για πιθανή χειραγώγηση του Καρμιώτισσα-Εθνικός Άχνας
![Το καθεστώς «συμπληρωματικής προστασίας»,](https://images32.inewsgr.com/4095/40957908/to-kathestos-sybliromatikis-prostasias-160.jpg)
- Τελευταία Νέα Sigma Live
- Το καθεστώς «συμπληρωματικής προστασίας»
- Οι ρωσικοί περιορισμοί στις πτήσεις κοστίζουν 500.000 τουρίστες στην Τουρκία
- Ν.Παπαδόπουλος: Το ΔΗΚΟ θα ζητήσει προώθηση νομοσχέδιου για κρατικές εγγυήσεις
- Επ.Νομικών: «Φρένο» στη ψήφιση των νομοσχέδιων για τη μεταρρύθμιση Δικαιοσύνης
- Οι ευχές στον συμπολίτη Απόλλωνα
- Το Ηνωμένο Βασίλειο επεκτείνει τις δοκιμές για τα μικτά εμβόλια
- Η κυνική ομολογία του Μεταξά που συγκλόνισε: «Ήθελα να δώσω λύτρωση…»
- Επιστολή Αβέρωφ σε ΠτΒ – Ζητά επείγουσα συζήτηση για κρατικές εγγυήσεις
- «Νεϊμάρ και Μπαπέ δεν έχουν πια καμία δικαιολογία...»
- Ανάλυση: Οι στοχεύσεις της Ρωσίας στο Ντονμπάς και οι φόβοι ευρείας κλιμάκωσης
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Εκλογές στο Περού: Ο Πέδρο Καστίγιο εναντίον της Κέικο Φουχιμόρι στον 2ο γύρο στις 6 Ιουνίου
- Κύπρος: Εμβολιάζονται όλοι οι υπουργοί με το εμβόλιο της AstraZeneca
- Τι θα δούμε απόψε στο Survivor
- Τασούλας προς ΣΥΡΙΖΑ : Η επιστολική ψήφος είναι σύμφωνη με τον Κανονισμό της Βουλής
- Πότε θα μειωθούν τα κρούσματα – Τι λέει ο Θωμαΐδης
- Η Τουρκία προσπαθεί να «σώσει» τον τουρισμό από τη Ρωσία – Οι πρώτες βαριές απώλειες
- Ανιχνεύτρια του 3ου Συστήματος Προσκόπων Αγίας Παρασκευής συμμετείχε σε διαβούλευση της UNICEF
- Είστε άνω των 50; – Αυτές οι ασκήσεις θα σας κρατήσουν σε φόρμα!
- Εντυπωσιακή μπάλα φωτιάς πέρασε πολύ κοντά από τη Γη (video)
- Πρέπει ή όχι να νηστεύουν παιδιά έως 12 ετών σύμφωνα με την Εκκλησία;