Το παρασκήνιο της συνάντησης Αναστασιάδη – Ακιντζί

Το παρασκήνιο της συνάντησης πίσω από τις κλειστές πόρτες της συνάντησης Αναστασιάδη – Ακιντζί χωρίζεται σε τέσσερα θέματα.

1. Αποκέντρωση και αποτελεσματική συμμετοχή.

2. Ενεργειακά

3. Οδόφραγμα Δερύνειας

4. Τηλεφωνική σύνδεση ως νέο ΜΟΕ

Αυτό που μαθαίνουμε είναι πως ο Ακιντζί διάκειται θετικά αλλά εμμένει στη λογική των βέτο στην Ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Αυτό που έχει σημασία είναι πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας φέρεται να προειδοποίησε πως

«δεν μπορεί να περάσει λύση που η μειοψηφία θα ορίζει εξ ολοκλήρου τις αποφάσεις της πλειοψηφίας».

Η πρόταση της Ε/κ πλευράς εντάχθηκε στο πλαίσιο Γκουτέρες με τον Ακιντζί να δηλώνει μεν ότι το στηρίζει, αλλά όταν του υπεδείχθη πως αυτό μιλά για κατάργηση εγγυήσεων / αποχώρηση στρατευμάτων, επανέλαβε εαυτόν παραπέμποντας εμμέσως στην Τουρκία.

Το ρήγμα παραμένει βαθύ στην ενέργεια

Ο Ακιντζί, αναμενόμενα, έθεσε ζήτημα διακοπής γεωτρήσεων ή σύστασης δικοινοτικής επιτροπής. Υπογραμμίζεται πως ο Αναστασιάδης κάλεσε τον κατοχικό ηγέτη να ηρεμήσει.

"Χρειάζονται" φέρεται να του είπε, "πέντε χρόνια για αξιοποίηση του φυσικού πλούτου και είναι αρκετό διάστημα για να λύσουμε το Κυπριακό". Υπογραμμίζοντας ότι ποτέ δεν ισχυρίστηκε πως ο πλούτος ανήκει μόνο στους Ε/κ, ότι το εννοεί για το ταμείο υδρογονανθράκων και πως εμμένει στην επιβεβαιωθείσα και από τους ίδιους σύγκλιση Χριστόφια - Ταλάτ επί του θέματος.

Ανακοινώθηκε μεν η διάνοιξη - Δεν τηρούνται ακόμη οι συμφωνηθείσες προϋποθέσεις

Πριν από την ανακοίνωση της ημερομηνίας λήφθηκαν διαβεβαιώσεις ότι θα τηρηθούν οι προϋποθέσεις. Παρά ταύτα φαίνεται πως θα μετακινηθεί κατά κάτι τοις η τουρκική φρουρά ωστόσο το φυλάκιο θα παραμείνει, με κάποιες τροποποιήσεις, μας λέχθηκε χαρακτηριστικά, ώστε να χρησιμοποιείται από τις παράνομες αρχές ασφαλείας του καθεστώτος για τις ένθεν και ένθεν διελεύσεις. Άρα το θέμα παραμένει ανοικτό και το μπαλάκι είναι στην άλλη πλευρά.

Τηλεφωνική διασύνδεση με τα κατεχόμενα.

Αποκαλύπτουμε ότι η πρόταση στην οποία θα στηριχθεί η τελική προσπάθεια αφορά σε διεκπεραίωση των κλήσεων μέσω διεθνούς κόμβου στο Λουξεμβούργο.

Για να ξεπεραστούν τα προβλήματα αμοιβαίας ΜΗ αναγνώρισης των εταιρειών – παρόχων, προωθείται η υπογραφή ανεξάρτητων συμφωνιών των εταιρειών της Δημοκρατίας με τον διεθνή πάροχο και των Τουρκικών με τον πάροχο αντίστοιχα.

Για να γίνει αυτό θα πρέπει μαθαίνουμε, να υπάρξει διευκρίνιση μέσω νομοθεσίας μίας Ευρωπαϊκής οδηγίας που επιβάλλει όπως οι εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες τηλεπικοινωνίας θα πρέπει να είναι αδειοδοτημένες από αναγνωρισμένη αρχή.

Κάπου εδώ μπαίνει στο ζήτημα και η Νομική Υπηρεσία η οποία θα κληθεί να εκφέρει άποψη.

Από εκεί και πέρα, αν προχωρήσει, θα διατηρηθούν οι κωδικοί της Δημοκρατίας 00357 και των κατεχομένων 0090 όταν θα γίνονται κλήσεις από το εξωτερικό. Στο εσωτερικό δεν θα χρειάζεται κωδικός και η χρέωση θα είναι με βάση την Ε.Ε, άρα κανονικής κλήσης και όχι roaming.

Ήδη έχει συγκληθεί για την ερχόμενη εβδομάδα σύσκεψη του διαπραγματευτή Αντρέα Μαυρογιάννη με τον πρόεδρο της Ε/κ πλευράς στην τεχνική επιτροπή για την επιχειρηματικότητα, που χειρίζεται το θέμα, τον Ρυθμιστή και το Υπουργείο Εξωτερικών για μια πρώτη συζήτηση πριν να συγκληθεί η δικοινοτική επιτροπή για έναρξη διαβουλεύσεων.

Επί τούτου αναρτήσαμε αποκαλυπτικό και λεπτομερές ρεπορτάζ στο Sigmalive.

Keywords
Τυχαία Θέματα