Το προφίλ των διεκδικητών της ΑΟΖ

Στους τιτάνες της ενέργειας και στο ποιός τελικά θα επικρατήσει, εστιάζεται πλέον το ενδιαφέρον, μετά την τεράστια επιτυχία της κυβέρνησης να προσελκύσει τις πρώτες εκ των πρώτων εταιρειών έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στο γ' γύρο αδειοδότησης της Κυπριακής ΑΟΖ.

Δύο κοινοπραξίες - η γαλλοϊταλική ENI-TOTAL και η αμερικανική EXXONMOBIL με την κρατική Qatar Petroleum - και μία εταιρεία,

η νορβηγική Statoil ρίχνονται στον αγώνα για το τεμάχιο 10, το οποίο συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

ExxonMobil, Qatar Petroleum και Statoil αποτελούν τους καινούριους παίκτες και το στάτους τους σε συνδυασμό με την υποβολή αίτησής του, δημιουργεί εύλογα αισιοδοξία στην Κυπριακή Δημοκρατία, αφού πρόκειται για εταιρείες της πρώτης ενδεκάδας των μεγαλύτερων εταιρειών του είδους τους.

Η ExxonMobil, η κορυφαία στον κόσμο εταιρεία αναζήτησης, εκμετάλλευσης και εμπορίας υδρογονανθράκων, είναι αποτέλεσμα της προ 17 ετών σύμπραξης των εταιρειών Exxon και Mobil.

Με τον κύκλο εργασιών της να ξεπερνά τα 320 δισεκατομμύρια και εργοδοτώντας 75 χιλιάδες άτομα, συγκαταλέγεται στους μεγαλύτερους εμπόρους υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο.

Το αμερικανικό μεγαθήριο, όμως, ενώνει δυνάμεις με το επίσης μεγαθήριο του Αραβικού Κόλπου, Qatar Petroleum.

Η Qatar Petroleum με 42 χρόνια δραστηριότητας στον τομέα της ενέργειας, είναι η τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία στον κόσμου, όσον αφορά τα αποθέματα φυσικού αερίου και πετρελαίου και ένας απο τους ισχυρότερους και πιο έμπειρους παραγωγούς υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Αποτελεί την κρατική πετρελαϊκή εταιρεία του Κατάρ και το 60% του ΑΕΠ της χώρας αφορά τα έσοδα απο την παραγωγή, τη διύλιση, τη μεταφορά και αποθήκευση πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Η αμερικανο-καταρινή κοινοπραξία δραστηριοποιείται στο Κατάρ, ενώ διεκδικεί τεμάχια και στη Μαδαγασκάρη.

Στη μάχη της διεκδίκησης του τεμαχίου 10 ρίχνεται και η Νορβηγική Statoil, με εργασίες πέραν των 36 χωρών.

Κύριος μέτοχος της εταιρείας είναι το κράτος, το οποίο κατέχει το 67% του μετοχικού της κεφαλαίου.

Η Statoil, με προσωπικό που ξεπερνά τις 23.000, κατατάσσεται 11η στον κατάλογο των μεγαλύτερων εταιρειών του τομέα της ενέργειας και 26η στον κατάλογο των πιο κερδοφόρων εταιρειών.

Οι 3 κολοσσοί ανταγωνίζονται με τις γνωστές, πλέον, ΕΝΙ/TOTAL, οι οποίες περιλαμβάνονται, επίσης στις κορυφαίες πετρελαϊκές εταιρείες.
Για το τεμάχιο 6, για το οποίο οι τουρκικές αντιδράσεις είναι έντονες, αίτηση υπέβαλε η γαλλοϊταλική κοινοπραξία ΕΝΙ-TOTAL, με διαχειριστή την ΕΝΙ Cyprus.

H ENI Cyprus, παράλληλα, διεκδικεί το τεμάχιο 8. Τεμάχιο, το οποίο διεκδικεί και βρετανοϊσραηλινή κοινοπραξία Capricorn Oil, θυγατρική της Cairn Energy και τις Delek Drilling και Avner Oil Exploration.

Η διαδικασία επιλογής των ανάδοχων εταιρειών αναμένεται -εκτός απροόπτου - να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους.

Keywords
Τυχαία Θέματα