Το «ψυχογράφημα» της νέας τουρκικής Βουλής
Ο κοινωνικός συντηρητισμός και οι ισχυρές πελατειακές σχέσεις έδωσαν την πρωτιά, έστω και με μειωμένα ποσοστά στο ΑΚΡ που από μόνο του συγκέντρωσε το συνολικό ποσοστό των κομμάτων της αντιπολίτευσης, σημείωσε στο ΚΥΠΕ ο Νίκος Μούδουρος αναφέροντας ότι σε αυτές τις διπλές εκλογές στην Τουρκία κέρδισε «η σταθερότητα έναντι της δημοκρατίας» που πρόταξε η αντιπολίτευση.
Οι Βουλευτικές εκλογές
Διαβάστε ακόμη: Φαβορί πλέον ο Ερντογάν, γράφουν βρετανικά δημοσιεύματα για τουρκικές εκλογές
Τον Ταγίπ Ερντογάν, ανέφερε ο κ. Μούδουρος, στήριξε μια συμμαχία από τις πιο ακραίες πολιτικές δυνάμεις που υπάρχουν στην Τουρκία: το κόμμα Εθνικιστικής Δράσης, το κόμμα Ευημερίας, το οποίο επιστρέφει στην τουρκική Βουλή μετά από 20 και πλέον χρόνια. «Η λογική αυτών των πολιτικών στοιχείων δεν ήταν να δώσουν ποσοστά στον Ερντογάν αλλά η κινητοποίηση του πόλου που ονομάζεται συντηρητισμός, ισλαμισμός, ακραίος εθνικισμός για να πάει στην κάλπη. Και να προετοιμάσει το έδαφος στη Βουλή είτε ο ίδιος ο Ερντογάν κερδίσει τις Προεδρικές εκλογές, είτε τις χάσει».
Μπορεί, συνέχισε, ψηφοφόροι του ΑΚΡ, να μην ψηφίζουν τιμωρητικά το κόμμα τους δυσαρεστημένοι, αλλά στηρίζουν κόμματα της ίδιας συμμαχίας και ιδεολογίας – συντηρητισμός, άκρα δεξιά κτλ - όπως το MHP, το κόμμα Ευημερίας, ίσως και στον Σινάν Ογάν. Ψηφίζουν τον ίδιο τον Ταγίπ Ερντογάν που εκφράζει την ενότητα του μπλοκ – συμμαχίας που έχει δημιουργηθεί κι εντός της κοινωνίας εδώ και χρόνια, αλλά τιμωρούν – εξηγεί – το ΑΚΡ για το «χάλι» που επικρατεί. «Το γεγονός ότι ο Ταγίπ Ερντογάν συγκεντρώνει μεγαλύτερα ποσοστά από την συμμαχία που τον στηρίζει, δείχνει ότι οι πολίτες ψηφίζουν στάτους κβο κι όχι Ισλάμ. Ψηφίζουν ενάντια στην αλλαγή, προτιμούν την συνέχεια της μίνιμουμ σταθερότητας, όπως την γνωρίζουν».
Ο Νίκος Μούδουρος σημείωσε επίσης ότι ο κοινωνικός συντηρητισμός στην Τουρκία έχει πολλά επίπεδα, είναι ποικιλόμορφος και είναι επιφανειακή η προσέγγιση ότι οι ψηφοφόροι τοποθετούνται με συγκεκριμένο τρόπο λόγω του ότι είναι θρησκευτικά συντηρητικοί. Έφερε ως παράδειγμα την συντριπτική επικράτηση του ΑΚΡ και του Ερντογάν στις σεισμόπληκτες περιοχές, όπου ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου πήγε με «δωρεάν πρόγραμμα ανοικοδόμησης» και ο Ταγίπ Ερντογάν με «πρόγραμμα δανειοδότησης».
Παρατήρησε δε ότι η πρόκληση μίνι κρίσης από την Μεράλ Άκσενερ, όταν αποχώρησε για λίγο από την συμμαχία των έξι, φαίνεται ότι κόστισε στο Καλό Κόμμα μία με δύο ποσοστιαίες μονάδες, το οποίο προφανώς δεν πήγε ούτε στο Κεμάλ Κιλιντσντάρογλου.
Ο κ. Μούδουρος σημείωσε επίσης ότι μπορεί να συρρικνώθηκε λίγο το μέγεθος της επιρροής του ΑΚΡ αλλά παραμένει πρώτο στην κεντρική, ανατολική και ΝΑ Τουρκία, τις αναπτυσσόμενες περιοχές της χώρας και όχι τις ανεπτυγμένες. Υπάρχει έλλειψη κομματικού ανταγωνισμού στην Τουρκία, συνέχισε, παρατηρώντας ότι το ΑΚΡ βρίσκεται ως ανταγωνιστής σε ολόκληρη την επικράτεια, αλλά απέναντί του έχει το CHP στις δυτικές περιοχές και ανατολικά το HDP ή Πράσινη Αριστερά.
Θεωρεί ωστόσο, όπως είπε, ότι η απώλεια των μεγάλων αστικών κέντρων, Κωνσταντινούπολης και Άγκυρας δεν είναι κάτι που μπορεί να ανατραπεί. «Εκεί επαναλήφθηκε το μοτίβο των Δημοτικών εκλογών».
Νέα Βουλή και συνεργασία με Πρόεδρο
Ερωτηθείς εάν η σύνθεση της επτακομματικής Βουλής δημιουργήσει πρόβλημα στην εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής του νέου Προέδρου, ο Λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου είπε ότι θα υπάρξει μεγαλύτερο πρόβλημα εάν εκλεγεί Πρόεδρος ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Δεν έχει 279 έδρες η δική του συμμαχία, ανέφερε, και γι’ αυτό θα χρειάζεται σίγουρα τις ψήφους της αντιπολίτευσης (ΑΚΡ – ΜΗΡ – κόμμα Ευημερίας). Η συμμαχία CHP – Καλού κόμματος φαίνεται να συγκεντρώνει 213 έδρες και 65 η συμμαχία Εργασίας και Ελευθερίας της Πράσινης Αριστερά (HDP και Εργατικό κόμμα ΤΙΡ).
Εάν είναι Πρόεδρος ο Ταγίπ Ερντογάν, συνέχισε, τότε δεν θα παρουσιάζεται ιδιαίτερο πρόβλημα στην έγκριση των κυβερνητικών νομοσχεδίων ακόμα κι αν η συμμαχεί του, η «Λαϊκή Συμμαχία», δεν έχει την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή (βγάζει γύρω στις 322 έδρες).
Τέλος η αλλαγή του πολιτειακού συστήματος
Ο Νίκος Μούδουρος θεωρεί ότι αυτό που με την σύνθεση της νέας Βουλής «πάει στις ελληνικές καλένδες» είναι η αλλαγή του πολιτειακού συστήματος από Προεδρικό σε Κοινοβουλευτικό και πάλι. «Αυτό έληξε χθες». Ήταν το θέμα στο οποίο συμφώνησε η αντιπολίτευση προεκλογικά, σημείωσε, αλλά κανείς δεν το ανέφερε χθες. Ακόμη κι αν βγει ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου και το καλλιεργήσει πολιτικά, είπε, αυτό δεν μπορεί να περάσει από την Βουλή.
Δεύτερος γύρος
Ερωτηθείς εάν υπάρχει ασφαλής πρόβλεψη για τον δεύτερο γύρο των Προεδρικών εκλογών, ο κ. Μούδουρος είπε ότι αυτό που μπορεί να λεχθεί είναι πως ο Ταγίπ Ερντογάν έχει ένα ψυχολογικό προβάδισμα. Η αντιπολίτευση, πρόσθεσε, θέλει δουλειά για να το ανατρέψει αυτό, σημειώνοντας την «ομιλία στο μπαλκόνι» του κ. Ερντογάν χθες το βράδυ ενώπιον πλήθους κόσμου. «Δείχνει ότι θέλει να τους κρατήσει κινητοποιημένους για τις επόμενες 15 ημέρες παρά το ότι η διαφορά του με τον κ. Κιλιτσντάρογλου είναι μόνο 2,5 εκ. ψήφοι».
Ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης, συνέχισε, πρέπει πρώτα να τους πείσει ότι «τίποτε δεν χάθηκε και μετά να τους κινητοποιήσει».
Απαντώντας σε ερώτηση αν το κλίμα πόλωσης προεκλογικά βοήθησε τελικά τον Ταγίπ Ερντογάν ή όχι, ο Νίκος Μούδουρος απάντησε «αναμφίβολα» και θεωρεί ότι στο ίδιο μοτίβο θα συνεχισθεί η προεκλογική του δεύτερου γύρου.
Πηγή: ΚΥΠΕ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Σταματούν τα δημητριακά και τα μπισκότα οι Έλληνες
- Άνδρας επισκεπτόταν επί 31 χρόνια κάθε μέρα τη σύζυγό του που βρισκόταν σε κώμα μέχρι που εκείνη πέθανε
- Survivor All Star Spoiler: Αυτοί είναι οι 3 υποψήφιοι για αποχώρηση - Ένας στους τρεις θα ψηφίσει
- Επιχείρησε να ξεβουλώσει την ηλεκτρική σκούπα και βρήκε μέσα φίδι (vid)
- Αλβανία: «Ο Μπελέρης κέρδισε τη Χειμάρρα μέσα από τη φυλακή» - Τι γράφουν τα αλβανικά ΜΜΕ
- Σοκ στη Θεσσαλονίκη: Αυτοπυρπολήθηκε γιατρός – Μάχη για να κρατηθεί στη ζωή
- Ακίνητα: Ευκολότερες οι συναλλαγές, νέες ψηφιακές υπηρεσίες από την ΑΑΔΕ – Ποιες περιπτώσεις αφορούν
- Η γη της ελιάς: Πότε θα δούμε τη δολοφονία της Μυρτάλης από τον Αλέξη
- Θρίλερ στην Τουρκία: Εφτάψυχος ο Ερντογάν, διέψευσε τους δημοσκόπους
- Θεσσαλονίκη: Αγριογούρουνα “κόβουν” βόλτες στο Πανόραμα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Sigma Live
- Στην Κύπρο Μαργαρίτης Σχοινάς και Στέλλα Κυριακίδου την επόμενη εβδομάδα
- Το «ψυχογράφημα» της νέας τουρκικής Βουλής
- Ζελένσκι: «Σημαντική» η στρατιωτική βοήθεια Βρετανίας Γαλλίας και Γερμανίας
- «Συγκλονιστική η καταδίκη τέως Μητροπολίτη»
- Στο Αραβικό Συνέδριο η Συρία για πρώτη φορά από το 2011
- Λοττίδη: Ανάγκη θέσπισης διαδικασιών για εφαρμογή του νόμου περί αδειών
- ΚΕ: Ο διορισμός ειδικού απεσταλμένου ΗΕ θα συμβάλει σε κινητικότητα
- Tα κατεχόμενα ψήφισαν Κιλιτζιάρογλου - Πόσο ήταν το ποσοστό Ερντογάν
- Επ. Ισότητας για τέως Κιτίου: Νίκη για τη Δημοκρατία και για πολλές γυναίκες
- ΚΕ: Η Πολιτεία να επιταχύνει τις προσπάθειες για θέμα αγνοουμένων
- Τελευταία Νέα Sigma Live
- Το «ψυχογράφημα» της νέας τουρκικής Βουλής
- Στην Κύπρο Μαργαρίτης Σχοινάς και Στέλλα Κυριακίδου την επόμενη εβδομάδα
- Φαβορί πλέον ο Ερντογάν, γράφουν βρετανικά δημοσιεύματα για τουρκικές εκλογές
- ΑΠΟΕΛ: Υπόκλιση στον τεράστιο κόσμο του Θρύλου!
- Επ. Ισότητας για τέως Κιτίου: Νίκη για τη Δημοκρατία και για πολλές γυναίκες
- Ζελένσκι: «Σημαντική» η στρατιωτική βοήθεια Βρετανίας Γαλλίας και Γερμανίας
- «Απογοητευτικό αποτέλεσμα αλλά...»
- ΚΕ: Ο διορισμός ειδικού απεσταλμένου ΗΕ θα συμβάλει σε κινητικότητα
- ΚΕ: Η Πολιτεία να επιταχύνει τις προσπάθειες για θέμα αγνοουμένων
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Κουτσούμπας: «Δυνατό ΚΚΕ για να ζήσουμε ειρηνικά με τον τουρκικό λαό»
- ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΘΥΡΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΘΥΡΩΝ ΣΤΑ ΚΤΙΡΙΑ ΤΟΥ ΕΟΔΥ
- Διαβάζοντας αλλιώς, αλλά με την ίδια ανάγκη για γνώση
- Eurostat: Ένας στους πέντε Έλληνες δεν μπορούσε να ζεσταθεί το 2021
- «Το “λιάζονται” είναι το παράσημό μου»
- Αλβανία: Εξελέγη δήμαρχος Χειμάρρας ο Φρ. Μπελέρης
- Το ευρώ ενισχύεται 0,26% έναντι του δολαρίου
- Ο ρόλος των υποψηφίων και η διαφορετική εκλογική ένταση
- Ουκρανία: Τέσσερις νεκροί από ρωσική πυραυλική επίθεση σε νοσοκομείο της Αβντιίβκα