Το ξακουστό πέτρινο γεφύρι της Κόνιτσας στοιχείο αναφοράς της περιοχής

Το ξακουστό πέτρινο γεφύρι της Κόνιτσας που χτίστηκε από τον, Πυρσογιαννίτη πρωτομάστορα Ζιώγα Φρόντζο αποτελεί σημείο αναφοράς για την περιοχή της Κόνιτσας, τα τοπία της οποίας μοιάζουν με παραμύθι.

Ανέπαφο στο χρόνο θεμελιώθηκε πάνω στους δύο απόκρημνους βράχους που ορίζουν το τέλος της χαράδρας του Αώου. Άντεξε τους σφοδρούς αέρηδες και τις προσπάθειες των Οθωμανών Τούρκων να το ανατινάξουν καθώς υποχωρούσαν το 1913. Προειδοποιούσε τους διαβάτες ότι το πέρασμα του γεφυριού ήταν επικίνδυνο με μια μικρή καμπάνα, που χτυπούσε όταν φυσούσε δυνατός άνεμος.

Το

ίδιο και η διαδρομή μέχρι να φτάσεις στην περιοχή. Πυκνά δάση, μαγευτικά βουνά, ορμητικά ποτάμια και γραφικά χωριά, συνθέτουν το ποικιλόμορφο τοπίο της αιολικής περιοχής της Κόνιτσας.Φωλιασμένη σε υψόμετρο 600 μέτρων μέσα στην κατάφυτη εμβρυώδη κοιλάδα του σημείου συνάντησης των ποταμών του Αώου, Σαρανταπόρου και Βοϊδομάτη, η Κόνιτσα θεωρείται μια από τις ομορφότερες πόλεις της Ηπείρου.

Την πολυμελή κυπριακή αποστολή τουριστικών πρακτόρων και δημοσιογράφων την υποδέχτηκαν ο Δήμαρχος Κόνιτσας Νικόλαος Εξάρχου, ο αντιδήμαρχος Παιδείας, Πολιτισμού και Τουρισμού Άρις Λαζογιάννης και η Γιάννα Μίτση Ξεναγός Εθνικών Δρυμών. Όπως αναφέρθηκε η Κόνιτσα έχει έντονο το στοιχείο της προσφυγιάς κάτι που ενώνει την περιοχή με την Κύπρο και το εθνικό της πρόβλημα.

Η Γιάννα Μίτση Ξεναγός Εθνικών Δρυμών ανέφερε πως το γεφύρι της Κόνιτσας είναι το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι των Βαλκανίων, ισάξιο με το γεφύρι στα Τζουμέρια στην Πλάκα. Πρόσθεσε πως το γεφύρι έχει σαράντα μέτρα μήκος και είκοσι μέτρα ύψος.

Όπως ανέφερε η κ. Μίτση το συγκεκριμένο γεφύρι φτιάχτηκε το 1870 και ξεκίνησε ένα καλοκαίρι μετά από πολλές απόπειρες να φτιάξουν άλλα γεφύρια τα οποία δεν στέριωσαν στην περιοχή.

Ο κατασκευαστής του όμως ο πρωτομάστορας Κ. Φρόντζος ήξερε το μυστικό φτιάχνοντας το διαγώνια. Βάζοντας μια ξύλινη σκαλωσιά, ξεκίνησε δεξιά και αριστερά με τις πέτρες σιγά σιγά και φτάνοντας μέχρι την τελευταία πέτρα την τριγωνική πέτρα, που λέγεται πέτρα κλειδί που κλειδώνει όλο το γεφύρι.

Είπε ακόμη πως το συνδετικό υλικό που έχουν μέσα οι πέτρες γιατί τότε δεν υπήρχε τσιμέντο, ήταν η άμμος, το ασβέστιο και πολλά αυγά και μαλλιά από τράγο. Αυτό το συνδετικό υλικό το «κουρασάνι» είπε η κ. Μίτση έφερε το αποτέλεσμα.

Ενδεικτικά ανέφερε πως άντεξε πάρα πολλά πράγματα. Οι Τούρκοι φεύγοντας από την περιοχή προσπάθησαν να το ρίξουν και δεν τα κατάφεραν. Πάλι όταν έφυγαν οι Γερμανοί στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο επιχείρησαν και αυτοί αλλά μάταια... 

Το επίκεντρο του σεισμού το 1976 πρόσθεσε, ήταν ακριβώς στο σημείο του γεφυριού. Ούτε ο σεισμός της κλίμακας  περίπου 7 ρίχτερ δεν κατάφερε να το ρίξει.

Η κ. Μίτση εξέφρασε την ικανοποίηση της λέγοντας πως κάθε χρόνο την περιοχή επισκέπτεται το Μετσόβειο Πολυτεχνείο και ελέγχει την στατικότητα του γεφυριού. Πάντα είπε γίνονται μελέτες για την στατικότητα του. Είπε ακόμη πως ακριβώς στη μέση το γεφύρι έχει ένα καμπανάκι  το οποίο έχει αλλαχτεί τρεις φορές και που επισημαίνει ότι όταν κτυπά κανένας δεν πρέπει να περάσει απ' αυτό, αφού από το βάθος της χαράδρας έρχεται πολύ μεγάλος όγκος ανέμων.

Ο κ. Λαζογιάννης σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ αναφέρθηκε και αυτός στο ξακουστό πέτρινο γεφύρι που αποτελεί το στολίδι της περιοχής καθώς είναι το ψηλότερο μονότοξο γεφύρι των Βαλκανίων και είναι κτισμένο το 1870 από τον Πυρσογιαννίτη πρωτομάστορα Ζ. Φρόντζο. Το σκηνικό στο γεφύρι μοιάζει βγαλμένο από παραμύθι πλαισιωμένο από πλούσια φύση, που αφήνει άφωνο ακόμα και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη.Το μονοπάτι, σύμφωνα με τον κ. Λαζογιάννη αποτελεί μια από τις εισόδους στο Παγκόσμιο Γεωπάρκο της Unesco Βίκου – Αώου, διασχίζει τη χαράδρα Αώου και μέσα από μια μαγευτική διαδρομή οδηγεί στη Μονή Στομίου (1776).

Η Κόνιτσα συνέχισε είναι ιδανική περιοχή και για τους περιπατητές και τους λάτρεις της ορειβασίας, η ανάβαση στα βουνά του Σμόλικα, του Γράμμου και της Τύμφης θα πρέπει σημείωσε να βρίσκεται στο επίκεντρο των επιλογών τους. Επεσήμανε ακόμη πως καθηλωτική εμπειρία αποτελούν οι Δρακόλιμνες με την εκπληκτική ομορφιά τους και τους μύθους που υπάρχου για αυτές. Ακολούθως αναφέρθηκε και στην κοντινή ανάβαση του Αη Θανάση και τον Προφήτη Ηλία, ειδικά κατά την ώρα του δειλινού, όπου ο επισκέπτης, συμπλήρωσε, μπορεί να αγναντέψει όλη την Κόνιτσα με τα ποτάμια και τον κάμπο της.

Ο κ. Λαζογιάννης ανέφερε πως σκοπός τους είναι να κρατήσουν την νεολαία στην Κόνιτσα, προσθέτοντας η περιοχή του διαθέτει Δημοτικό σχολείο με 183 μαθητές καθώς και Γυμνάσιο και Λύκειο.

Ο Δήμαρχος Κόνιτσας αναφέρθηκε και στην διαδρομή ιστορικής μνήμης όπου ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να επισκεφτεί παλιά φυλάκια στα χωριά του Δήμου εκεί που ο Ελληνικός στρατός κατατρόπωσε τους εισβολείς Ιταλούς το 1940-1941 και γράφτηκαν οι νεότερες σελίδες δόξας της ιστορίας μας.

Η πόλη της Κόνιτσας διαθέτει εντυπωσιακά αρχοντικά, πλακόστρωτα σοκάκια, πέτρινα παραδοσιακά σπίτια και πετρόκτιστες εκκλησίες. Ακόμη ανθισμένες αυλές, νόστιμα τοπικά προϊόντα και πλούσια γαστρονομική παράδοση.

Σημειώνεται πως στην περιοχή σύμβολο της Ηπειρώτικης φύσης αποτελεί και ο γύπας Κουκάλογο που μόλις κάποιες δεκαετίες πριν φώλιαζε στον Βοϊδομάτη και σε άλλες περιοχές της Κόνιτσας του Ζαγορίου και της Ηπείρου γενικότερα.Πλέον αποτελεί απειλούμενο είδος αφού μόνο πέντε ζευγάρια Κουκάλογο απομένουν στην Ελλάδα δίδοντας μια άνιση μάχη με δηλητηριασμένα δολώματα, ηλεκτροφόρα καλώδια, πτερύγια ανεμογεννητριών και άλλες απειλές.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα