Τουρκία: Δεν είναι δύσκολο το ζήτημα του Φ.Α. της Κύπρου

Το θέμα του φυσικού αερίου της Κύπρου δεν είναι δύσκολο ζήτημα, εκτιμά ο Υπουργός ΕΕ της Τουρκίας Βολκάν Μποζκίρ και καλεί Κύπρο και Ελλάδα να αποδεχτούν τη φόρμουλα που έχει προτείνει η Άγκυρα για το θέμα.

Το Κυπριακό φαίνεται πιο εύκολο από τα προβλήματα της Συρίας, της Ουκρανίας και το Παλαιστινιακό, επειδή έχουν συμφωνηθεί οι παράμετροί του, είπε ο κ. Μποζκίρ

έπειτα από συνάντησή του με τον Επίτροπο Διεύρυνσης της ΕΕ Γιοχάνες Χαν.Έχει κλείσει, πρόσθεσε, το ζήτημα και είναι αποδεκτό ότι τα αποθέματα φυσικού αερίου της Κύπρου ανήκουν σε ολόκληρο το νησί. "Στην περίπτωση που γίνουν αποδεκτές οι προτάσεις μας και αν καθοριστεί με τρόπο που να μας καθησυχάζει με τις διάφορες φόρμουλες ότι αποτελούν περιουσία ολόκληρου του νησιού, τότε θα είναι δυνατό να ανακαλέσουμε το Μπαρμπαρος. Πιστεύουμε ότι δεν είναι δύσκολο ζήτημα αυτό. Πιστεύουμε ότι την επόμενη περίοδο η νότια Κύπρος και η Ελλάδα θα αποδεχτούν τις φόρμουλες που προτείναμε", είπε ο Τούρκος Υπουργός.Για την ενταξιακή πορεία της Τουρκία, δήλωσε ότι στην περίπτωση που δεν υπάρξει πολιτικό εμπόδιο, φέτος μπορεί να ανοίξει το κεφάλαιο οικονομίας και νομισματικής πολιτικής.Ο κ. Μποζκίρ είπε ότι συζήτησαν με τον Επίτροπο Διεύρυνσης τις τεχνικές λεπτομέρειες του κεφαλαίου 7 για την οικονομία και νομισματική πολιτική και επεσήμανε ότι μπορεί να ανοίξει τον Απρίλιο με Ιούνιο. "Το άνοιγμα του κεφαλαίου είναι ευθύνη της ΕΕ, από αυτή την άποψη η Τουρκία δεν έχει κανένα πρόβλημα. Είμαστε σε σημείο που μπορούμε να ανοίξουμε το οποιοδήποτε κεφάλαιο μέσα σε ένα δύο μήνες. Αναμένουμε να ξεπεραστούν κάποια πολιτικά εμπόδια της ΕΕ", είπε.Ανέφερε ότι για φέτος έχουν προγραμματιστεί επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στις Βρυξέλλες και επίσκεψη του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς στην Τουρκία.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα