Τουρκία: Επανέρχεται η Ομάδα Δράσης Μεταρρυθμίσεων με φόντο κρίση

Για πρώτη φορά ύστερα από τρία χρόνια συνέρχεται υπό την Προεδρία του Τούρκου ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου η Ομάδα Δράσης Μεταρρυθμίσεων στην Άγκυρα, με στόχο την αναζωογόνηση της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας εν όψει και της μεγάλης κρίσης μεταξύ των σχέσεων της Τουρκίας με τις ΗΠΑ.

Στη σύσκεψη συμμετέχουν, επίσης, ο Υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού,

ο Υπουργός Δικαιοσύνης Αμντουλαχμίτ Γκιουλ, ο Υπουργός Θησαυροφυλακίου Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Ε.Ε. Βολκάν Μποζκίρ και τεχνοκράτες του τουρκικού ΥΠΕΞ για θέματα Ε.Ε.

Πηγές τουρκικών μέσων αναφέρουν ότι πρωταρχικός στόχος της Ομάδας Δράσης Μεταρρυθμίσεων είναι να ξεκινήσουν και πάλι μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο της εκδημοκρατικοποίησης, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της υπεροχής του Δικαίου.

Πριν από την κρίσιμη συνάντηση, οι τεχνοκράτες έκαναν μια προετοιμασία, λένε οι ίδιες πηγές, και προτεραιότητα είναι η Τουρκία να καταφέρει να βγει από τον έλεγχο του Συμβουλίου της Ευρώπης, αν και πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι αυτό θα διαρκέσει κάποια χρόνια για να το πετύχει η Άγκυρα.

Πάντως, πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση εκτιμάται ότι ήδη έγινε με την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, η οποία είχε ξεκινήσει αμέσως μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου του 2016. Σημαντική θεωρείται και η συμμετοχή του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην ανεπίσημη σύνοδο των ΥΠΕΞ της Ε.Ε., η οποία πραγματοποιείται στις 30-31 Αυγούστου στην Αυστρία.

Επίσης, επισημαίνεται η χλιαρή αντίδραση της Άγκυρας στη δήλωση του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν ότι η Τουρκία πρέπει να προχωρήσει με στρατηγικό συνεταιρισμό και όχι πλήρη ένταξη στην Ε.Ε. Η Άγκυρα περιορίστηκε αντιδρώντας με ανακοίνωση του εκπροσώπου του τουρκικού ΥΠΕΞ.

Ενώ για τρία χρόνια οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ε.Ε. είχαν παγώσει, τελικά η Άγκυρα δεν εγκατέλειψε τα κριτήρια της Κοπεγχάγης, για να προχωρήσει με τα δικά της κριτήρια -όπως συχνά προειδοποιούσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν- και τώρα αποφάσισε να μπει και πάλι σε πορεία ανάπτυξης των σχέσεών της με την Ε.Ε., επισημαίνουν πολιτικοί αναλυτές.

Η Άγκυρα, επισημαίνουν, αντιλήφθηκε πόσο σημαντική είναι η Ε.Ε. και πως δεν πρέπει να την εγκαταλείψει έπειτα από τον οικονομικό πόλεμο που ξεκίνησε ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εναντίον της Τουρκίας. Η Άγκυρα είδε ότι δεν μπορεί να ενδυναμωθεί συμμαχώντας μόνο με το Ιράν, τη Ρωσία και την Κίνα. Γι’ αυτό και ο Ταγίπ Ερντογάν είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες τόσο με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ όσο και τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν ζητώντας τη στήριξή τους, ενώ διευθέτησε και ραντεβού τού Μπεράτ Αλμπαϊράκ με τους ομολόγους του της Γερμανίας και της Γαλλίας αντίστοιχα.

Τώρα, αυτό που απομένει είναι να γίνουν βήματα από πλευράς Τουρκίας για βελτίωση των σχέσεών της με την Ε.Ε. Πέραν από τις μεταρρυθμίσεις στον τομέα της δικαιοσύνης, που θα συμβάλουν ώστε να ανοίξουν τα κεφάλια 23 και 24 της ενταξιακής πορείας της, όπως ελπίζει η Άγκυρα, αναμένεται να συζητηθούν και τα κριτήρια που απαιτούνται από την Ε.Ε. για την απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες.

Οι ίδιες πηγές βλέπουν ότι η Άγκυρα θα χρειαστεί 1,5 με 2 χρόνια μέχρι να κάνει τις μεταρρυθμίσεις που της ζητά η Ε.Ε. Στόχος είναι το επόμενο διάστημα να ενισχυθούν οι σχέσεις με Γερμανία, Ολλανδία, Γαλλία και Αυστρία. Οι ίδιοι αναλυτές εκτιμούν ότι η αποφυλάκιση του επιχειρηματία Οσμάν Καβάλ και του βουλευτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ενίς Μπερμπέρογλου, καθώς και κάποιων δημάρχων, θα ανοίξουν τον δρόμο για να προχωρήσει η Άγκυρα στη βελτίωση των σχέσεών της με την Ε.Ε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα