Τουρκία: «Σφίγγει» η μέγγενη – Νέο κτύπημα στην οικονομία

Τους φόβους για νέα άνοδο του ήδη εκρηκτικού πληθωρισμού στην Τουρκία επιβεβαίωσαν σήμερα τα επίσημα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας.

Ο ετήσιος πληθωρισμός σκαρφάλωσε τον Αύγουστο στο 17,9%, καταγράφοντας το υψηλότερό του επίπεδο από το 2003 και εντεύθεν.

Επι της ουσίας, καταγράφηκε αύξηση της τάξης του 2,3% μέσα σε μόνο έναν μήνα - από τον Ιούλιο δηλαδή - ενώ τα ποσοστά είναι πολύ μεγαλύτερα από την αρχή του έτους, καθότι τον Ιανουάριο ο πληθωρισμός ανερχόταν στο 10,35%.

Πρόκειται

για μια ακόμα ένδειξη πως η αποδυνάμωση της συναλλαγματικής αξίας της τουρκικής λίρας, αυξάνει το κόστος διαβίωσης για τους πολίτες.

Άξιο αναφοράς είναι ότι οι τιμές στα τρόφιμα και στα μη αλκοολούχα ποτά - που είναι είδη πρώτης ανάγκης - αυξήθηκαν κατά 19,75%.

Οι μεγαλύτερες ανατιμήσεις, της τάξης του 27%, καταγράφηκαν στις μεταφορές, ενώ το κόστος στις τιμές του Φυσικού Αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος αυξήθηκε κατά 14%.Ως ήταν αναμενόμενο, μετά τις ανακοινώσεις, το τουρκικό νόμισμα κατέγραψε άλλη μια βουτιά, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στις 6,65 λίρες ανα δολάριο.

Στις 13 Σεπτεμβρίου, οπότε και συνεδριάζει η αρμόδια Επιτροπή, αναμένονται οι όποιες αποφάσεις, καθώς οι καταστάσεις
πιέζουν την Κεντρική Τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια... Φυσικά, ουδείς μπορεί να γνωρίζει τί επακριβώς θα πράξει.

Η Κεντρική Τράπεζα είναι ανεξάρτητη υπέδειξε, πάντως, σήμερα ο Τούρκος Υπουργός Οικονομικών, που αν και μίλησε για λήψη μέτρων σε συνδυασμό με κυβερνητικά δημοσιονομικά μέτρα, εντούτοις δεν ανέφερε κάτι χειροπιαστό.

Αυτό που - επι της ουσίας - έκανε ο Μπεράτ Αλμπαϋράκ ήταν απλά να υπερασπιστεί έναν θεσμό, που συνέτεινε αναπόδραστα στην καταβαράθρωση της τουρκικής λίρας, καθώς εδώ και τρείς μήνες δεν έχει αυξήσει το βασικό του επιτόκιο, παρά τις συνεχείς υποδείξεις.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι όποιες εξελίξεις θα φέρουν τη σφραγίδα και την έγκριση Ερντογάν.

Από το Κιργιστάν και την 6η Σύνοδο Αρχηγών Κρατών του Τουρκικού Συμβουλίου, ο Ερντογάν απηύθυνε νέα έκκληση για χρήση του εθνικού νομίσματος στο διεθνές εμπόριο, κι' αυτό γιατί - όπως είπε - το δολάριο έχει πλέον καταστεί εμπόδιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα