Τουρκία:Αντιδράσεις για νομοσχέδιο ευθανασίας για αδέσποτα σκυλιά του Ερντογάν

 Ένα συνηθισμένο μοτίβο στη δυτική παράδοση είναι ότι οι μουσουλμάνοι θεωρούν τους σκύλους βρώμικους και ανεπιθύμητους και, κατ' επέκταση, είναι επιρρεπείς στην κακομεταχείρισή τους.

 Γι' αυτό ίσως προκαλεί έκπληξη ότι ο Φατίχ Ερμπακάν, ηγέτης του καθαρά ισλαμιστικού Κόμματος Ευημερίας, είναι -μαζί με το κοσμικό κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα- ένας από τους πιο έντονους επικριτές ενός αμφιλεγόμενου νομοσχεδίου που μπορεί να οδηγήσει στη θανάτωση εκατομμυρίων αδέσποτων σκύλων. Ο Ερμπακάν δήλωσε ότι το νομοσχέδιο, που εκπονήθηκε από το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης

και Ανάπτυξης (AKP), «παραβιάζει το πνεύμα των διδασκαλιών του Προφήτη Μωάμεθ»

«Η ζωή που έχει δοθεί από τον Παντοδύναμο Αλλάχ μπορεί να αφαιρεθεί μόνο από τον Παντοδύναμο Αλλάχ. Είτε είναι άνθρωπος είτε ζώο, έτσι είναι», δήλωσε ο Ερμπακάν μετά την παρουσίαση του νομοσχεδίου.

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του Al Monitor μόλις λίγες μέρες αργότερα, ο επίσης ισλαμιστής Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπερασπίστηκε το νομοσχέδιο. «Ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας θέλει αυτό το πρόβλημα να λυθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Θέλουν οι δρόμοι μας να είναι ασφαλείς για όλους — πρωτίστως για τα παιδιά μας», δήλωσε ο Ερντογάν στο κοινοβούλιο στις 29 Μαΐου.

Το νομοσχέδιο αναφέρει ότι οι δήμοι, που διοικούνται από αιρετούς αξιωματούχους, θα διαχειρίζονται καταφύγια όπου τα ζώα θα συγκεντρώνονται και θα κρατούνται για 30 ημέρες σε αναμονή για υιοθεσία και στη συνέχεια θα θανατώνονται αν δεν υιοθετηθούν. Ο Ερντογάν και οι εθνικιστές σύμμαχοί του διαθέτουν πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. Επομένως, το νομοσχέδιο είναι πιθανό να γίνει νόμος.

«Το νομοσχέδιο έχει προκαλέσει αναταραχή στους φιλόζωους, προκαλώντας θορυβώδεις διαδηλώσεις και πληθώρα αναλύσεων που ανακαλούν τις ατυχίες που βρήκαν την Οθωμανική Αυτοκρατορία όταν, το 1910, χιλιάδες αδέσποτα σκυλιά στάλθηκαν σε ένα νησάκι στα ανοιχτά της Κωνσταντινούπολης και αφέθηκαν να πεθάνουν από πείνα και δίψα. Η αυτοκρατορία κατέρρευσε σύντομα μετά. Θα μπορούσε να βρει τον Ερντογάν μια παρόμοια μοίρα;», αναφέρει το δημοσίευμα.

Η τρέχουσα πρακτική της σύλληψης, της στείρωσης, του μικροτσίπ και της απελευθέρωσης εκτιμώμενων 4 εκατομμυρίων αδέσποτων δεν είναι πανάκεια, επέμεινε ο Ερντογάν, σημειώνοντας ότι τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν σημειωθεί 3.543 τροχαία ατυχήματα ως αποτέλεσμα συγκρούσεων ή αποφυγής σύγκρουσης με αδέσποτους σκύλους. Περίπου 55 άτομα έχουν πεθάνει και 5.147 άλλοι έχουν τραυματιστεί σε περιστατικά που σχετίζονται με σκύλους κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, πρόσθεσε ο Ερντογάν. Η λύσσα αποτελεί επιπλέον πρόκληση.

Άλλοι που υποστηρίζουν το νομοσχέδιο ισχυρίζονται ότι ένα λεγόμενο "λόμπι τροφής για κατοικίδια" θέλει να το ακυρώσει, καθώς αυτό θα τους στερήσει σημαντικά έσοδα που προέρχονται από δωρεές για αδέσποτους σκύλους.

Ιδεατά, είπε ο Ερντογάν, δεν θα υπήρχε ανάγκη να θανατωθούν σκύλοι, καθώς σίγουρα θα βρουν σπίτια. Οι υποστηρικτές του σχεδίου υποστηρίζουν ότι παρόμοιες πρακτικές υπάρχουν στην "πολιτισμένη" Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ζώων διαφωνούν, σημειώνοντας ότι το μέγεθος του πληθυσμού των αδέσποτων σκύλων είναι τέτοιο που οποιαδήποτε σύγκριση με τη Δύση είναι ανόητη και ότι μόλις το νομοσχέδιο γίνει νόμος, η συντριπτική πλειοψηφία των αδέσποτων θα πρέπει να θανατωθεί, καθώς μόνο ένα κλάσμα θα βρει σπίτια εν μέσω ανεξέλεγκτου πληθωρισμού και αυξανόμενης φτώχειας.

Το πρόβλημα των αδέσποτων σκύλων στην Τουρκία είναι το αποτέλεσμα δεκαετιών κακής διαχείρισης, παραμέλησης και κάποιων διεφθαρμένων ιδιωτικών φιλανθρωπικών οργανώσεων που λειτουργούν με κέρδος, λένε οι ακτιβιστές.

Η εκτροφή και η ιδιοκτησία πιτ μπουλ και άλλων φυλών που θεωρούνται επικίνδυνες ποινικοποιήθηκε με νόμο για τα δικαιώματα των ζώων που υιοθετήθηκε το 2021. Μια θανατηφόρα επίθεση από αγέλη σκύλων σε ένα 6χρονο κορίτσι στην ανατολική επαρχία Βαν, μαζί με πολλές αναφορές για παιδιά που δέχθηκαν επίθεση από πιτ μπουλ, προκάλεσε την κίνηση εν μέσω δημόσιας κατακραυγής. Ο νόμος θεωρήθηκε προοδευτικός καθώς ποινικοποιούσε επίσης τη σεξουαλική κακοποίηση και την κακομεταχείριση ζώων με ποινές φυλάκισης έως και τρία χρόνια και υποχρέωνε τους δήμους να διαθέσουν ένα μικροσκοπικό μερίδιο των εσόδων τους για την κατασκευή και τη λειτουργία καταφυγίων

Μια θανατηφόρα οπισθοδρόμηση

Ειρωνικά, ήταν το AKP που εισήγαγε τον πρώτο ολοκληρωμένο νόμο για τα δικαιώματα των ζώων της Τουρκίας το 2004 σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανόνες, όταν ο Ερντογάν ήταν ακόμα σε μεταρρυθμιστική φάση. Αυτός ο νόμος απαγόρευε τη θανάτωση αδέσποτων σκύλων, εκτός από τις συνθήκες που ορίζονται στον Νόμο περί Υγείας και Ελέγχου των Ζώων.

Όπως σημείωσε η συνεργάτιδα του Al-Monitor, Nazlan Ertan, στη στήλη της "Turkey Unplucked" για το ενημερωτικό δελτίο ANKA, αυτό ήταν "ένα σημαντικό σημείο καμπής." Στην παρούσα κατάσταση, η ευθανασία επιτρέπεται κατά περίπτωση - για παράδειγμα, όταν ένα ζώο διαγιγνώσκεται με λύσσα ή παρουσιάζει επιθετική, απειλητική για τη ζωή συμπεριφορά.

Η σκληρότητα προς τα ζώα δεν είναι ασυνήθιστη στην Τουρκία, όπως δεν είναι και σε άλλες χώρες του κόσμου. Η Ertan ανέφερε ότι η εξόντωση των αδέσποτων σκύλων με αέριο στο Λονδίνο άρχισε το 1884. Ωστόσο, οι Τούρκοι σε όλο το ιδεολογικό φάσμα υπερηφανεύονται βαθιά για το γεγονός ότι, σε αντίθεση με τη Βρετανία ή τις Ηνωμένες Πολιτείες, τα αδέσποτα ζώα δεν θανατώνονται. Κάθε γειτονιά έχει τα αγαπημένα της αδέσποτα σκυλιά που ταΐζονται με υπολείμματα από τον τοπικό χασάπη και άλλους κατοίκους που τους δίνουν ονόματα.

Μια έρευνα του 2023 από την εταιρεία δημοσκοπήσεων Metropoll που εδρεύει στην Άγκυρα, διαπίστωσε ότι μόνο το 2,7% των ερωτηθέντων υποστήριζε την ευθανασία.

Οι καμπάνες συναγερμού άρχισαν να ηχούν στα τέλη του 2021 όταν ο Ερντογάν διέταξε όλους τους δήμους να συγκεντρώσουν τα αδέσποτα σκυλιά, στειρωμένα ή όχι, και να τα τοποθετήσουν σε καταφύγια, ενώ κάλεσε τους "λευκούς Τούρκους" να κρατούν τα κατοικίδια ζώα τους υπό έλεγχο. Οι "λευκοί Τούρκοι" είναι ένας όρος που επινόησαν οι ισλαμιστές για να δυσφημίσουν τους κοσμικούς αστούς που, κατά την άποψή τους, μιμούνται παρακμιακούς δυτικούς τρόπους ζωής, υποτιμούν τους αγροτικούς Ανατολίτες και αρνούνται την μουσουλμανική κληρονομιά τους. Η οδηγία αναβλήθηκε σιωπηλά εν μέσω δημόσιας οργής. Στη συνέχεια, τον Δεκέμβριο, ο Ερντογάν μίλησε για την ανάγκη να ληφθούν μέτρα μετά από μια σοβαρή επίθεση από αδέσποτα σκυλιά σε ένα 10χρονο παιδί στην Άγκυρα, το οποίο χρειάστηκε να νοσηλευτεί για τρεις μήνες.

Ωστόσο, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πώς και πότε η κυβέρνηση θα μπορούσε να εφαρμόσει το νομοσχέδιο αν γίνει νόμος.

Η Ένωση Κτηνιάτρων Τουρκίας έχει ήδη δηλώσει ότι τα μέλη της δεν θα υπακούσουν στον νόμο. "Ως κτηνίατροι, δεν θα πραγματοποιήσουμε ευθανασίες ακόμα και αν το [νομοσχέδιο] ψηφιστεί" γιατί η θανάτωση υγιών ζώων "δεν είναι ούτε ηθική, ούτε ανθρώπινη, ούτε συνειδησιακή," δήλωσε η ένωση σε ανακοίνωσή της στην οποία ανέφερε τις δικές της συστάσεις για τη μείωση του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων.

Πράγματι, υπάρχουν αναφορές ότι η κυβέρνηση ενδέχεται αλλάξει τα σχέδιά της. Σύμφωνα με την εφημερίδα Milliyet, οι βουλευτές του AKP που συναντήθηκαν πρόσφατα με τον Ερντογάν θέλουν να τροποποιήσουν το προσχέδιο νόμου για να δώσουν προτεραιότητα στη θανάτωση σκύλων με λύσσα και επιθετικών σκύλων που δεν μπορούν να "αποκατασταθούν" και δεν υιοθετούνται μέσα σε ένα μήνα από την κράτησή τους. Εκείνοι που θεωρούνται "ακίνδυνοι" θα στειρώνονται και θα επιτρέπεται να συνεχίσουν τη ζωή τους.

Σε ένα επιπλέον σημάδι ελπίδας, το νομοσχέδιο δεν έχει ακόμα τεθεί στην ατζέντα του κοινοβουλίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Τουρκία Αντιδράσεις, Ερντογάν,tourkia antidraseis, erntogan