Τουρκιγέ:Aποκλεισμό νησιών και κυρώσεις στην ατζέντα της Τουρκίας κατά Ελλάδας

Ακόμη και τον αποκλεισμό των νησιών του Αιγαίου και το κλείσιμο του Βοσπόρου, θα εξέταζε ως ενδεχόμενο η Τουρκία σε περίπτωση απειλής πολέμου, σύμφωνα με την εφημερίδα «Τουρκιγέ».

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΣΙΓΜΑ στην Κωνσταντινούπολη, η Τουρκία βάσει των δικαιωμάτων που απορρέουν από τη συνθήκη του Μοντρέ μπορεί να αποκλείσει τα νησιά, να διακόψει τη σύνδεσή τους με την Αθήνα και να απαγορεύσει το πέρασμα των πλοίων προς την Τουρκία. Σε περίπτωση

απειλής πολέμου, μπορούμε ακόμη και να κλείσουμε το Βόσπορο και να απαγορεύσουμε την κυκλοφορία των πλοίων, γράφει η εφημερίδα «Τουρκιγέ», γεγονός που θα επηρεάσει αρνητικά την οικονομία της Ελλάδας.

Η εφημερίδα ισχυρίζεται επίσης ότι «η Τουρκία έχει σημαντικά επιχειρήματα στα χέρια της κατά της Ελλάδας, η οποία καταλαμβάνει νησιά και νησίδες και εξοπλίζει νησιά με αποστρατικοποιημένο καθεστώς αγνοώντας τη συνθήκη της Λωζάνης (1923) και την συνθήκη του Παρισιού (1947)».

Τούρκοι αναλυτές επισημαίνουν στην εφημερίδα ότι η Ελλάδα εξοπλίζοντας τα νησιά έχασε την κυριαρχία της και έτσι η Τουρκία έχει το δικαίωμα νομικά να αποκλείσει τα κοντινά νησιά και να διακόψει τη σύνδεσή τους με την Αθήνα, όπως επίσης και να απαγορεύσει τη διέλευση από τα νησιά προς την Τουρκία και να εφαρμοστούν κυρώσεις στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με την «Τουρκιγέ», ο αποκλεισμός μπορεί να εφαρμοστεί στο νησί της Λέσβου, 5 μίλια μακριά από το Αϊβαλί, το νησί της Χίου, ακριβώς απέναντι από το Τσεσμέ, και το νησί της Σάμου, 2 μίλια από το Αϊδίνιο, «των οποίων το καθεστώς έχει αλλάξει ανεπίσημα από την Ελλάδα».

Η Τουρκία θα εξετάσει το ατού μετά την ευρωπαϊκή σύνοδο στις 25 Σεπτεμβρίου

Βάσει του άρθρου 20 της συνθήκης του Μοντρέ, «η Τουρκία έχει το δικαίωμα να κλείσει τα στενά (του Βοσπόρου), σύμφωνα με τη Συνθήκη του Μοντρέ, δηλώνοντας ότι αντιμετωπίζει απειλές στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο», δήλωσε ο απόστρατος συνταγματάρχης, Μιτχάτ Ισίκ, στην εφημερίδα, ο οποίος σημειώνει ότι «η χρήση αυτού του ατού από την Τουρκία θα εξαρτηθεί από τις αποφάσεις που θα προκύψουν από τη συνάντηση των ηγετών της ΕΕ την επόμενη εβδομάδα».

Κυρώσεις στην Ελλάδα με διακοπή φυσικού αερίου;

Η εφημερίδα αναφέρει ακόμη ότι, σύμφωνα με τη συνθήκη που υπεγράφη στις 23 Δεκεμβρίου 2003 μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, η Άγκυρα πουλά 750 εκατομμύρια κυβικά μέτρα αζέρικου φυσικού αερίου ετησίως στην Ελλάδα. Μετά τη λήξη της συμφωνίας το 2021, η Τουρκία μπορεί να σταματήσει τις εισαγωγές στην Ελλάδα, μη ανανεώνοντας αυτή τη συμφωνία.

Keywords
Τυχαία Θέματα