Υπάρχει πραγματικό κόστος αναβολής της στρατιωτικής θητείας;

Ανοιχτή επιστολή προς Αξιότιμο Πρόεδρο Δημοκρατικού Συναγερμού:

Σύμφωνα με δημογραφικά στατιστικά στοιχεία, το 2002 γεννήθηκαν περίπου 4000 αγόρια. Τα περισσότερα από αυτά υπηρετούν τώρα τη στρατιωτική τους θητεία.

Ο αριθμός αρρένων που γεννιούνται στην Κύπρο ποικίλλει περίπου ανά 150 κάθε χρόνο.

Φέτος, μερικά από αυτά τα αγόρια θέλουν να αναβάλουν την θητεία τους για να φοιτήσουν σε πανεπιστήμια του Ηνωμένου Βασίλειου. Παρόλο που αυτός ο αριθμός αγοριών είναι πιθανότατα μικρότερος από τη φυσική διακύμανση

των γεννήσεων αρρένων κάθε χρόνο, το κράτος μας πιστεύει ότι πρέπει να αντικαταστήσει αυτά τα αγόρια/στρατιώτες με συμβασιούχους οπλίτες (ΣΥΟΠ).

Ωστόσο, τον επόμενο χρόνο, ο αριθμός νεοσύλλεκτων στρατιωτών θα είναι ο ίδιος με τον προγραμματισμένο, δηλαδή από αυτούς που γεννήθηκαν το 2002/2003 και ούτω καθεξής. Τα επόμενα χρόνια, αυτά τα αγόρια που γεννήθηκαν το 2001/2002 θα επιστρέψουν και θα κάνουν τη στρατιωτική τους θητεία, και έτσι θα έχουμε περισσότερους στρατιώτες από ότι είχε προγραμματιστεί. Τότε, η κυβέρνηση θα έχει την ευχέρεια να προσλάβει λιγότερους ΣΥΟΠ από ό, τι συνήθως απαιτείται. Συνολικά, σε διάστημα τεσσάρων ετών, δεν υπάρχει επιπλέον κόστος, απλώς μια μεταφορά των δαπανών από το 2023 στο φετινό έτος.

Εάν τα αυτά τα αγόρια ξεκινήσουν τις σπουδές τους τώρα, τότε η εκπαίδευσή τους θα χρηματοδοτηθεί εν μέρει από τον Άγγλο φορολογούμενο αλλά και μέσω δανείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Οι Κύπριοι γονείς τους θα μπορούν να ξοδέψουν τα χρήματα που θα έδιναν (για πιο ψηλά δίδακτρα τριών ετών) στην Κύπρο, κάτι που γενικά θα ωφελήσει την κυπριακή οικονομία.

Η πλειοψηφία αυτών των αγοριών δεν έχει επιβαρύνει τους Κύπριους φορολογούμενους για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση τους, καθώς φοίτησαν σε ιδιωτικά σχολεία.  Επιπλέον, για τους περισσότερους από αυτούς δεν προσφέρεται η χρήση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων που προσφέρει το Πανεπιστήμιο Κύπρου καθώς και άλλα πανεπιστήμια που πληρώνονται από τον Κύπριο φορολογούμενο. Γενικά, αυτά τα αγόρια δεν επιβαρύνουν τον Κύπριο φορολογούμενο για την δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση τους.  Ακόμα και τώρα δεν ζητούν να δαπανηθούν φορολογικά χρήματα.  Ζητούν μόνο για κάποια ευελιξία στο πότε θα υπηρετήσουν την στρατιωτική τους θητεία, ευελιξία που προσφέρεται σε άλλες χώρες με υποχρεωτική στρατιωτική υπηρεσία.

Πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες προσφέρουν πράγματι δωρεάν πανεπιστημιακή εκπαίδευση, κάτι που η Κύπρος δεν προσφέρει σε Κύπριους με δευτεροβάθμια εκπαίδευση στην αγγλική γλώσσα. Ωστόσο, για ορισμένες σπουδές, όπως την νομική, τα οικονομικά και τη λογιστική το βρετανικό εκπαιδευτικό σύστημα είναι πιο συναφές με τα Κυπριακά δεδομένα, από άλλα προγράμματα που προσφέρονται στην ηπειρωτική Ευρώπη. Επιπλέων, ορισμένα από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι παγκόσμιας κλάσης και η Κύπρος θα επωφεληθεί σημαντικά από την απόκτηση αποφοίτων από αυτά τα πανεπιστήμια, ειδικά όταν δεν θα κοστίσει τίποτα στον Κύπριο φορολογούμενο.

Περνούμε μια δύσκολη χρονιά γεμάτη προκλήσεις, λαμβάνοντας υπόψη την πανδημία του Κορωνοϊού, την οικονομική κρίση και την συσχετιζόμενη ανεργία. Εάν το κοινοβούλιο αποφασίσει να προσλάβει συμβασιούχους οπλίτες για να μπορέσει να βοηθήσει αυτή την κατάσταση, τότε αυτό είναι ένα ξεχωριστό ζήτημα. Οι φοιτητές που ζητούν αναστολή θα φύγουν τώρα τον Σεπτέμβριο (έπρεπε να έχουν ήδη φύγει ή αν ετοιμάζονται να φύγουν όπως τις ομόλογες συμφοιτήτριες τους). 

Οι νέες προσλήψεις των ΣΥΟΠ θα ξεκινήσουν μάλλον δουλειά κοντά στα Χριστούγεννα το νωρίτερο. Εν το μεταξύ, ο στρατός μας θα διαχειριστεί την μικρή αλλαγή στον αριθμό των στρατιωτών με αποτελεσματικότητα και αποδοτικότητα όπως έχει επιτύχει στο παρελθόν.

Δεδομένης της κυβερνητικής απόφασης της 3ης Σεπτεμβρίου να επιτρέψει στον στρατό να αναβάλει τη στρατιωτική θητεία για ορισμένους φοιτητές που είχαν θέση για να φοιτήσουν σε αγγλικά πανεπιστήμια, μερικοί έχουν ήδη εξασφαλίσει ευρωπαϊκά δάνεια, διαμονή και άλλα πανεπιστημιακά έξοδα που δεν επιστρέφονται. Αυτή η αναποφασιστικότητα θα έχει σημαντικό χρηματικό και κυρίως  ψυχολογικό κόστος για αυτούς τους φοιτητές και τις οικογένειές τους, καθώς και για την εικόνα της κυπριακής κυβέρνησης εάν μια τέτοια απόφαση επρόκειτο να ανακληθεί.

Είναι δίκαιο και λογικό να επιτραπεί σε αυτούς τους φοιτητές να συνεχίσουν την πορεία τους και να αρχίσουν τις σπουδές τους. Την πορεία που είχε επιβεβαιωθεί στις 3 Σεπτεμβρίου, και να επωφεληθούν από αυτήν την τελευταία ευκαιρία πριν από την αύξηση των διδάκτρων και τα φοιτητικά δάνεια δεν είναι πλέον διαθέσιμα.

Ευχαριστώ.
 

Keywords
Τυχαία Θέματα