Τουρκικό ΥΠΕΞ: Αρνητικά κρίνει την έκθεση του Γ.Γ. του ΟΗΕ

«Η έκθεση του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα και δεν καλύπτει τις προσδοκίες μας», αναφέρει σε γραπτή του ανακοίνωση το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο επικρίνει ουσιαστικά την έκθεση.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κατηγορεί την ε/κ πλευρά ότι δεν εγκατέλειψε ποτέ τη θέση της για ‘μηδέν στρατό και μηδέν εγγυήσεις’, την οποία χαρακτηρίζει μη ρεαλιστική.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει επίσης ότι έφτασε η ώρα να δοθεί τέλος στην απομόνωση των Τ/Κ

και υποστηρίζει ότι δεν πρέπει να τιμωρείται η πλευρά που προσπάθησε για τη λύση και να επιβραβεύεται εκείνη που εμπόδισε τη λύση. Προσθέτει ότι η Τουρκία μαζί με την τ/κ πλευρά θα συνεχίσουν και θα αξιολογήσουν την κατάσταση μετά την έκκληση του Γ.Γ., ώστε να αποφασίσουν αν θα συνεχιστεί ή όχι η απομόνωση των Τ/Κ.

Η Άγκυρα σε κάθε περίπτωση θα συνεχίσει να στηρίζει μια βιώσιμη λύση στο Κυπριακό και να συμβάλλει εποικοδομητικά προς αυτή την κατεύθυνση. Αξιολογεί δε θετικά την ετοιμότητα του Γ.Γ. του ΟΗΕ να συνεχίσει τις καλές του υπηρεσίες στο Κυπριακό.

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση του Τ/ΥΠΕΞ:

«Η έκθεση του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα όσον αφορά τις περιεκτικές διαπραγματεύσεις που ολοκληρώθηκαν τον Ιούλιο και δεν καλύπτει τις προσδοκίες μας.
Ωστόσο πρέπει η διεθνής κοινή γνώμη να προσέξει μερικές διαπιστώσεις που ο Γ.Γ. του ΟΗΕ καταγράφει στην έκθεση και κυρίως της άποψης που εκφράζει πως για να υπάρξει κατάληξη των διαπραγματεύσεων χρειάζεται όλες οι πλευρές να είναι έτοιμες να αναλάβουν ρίσκα που έχουν μελετηθεί προηγουμένως βαθιά και με βάση την πολιτική βούληση, το θάρρος, την αποφασιστικότητα και την αμοιβαία εμπιστοσύνη.
Ο Γ.Γ. με αυτή την έκφραση είναι φανερό ότι δεν εννοούσε την Τουρκία και την τ/κ πλευρά. Επειδή η Ε/κ πλευρά ήταν εκείνη που δεν εγκατέλειψε ποτέ τη μη ρεαλιστική προσέγγισή της, που μπορεί να συνοψιστεί στη φράση ‘μηδέν στρατός, μηδέν εγγυήσεις’ στο Κεφάλαιο της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων, τόσο κατά τη διάρκεια της διαδικασίας όσο και στο Κραν Μοντανά. Ήταν εκείνη που δεν επέδειξε καμία εποικοδομητική στάση στο θέμα του νέου συνεταιρικού κράτους για το οποίο γίνεται προσπάθεια να ιδρυθεί στο νησί καθώς και σε κάποια άλλα βασικά σημεία. Γι’ αυτό το λόγο, υπάρχει αδυναμία να αντιληφθεί κανείς την έκφραση στην έκθεση ότι ‘πλησίασαν πολύ σε συμφωνία’.
Η Τουρκία και η τ/κ πλευρά καταβάλλοντας προσπάθειες με θάρρος και αποφασιστικότητα επέδειξαν καλή θέληση για να επιτευχθεί δίκαιη, βιώσιμη και περιεκτική λύση λαμβάνοντας ως βάση τη βασική ιδρυτική βούληση και των δύο λαών, την πολιτική ισότητα και τον συνεταιρισμό στο νησί. Μάρτυρες ήταν όλες οι πλευρές που είτε συμμετείχαν στη διαδικασία είτε την παρακολούθησαν στενά.
Όσο για την ε/κ πλευρά, δεν επέδειξε την πολιτική βούληση που άρμοζε στις διαπραγματεύσεις και αυτή τη στάση την συνέχισε και στη Διάσκεψη για το Κυπριακό. Τελικά όλες οι πλευρές ήταν μάρτυρες της αδιάλλακτης στάσης της ε/κ πλευράς στο Κραν Μοντανά. Επιπλέον η ε/κ πλευρά άνοιξε ξανά προς συζήτηση, κατά τη διάρκεια του τελευταίου σταδίου της Διάσκεψης για το Κυπριακό, τις συγκλίσεις που είχαν συμφωνηθεί κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Ενώ συνεχιζόταν η διαπραγμάτευση ήταν η πλευρά που αποβλέποντας σε εσωτερικά κίνητρα πέρασε νομοθεσία στη βουλή για την ‘Ένωση’ που ήταν η αιτία για το Κυπριακό, καταστρέφοντας το αίσθημα εμπιστοσύνης στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Και πάλι ήταν η ε/κ πλευρά που αντέδρασε στο να γίνουν βήματα που είχαν συμφωνηθεί μεταξύ των δύο ηγετών στο πλαίσιο των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Άλλωστε η ε/κ πλευρά την περίοδο πριν από τη Διάσκεψη για το Κυπριακό για άλλη μια φορά οδήγησε τη διαδικασία σε αποτυχία. Και σαν να μην έφτανε αυτό, στη Διάσκεψη για το Κυπριακό στο Κραν Μοντανά, σε ένα περιβάλλον που διεξάγονταν ευαίσθητες συνομιλίες, διέρρεαν στον τύπο επανειλημμένως μυστικά έγγραφα με τρόπο που δεν άρμοζε στις διαπραγματεύσεις και τις καλές προθέσεις».

Keywords
Τυχαία Θέματα