Τουρκικός επεκτατισμός από το 1939 μέχρι το 2016 -Δείτε τον χάρτη

Ένα χάρτη με όλες τις όλες τις στρατιωτικές επεμβάσεις-εισβολές της Τουρκίας δημοσίευσε στο twitter ο λογαριασμός le carabinier που αποκαλύπτει τον τουρκικό επεκτατισμό στην ευρύτερη περιοχή.

Πρώτος στόχος η Αλεξανδρέττα

Χρονολογικά όπως διακρίνεται τον χάρτη πρώτος στόχος της Τουρκίας ήταν το σαντζάκιο της Αλεξανδρέττας, που είχε αποκτήσει ειδικό καθεστώς αυτονομίας από 1921, και τελούσε υπό την προστασία της Γαλλίας. Η Τουρκία, εκμεταλλευόμενη με άριστο

τρόπο την εμφάνιση του Χίτλερ και της ναζιστικής απειλής στην Ευρώπη, κατάφερε να πετύχει τη συναίνεση της Γαλλίας για την προσάρτηση του σαντζακίου της Αλεξανδρέτας, χρησιμοποιώντας ως στρατηγικό εργαλείο την τουρκική κοινότητα του σαντζακίου, που, σημειωτέον, ήταν μειονότητα. Στις 30 Ιουνίου 1939, αφού είχε προηγηθεί ένα κίβδηλο δημοψήφισμα, το σαντζάκιο της Αλεξανδρέττας, που έγινε πλέον νομός Χατάυ, αποτελούσε το πρώτο έδαφος που επανακατακτούσαν οι Τούρκοι μετά την υπογραφή της συνθήκης του Κάρλοβιτς, το 1699.

Επιχείρηση Αττίλας

Ακολουθεί η εισβολή του 1974 με την κωδική ονομασία « Αττίλας» στην Κύπρο, όπου οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις κατέχουν μέχρι σήμερα το 34 τις εκατό του εδάφους.

Επέμβαση στο Ιράκ

Το 2015, η τουρκική Πολεμική Αεροπορία πραγματοποιεί τους σφοδρότερους, μέχρι εκείνη την στιγμή, βομβαρδισμούς εναντίον θέσεων της κουρδικής αυτονομιστικής οργάνωσης ΡΚΚ, ενώ ταυτόχρονα οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας εξαπέλυαν νέο κύμα συλλήψεων Κούρδων ακτιβιστών στο εσωτερικό της χώρας. Ακολούθως τουρκικές ένοπλες δυνάμεις καταλαμβάνουν περιοχή μέχρι και 30 χιλιόμετρα μέσα στην κουρδική περιοχή.

Η εισβολή στην Συρία

Το 2016 η Τουρκία ξεκινά τη μεγαλύτερη στρατιωτική της επιχείρηση εντός συριακού εδάφους από την έναρξη του εμφυλίου πολέμου. Στόχος της επιχείρησης «Ασπίδα του Ευφράτη», ισχυρίστηκαν οι Τούρκοι, είναι η εκδίωξη του Ισλαμικού Κράτους από τη μεθοριακή συριακή πόλη Τζαραμπλούς και η εκκαθάριση της περιοχής τόσο από τους τζιχαντιστές όσο και από τους Κούρδους αντάρτες του κόμματος PYD.

Keywords
Τυχαία Θέματα