Τριγμοί σε ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

Αναμένεται πως βουλευτές θα διαφοροποιηθούν από τη θέση των κομμάτων τους
Χθες, Παναγιώτης Λαφαζάνης και Στάθης Λεουτσάκος διαφοροποίησαν τη θέση της πτέρυγάς τους εντός του ΣΥΡΙΖΑ, δηλώνοντας κατηγορηματικά αντίθεση σε νέο μνημόνιο

Νέους τριγμούς στην Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-Ανεξάρτητων Ελλήνων φαίνεται πως προκαλεί το αίτημα για νέο δάνειο από τον ESM,

αφού ήδη μια πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ, η Αριστερή Πλατφόρμα, εξέφρασε χθες την έντονη αντίθεσή της. Μάλιστα, η αντίθεση εκφράστηκε και από Υπουργό της ελληνικής Κυβέρνησης και δη τον Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο οποίος σε ομιλία του τόνισε πως το «όχι» του λαού στο δημοψήφισμα «δεν πρόκειται να μετατραπεί σε ταπεινωτικό ''ναι'' σε καινούρια μνημονιακά κρεματόρια».

Ειδικότερα, μιλώντας σε συνέδριο για ενεργειακά θέματα, που πραγματοποιείται σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, ο κ. Λαφαζάνης είπε: «Δεν θέλουμε στα δύο αποτυχημένα μνημόνια να προσθέσουμε και ένα τρίτο μνημόνιο σκληρής λιτότητας, βασάνων και στερήσεων του ελληνικού λαού, χωρίς μάλιστα να δίνεται καμιά προοπτική στον τόπο. Η Ελλάδα δεν βρίσκεται σε ομηρεία από κανέναν. Και κάνουν βαρύτατο λάθος και ατόπημα όσοι στην Ευρώπη τη θεωρούν όμηρο. Η Ελλάδα επίσης δεν βρίσκεται με το ''πιστόλι στον κρόταφο'', ούτε βρίσκεται υπό εκτέλεση, έτοιμη να αποδεχθεί τα όποια τετελεσμένα τής προσφέρουν, όσο καταστρεπτικά και αν είναι.Βρίσκονται εκτός τόπου και χρόνου όσοι θεωρούν ότι η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός δεν έχουν καμιάν άλλη επιλογή από το να συνυπογράψουν τη ''θανατική'' τους καταδίκη», τόνισε ο κ. Λαφαζάνης.

Την αντίθετη θέση της Αριστερής Πλατφόρμας στα μέτρα που θα κληθεί να εφαρμόσει η Κυβέρνηση σε περίπτωση συμφωνίας με τους εταίρους ενισχύει και το κάλεσμα που απηύθυνε ο βουλευτής Στάθης Λεουτσάκος, μέσω τηλεοπτικού σταθμού, για συμμετοχή στη συγκέντρωση υπέρ του «όχι» στην πλατεία Συντάγματος, σήμερα. Οι δηλώσεις και των δύο, σύμφωνα με ελληνικά ΜΜΕ, δείχνουν τη στάση που θα τηρήσει στη Βουλή η Αριστερή Πλατφόρμα, τη στιγμή που ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης τόνισε πως δεν θα τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίσουν κατά συνείδηση.

Φεύγουν ΑΝΕΛ, έρχεται Ποτάμι;
Σε ό,τι αφορά τους ΑΝΕΛ, χθεσινό δημοσίευμα της γερμανικής Bild έκανε λόγο για αποχώρηση του κόμματος του Πάνου Καμμένου από την Κυβέρνηση και είσοδο στο κυβερνητικό σχήμα του Ποταμιού. Το δημοσίευμα αυτό, ωστόσο, διαψεύστηκε τόσο από τους ΑΝΕΛ όσο και από το Ποτάμι. Παρά τη διάψευση, όμως, δεν αποκλείεται, όπως και στην περίπτωση του δημοψηφίσματος, κάποια στελέχη των ΑΝΕΛ να διαφοροποιηθούν από τη στάση που θα τηρήσει το κόμμα τους, που φαίνεται ότι είναι θετική, και πιθανότατα να δουν κι αυτοί την έξοδο από το κόμμα.

Στήριξη από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι
Πάντως, αξίζει να τονιστεί πως, ακόμα και αν υπάρξουν διαρροές από ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, θεωρείται βέβαιο πως η πρόταση της ελληνικής Κυβέρνησης, η οποία, σημειωτέον, θα συζητηθεί σήμερα στη Βουλή, αναμένεται πως θα λάβει τη σύμφωνο γνώμη της πλειοψηφίας των κομμάτων. Στήριγμα στην προσπάθεια αυτή φαίνεται πως θα δώσουν Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι, που με δηλώσεις εκπροσώπων τους άφησαν ορθάνοικτο το ενδεχόμενο στήριξης της Κυβέρνησης. Κι αυτό, ένεκα του ότι σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούν την έξοδο της χώρας από το ευρώ αλλά και από την Ευρώπη, πράγμα που υπερτόνισαν πολλάκις τόσο κατά τη διάρκεια του δημοψηφίσματος όσο και μετά το δημοψήφισμα.

Επίσης, κάτι τέτοιο επιβεβαιώνεται και από το γεγονός πως συνυπέγραψαν κοινή δήλωση των πολιτικών αρχηγών την περασμένη Δευτέρα, με την οποία έδιδαν εντολή στον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να διαπραγματευτεί. Βέβαια, αυτή η στήριξη δεν ήταν σε καμία περίπτωση λευκή επιταγή, αλλά, αν διασφαλιστεί ότι με τα μέτρα που θα προτείνει η Κυβέρνηση η χώρα δεν θα κινδυνεύσει, τότε θα τα στηρίξουν, αναλαμβάνοντας, ταυτόχρονα, και το πολιτικό κόστος.

Πυρετός διαβουλεύσεων
Σημειώνεται πως σήμερα και πριν από τη συζήτηση της ολοκληρωμένης πρότασης-δέσμης μέτρων της ελληνικής Κυβέρνησης προς τους Θεσμούς, όλα τα κόμματα θα συνέλθουν προκειμένου να καθορίσουν τη στάση τους. Εξέχουσας σημασίας θα είναι η κοινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, κατά την διάρκεια της οποίας θα διαφανεί και το πρόβλημα στο κυβερνών κόμμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα