Τσελίκ: Η Άγκυρα αισθάνεται προδομένη από την ΕΕ

Η Άγκυρα αισθάνεται προδομένη από τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν δηλώσει ότι πρέπει να τερματιστούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της χώρας στο μπλοκ, αλλά η Τουρκία εξακολουθεί να ελπίζει ότι τελικά θα ενταχθεί στην Ένωση, τόνισε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ομέρ Τσελίκ.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ δήλωσε αυτόν τον μήνα ότι είναι ξεκάθαρο ότι η Τουρκία δεν πρέπει να ενταχθεί στην

ΕΕ και οι ενταξιακές συνομιλίες πρέπει να τερματιστούν. Παράλληλα χθες, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε χθες ότι δεν βλέπει καμία προοπτική στο «άμεσο μέλλον» για την ένταξη της Τουρκίας στην Ένωση.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Ρόιτερς ο Τσελίκ δήλωσε ιδιαίτερα έκπληκτος από την τοποθέτηση Γιούνκερ και αναρωτήθηκε τι έχει κάνει ο πρόεδρος της Επιτροπής για τη βελτίωση των σχέσεων.

«Μας προκάλεσε έκπληξη ακούγοντας τις δηλώσεις του κου Γιούνκερ» τόνισε ο Τούρκος υπουργός μιλώντας μέσω μεταφραστή. «Τι έχει κάνει ο κος Γιούνκερ, σε ποια γιγαντιαία βήματα έχει προχωρήσει για να βρει λύσεις να φέρει πιο κοντά την ΕΕ και την Τουρκία; Αυτή είναι η ερώτησή μου προς τον κο Γιούνκερ», είπε χαρακτηριστικά.

«Είμαστε όντως απογοητευμένοι από τη Μέρκελ και κάποιους άλλους στην ΕΕ: Σε μία από τις δυσκολότερες περιόδους στην ιστορία μας μείναμε μόνοι μας από τους φίλους και τους σύμμαχους μας», επισήμανε, ενώ σε ερώτηση αν η Τουρκία αισθάνεται προδομένη, απάντησε: «Ναι».

Για να τερματιστούν επίσημα οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας στο μπλοκ θα χρειαστεί η ομόφωνη στάση των κρατών-μελών, η οποία δεν υφίσταται, αν και η στήριξη της πλειοψηφίας αρκεί για την αναστολή αυτών.

Ο Τσελίκ ισχυρίστηκε ότι θα πρέπει να συγκληθεί μια σύνοδο κορυφής της ΕΕ και της Τουρκίας για τη βελτίωση των σχέσεων. «Η Τουρκία δεν έχει εγκαταλείψει το στόχο της να αποτελέσει πλήρες μέλος της Ένωσης: Είμαστε πρόθυμοι και διατεθειμένοι να βρούμε λύσεις να προχωρήσουμε μπροστά».

Όπως τόνισε όμως οι επικριτές της Τουρκίας, ανάμεσά τους και η Μέρκελ, δεν έχουν τηρήσει τις υποσχέσεις τους προς την Άγκυρα και χρησιμοποιούν την κριτική προς την Τουρκία για να αποσπάσουν την προσοχή από τα ίδια προβλήματα του μπλοκ.

Οι ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ θα συζητήσουν το θέμα της Τουρκίας σε μια σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες τον Οκτώβριο, εντούτοις οποιαδήποτε επίσημη απόφαση ενδέχεται να μην ληφθεί πριν την επόμενη άνοιξη.

Τσελίκ: Αφού δεν επικρίνουν την Ελλάδα για τους S300 γιατί μας επικρίνουν για τους S400;

“Αφού δεν επικρίνουν την Ελλάδα που έχει S300, τότε γιατί επικρίνουν εμάς για τους S400;”, διερωτήθηκε ο Τούρκος Υπουργός ΕΕ Ομέρ Τσελίκ μιλώντας σε δεξίωση στην τουρκική πρεσβεία στο Λονδίνο.

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Ανατολού, ο Τούρκος Υπουργός επέκρινε και κάποιες χώρες οι οποίες επιβάλλουν εμπάργκο πώλησης όπλων στην Τουρκία, όπως είπε. Αυτές οι χώρες, είπε, δεν δίστασαν να δώσουν όπλα στις τρομοκρατικές οργανώσεις ΡΚΚ/PYD, ανέφερε.

Ο Τούρκος Υπουργός είπε πως «η ικανότητα της Τουρκίας να ενισχύει την ασφάλειά της είναι παράλληλα προς όφελος της Ευρώπης και των συμμάχων μας στο ΝΑΤΟ”.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν χαρακτήρισε ‘κενές περιεχομένου’ τις συζητήσεις που έχουν ανοίξει κάποιοι ‘κύκλοι’, όπως είπε χαρακτηριστικά, για τους S-400 και υπεραμύνθηκε του δικαιώματος της Τουρκίας «να προβαίνει σε κάθε βήμα που απαιτείται για την εθνική της ασφάλεια».

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Μπεκίρ Μποζντάγ, σε δηλώσεις του στο πρακτορείο ‘Αναντολού’, είπε ότι «θεωρούμε αναγκαίο για την ασφάλεια της χώρας μας να αγοραστούν οι πύραυλοι αυτοί».

Πηγή: AΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα